« Zpět

Kartu na počkání umí málokdo. Za expresní vydání však banky chtějí tisíce

| 2. listopadu 2011 - 11:37 | Zprávy | Karty

Expresní vydání karty nabízí leckterá banka. Vydat ji ale opravdu na počkání neumí skoro nikdo. A přesto za službu expresního vydání zaplatíte tisíce korun na poplatcích. 
 
Žijete ve shonu? Doba je zlá a čas jsou peníze. Pokud s těmito myšlenkami míříte do banky pro platební kartu, nechte si zajít chuť. 

Expresní vydání karty nabízí leckterá banka. Vydat ji ale opravdu na počkání neumí skoro nikdo. A přesto za službu expresního vydání zaplatíte tisíce korun na poplatcích. Žijete ve shonu? Doba je zlá a čas jsou peníze. Pokud s těmito myšlenkami míříte do banky pro platební kartu, nechte si zajít chuť. I přes to, že banky nabízejí expresní vydání platební karty (a často tak umí vydat jen debetní kartu), počkáte si na ni několik dní a zaplatíte tisícikorunové poplatky. Pokud chcete platební kartu vydat opravdu na počkání, moc alternativ nemáte.
Kde nehledejte

Poštovní spořitelna, mBank ani Fio Banka službu expresního vydání platební karty neposkytují vůbec. V tuto chvíli službu expresního vydávání karet nenabízíme, tato možnost však bude k dispozici u nového způsobu vydávání platebních karet, který připravujeme a který bude spuštěn v prvním pololetí příštího roku, prozradila serveru Měšec.cz Vendula Žaloudíková.

Rychlost výměnou za nepersonalizovanou kartu

Finanční instituce, které umí nabídnout kartu na počkání, vydávají nejprve tzv. nepersonalizovanou platební kartu. To znamená, že na ní ještě není vyražené vaše jméno, ale přesto ji můžete okamžitě použít. Personalizovanou platební kartu pak většinou klient obdrží do 14 dnů anebo při následné obnově. Tak postupují například některé polské banky, kde je běžné okamžité vydání karty při založení účtu.

Equa Bank

Nová Equa Bank vydává standardně své debetní karty do 7 pracovních dnů. Banka ale umí vydat kartu i expresně a pokud požádáte včas, můžete ji mít ještě týž den. Na novou kartu si však stávající „noví“ klienti museli počkat téměř měsíc.

Toto bleskové vydání ale nebude nabízeno jako obvyklá možnost pro zákazníky. Expresní vydání karty bude možné v případech, kdy klient bude urgentně požadovat tuto variantu a nebude mu vyhovovat běžná dodací lhůta do 7 pracovních dnů. Nenabízíme to jako standardní volitelnou variantu pro vydání karty, ale jsme připraveni takový požadavek splnit. K těmto případům budeme přistupovat jednotlivě, na základě specifického požadavku klienta, vysvětlila serveru Měšec.cz přístup banky Kateřina Pospíšilová.

Upozornila také na to, že při expresním vydání záleží na tom, kdy v průběhu dne klient požadavek vznese. Karta může být připravena ještě tentýž den, případně do druhého dne. Vydání karty ještě v tentýž den závisí na konkrétní dohodě s dodavatelem karet, ale rozhodný čas v daném dni bude vždy spíše před 12 hodinou dopoledne, upřesnila Pospíšilová s tím, že na vydání ještě případně navazuje doba doručení platební karty kurýrem.

Za expresně vydanou kartu zde zaplatíte 199 Kč. Pokud byste si nechávali doručit kartu kurýrem, zaplatíte navíc ještě za toto doručení.

GE Money Bank umí na počkání kreditku

GE Money Bank umí vydat na počkání kreditní kartu. Počkáte si na ni na pobočce zhruba 25 minut a nebudete platit ani žádný zvláštní poplatek za expresní vydání. Na pobočce po požádání dostanete do ruky nejprve nepersonalizovanou kartu, se kterou můžete hned vyrazit na nákupy. Do 14 dnů pak obdržíte kartu personalizovanou.

