« Zpět

Kdo platil kartou, má šanci dostat peníze zpět

| 2. září 2009 - 10:25 | Zprávy | Karty

Tisíce klientů slovenského leteckého dopravce SkyEurope (SE) se svého letu už nedočkají. Šance, že uvidí své peníze za stovky tisíc předplacených letenek, je malá. 
Nejlépe na tom jsou ti, kteří platili platební kartou. Peníze jim může vrátit banka. Jak mají postižení postupovat? 

Tisíce klientů slovenského leteckého dopravce SkyEurope (SE) se svého letu už nedočkají. Šance, že uvidí své peníze za stovky tisíc předplacených letenek, je malá. Nejlépe na tom jsou ti, kteří platili platební kartou. Peníze jim může vrátit banka. Jak mají postižení postupovat? Jaké dokumenty si připravit?
1. Mám zaplacenou letenku. Mohu získat peníze zpět?
Velké šance nemáte. Firma míří do konkurzu, to znamená, že už není povinna plnit své závazky. Vypořádání s věřiteli proběhne v rámci konkurzního řízení.
„Bude záležet, zda v konkurzní podstatě bude dostatečné množství peněz. Vše ale nasvědčuje tomu, že lidé mají malou šanci získat něco zpět,“ říká právnička Sdružení na ochranu spotřebitelů Eva Strnadová. Své pohledávky bude nutné navíc přihlašovat u soudu na Slovensku. „Je veřejným tajemstvím, že aerolinka nemá prakticky žádný majetek, vlastní jen dvě letadla. Většina věřitelů určitě nedostane prakticky nic,“ říká advokát Ondřej Majer ze slovenské pobočky právní kanceláře Peterka & Partners.
Letadla zřejmě připadnou bankám, které jako jedni z mála věřitelů mají pohledávky zajištěny zástavním právem.
2. Je pravda, že pokud byla platba provedena platební kartou, jsou šance na vrácení peněz vyšší?
Ano, to je pravda. Mnoho bank totiž nabízí službu „chargeback“. Díky ní je možné své peníze dostat zpět od své banky za nevyčerpané služby či nedodané zboží. Každá banka se pro tuto službu může rozhodnout dobrovolně, není to povinné. „V případě, že ji nabízí, může klient reklamovat neposkytnutí již zaplacené služby, a to i v případě, že datum dodání služby ještě nenastalo, například v případě bankrotu,“ říká Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci.
3 Peníze vrátí banky všem, kdo platili jakoukoliv kartou?
Podle bank zatím nelze říci, zda všechny reklamace budou úspěšně vyřízené. Šance na vrácení peněz jsou sice vyšší než u přímých plateb, ale jistota to není.
„Jsme jen prostředníci. My zahájíme reklamační řízení a pak jde o jednání s bankou SkyEurope, popřípadě s cestovním kancelářemi, které mají odpovědnost za prodaný zájezd. Není to tak, že by banka platila reklamace ze svého,“ vysvětluje Pavla Langová z tiskového oddělení České spořitelny.
4. Co všechno k takové reklamaci potřebuji?
Jak bylo řečeno, u každé banky to může být jiné - a liší se i pravidla reklamace. K rychlé reklamaci už včera vyzvaly své klienty například Komerční banka, Česká spořitelna či Raiffeisenbank.
Většinou banky žádají, aby postižení zákazníci osobně dorazili na některou z poboček, namístě předložili dokumenty, jako jsou letenky, rezervace, případná korespondence s obchodníkem, a vyplnili reklamační formulář.
„My pak zahájíme standardní reklamační řízení dle platných reklamačních pravidel banky a karetních asociací a peníze vrátíme,“ vysvětluje Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.
5. Je možné se domáhat náhrady i u samotných prodejců letenek? Je rozdíl, když byla letenka prodána přes prostředníka, třeba Student Agency, nebo když byla součástí zájezdu od cestovní kanceláře.
„Pokud člověk koupil od cestovky zájezd, jehož součástí byl i let SkyEurope, pak lze uplatňovat odpovědnost u tohoto prodejce. Pokud agentura zprostředkovala pouze let se SkyEurope, pak nesou odpovědnost aerolinky,“ říká Tomáš Večl.
Krach SkyEurope bude proto náporem především pro cestovní kanceláře. Ty nyní musí za své prostředky vyhledat nové spojení pro své klienty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.