« Zpět

Když včas nesplatíte dluh na kreditní kartě, zaplatíte až 26 procent navíc

| 12. listopadu 2008 - 12:20 | Zprávy | Karty

Zvlášť v době ekonomické krize byste měli být při používání kreditní karty opatrní. Pokud totiž překročíte výhodné bezúročné období, může roční úrok dosáhnout až 26 procent - u Citibank a společnosti Essox. U ostatních bank pak musíte počítat zhruba s 20 procenty.

I když se tato varování objevují ve sdělovacích prostředcích poměrně často, majitelé kreditních karet je moc nevnímají. Podle informací českých bank totiž svůj dluh splatí během prvního měsíce pouhých 50 procent klientů. "Třicet procent pak dluží déle než čtyři měsíce," říká Markéta Dvořáčková, mluvčí GE Money Bank.
Bezúročné období přitom bývá poměrně dlouhé. Nejčastěji se pohybuje mezi 45 až 50 dny. Výjimkou je Komerční banka, která má u karty T-Mobile Bonus bezúročné období až 76 dnů. "O kartu ovšem mohou zažádat pouze klienti T-Mobilu," upozorňuje Zuzana Čepelková z tiskového oddělení Komerční banky.
Při používání kreditních karet musíte počítat i s dalšími podmínkami. Například s tím, že se hodí daleko více pro platbu u obchodníka než pro výběr hotovosti. Přestože někteří jejich vydavatelé nabízejí při výběru hotovosti podmínky srovnatelné s běžnými platebními kartami (například Česká spořitelna či Essox), musíte při jejich použití u bankomatu počítat s desetikorunovými i stokorunovými poplatky. Většinou se totiž pohybují v řádech procent z vybírané částky.
Zvažovat platbu kreditní kartou byste měli při použití v zahraničí.
Některé banky si totiž účtují konverzní poplatek ve výši několika procent za převod z cizí měny na koruny, který se připočítává k oficiálnímu kurzu. Třeba u Citibank je to 2 až 2,46 procenta z vybírané částky.
Při výběru kreditní karty byste se také měli zaměřit na poplatek za vedení karty, případně účtu s kartou spojeného. Rozdíly totiž mohou činit i několik set korun, a to jak podle typu karty, tak podle jednotlivých bank. O kartu přitom nemusíte žádat pouze v bance, ale i u splátkových společností jako Cetelem či Home Credit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.