Home Credit: kreditka do půl hodiny ve vybraných obchodech

Vydat platební kartu na počkání umí i Home Credit v případě kreditní karty Clubcard sjednanou v obchodě Tesco a Premia kartu Home Credit v prodejně Asko nábytek. Žádný příplatek za expresní vydání Home Credit neúčtuje. U těchto kreditních karet si na jejich vydání počkáte zhruba půl hodiny. Potřeba je jen schválit smlouvu, ověřit informace o žadateli a pak už následuje jen aktivace karty a volba PIN kódu.

Další využití kreditních karet se pak řídí standardními podmínkami. I v tomto případě obdržíte nejprve nepersonalizovanou kreditní kartu. Oproti klasické kartě nemá nepersonalizovaná karta umožněny výběry z bankomatu a internetové transakce, upozornila server Eva Řimnáčová, mluvčí společnosti Home Credit. Dodala také, že platíte-li s kartou u obchodníka, je vyžadován standardně i PIN.

Personalizovanou kartu pak obdržíte poté, co kartu použijete k nákupu a v dalším měsíci pak provedete první splátku.

UniCredit Bank: expresně s anonymní kartou (+ TEST)

Výjimkou z pohledu debetní karty na počkání je UniCredit Bank. Ta umí vydat na počkání elektronickou debetní kartu, tzv. Expresní kartu, která je nabízena pouze k produktu Expresní konto. Expres karta je po svém vydání ihned plnohodnotnou personalizovanou kartou s možností okamžitého použití. Karta je ihned aktivována bez nutnosti opět navštívit pobočku a vyzvednout si PIN kód ke kartě, řekl serveru Měšec.cz mluvčí Tomáš Pavlík, který upozornil, že pro získání Expresního konta s nulovým poplatkem je potřeba na tento účet měsíčně posílat minimálně 10 000 Kč nebo mít průměrný měsíční zůstatek na tomto účtu ve výši alespoň 50 000 Kč.

Jenže test serveru Měšec.cz ukázal opak. Když jsme si šli založit Expresní konto na pobočku UniCredit Bank, dostali jsme nepersona­lizovanou, tedy anonymní kartu Visa Electron v uzavřené obálce. Karta nebyla ihned aktivní a pro její aktivaci jsme museli sami volat na telefonní centrum banky, nešlo tedy o automatický proces. Perličkou bylo, že pro otevření účtu bylo nutné podepsat 9 dokumentů typu A4 a celý proces zabral tři čtvrtě hodiny. V rychlosti má tedy UniCredit Bank ještě co dohánět, protože GE Money Bank zvládne vydat kartu na počkání do 25 minut (včetně skóringu a smluv o přímém bankovnictví).

Ostatní banky: tisícové poplatky a čekání

U ostatních bank už se vedle karet vydaných na počkání nezdá služba expresního vydání být tak expresní. Co víc, banky si za ni až na výjimky účtují několika tisícové poplatky. Jediná Volksbank nechce za urychleně vydanou kartu žádný poplatek.

Česká spořitelna

Expresní vydání: neaktivovaná debetní karta do 3 pracovních dnů

Poplatek: 3000 Kč k ceně karty

ČSOB

Expresní vydání: debetní i kreditní karta do 3 pracovních dnů

Poplatek: 500 Kč

GE Money Bank

Expresní vydání: debetní karta do 2 pracovních dnů

Poplatek: 1000 Kč

Komerční banka

Expresní vydání: debetní i kreditní karta do 72 hodin (podmínkou žádost na pobočce)

Poplatek: 4000 Kč (u Platinové karty je služba bez poplatku)

LBBW Bank

Expresní vydání: debetní karta do 48 hodin (pouze v rámci Prahy)

Expresní vydání: kreditní karta schválena do 48 hodin, vydání do 5 pracovních dnů

Poplatek: 2000 Kč

Oberbank

Expresní vydání: debetní karta do 3 pracovních dnů

Poplatek: 500 Kč

Raiffeisenbank

Expresní vydání: debetní karta do 3 pracovních dnů

Poplatek: 2 000 Kč

Volksbank

Expresní vydání: debetní karta do 3 pracovních dnů

Poplatek: 0 Kč

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.