« Zpět

Kartou bez použití PIN půjde platit od října

| 29. srpna 2011 - 10:35 | Zprávy | Karty

V říjnu budou zákazníci v Česku moci poprvé platit v obchodech kartou bez použití PIN. Mezi první místa budou patřit supermarkety Spar a hypermarkety Interspar. 
Právu to potvrdila mediální zástupkyně společnosti Spar Martina Kloudová. 

V říjnu budou zákazníci v Česku moci poprvé platit v obchodech kartou bez použití PIN. Mezi první místa budou patřit supermarkety Spar a hypermarkety Interspar.
Právu to potvrdila mediální zástupkyně společnosti Spar Martina Kloudová.
Nová technologie umožní platit za drobnější nákup do 500 korun kartou pouze jejím přiložením ke čtečce terminálu do vzdálenosti asi pěti centimetrů. Přístroj pípnutím kartu načte a platbu uskuteční v řádech několika vteřin bez nutnosti zadání PIN.
Platba kartou se tak stane pro zákazníky pohodlnější, jednodušší a rychlejší. Při větších nákupech bude nadále nutné z bezpečnostních důvodů zadávat PIN. Bezkontaktní karta tedy bude současně i kartou kontaktní (duální, s dvojím čipem).
Bezkontaktní technologie, označované jako NFC (Near Field Communication), se ve světě rozšířily a jsou velmi populární nejen ve velkých obchodech, ale také v malých prodejnách.
V Česku ale půjde v říjnu jen o skromné začátky. Jde o to, že obchodníci musí mít na tyto platby nejen speciální terminál, ale zákazník musí mít kartu s čipem umožňujícím bezkontaktní platbu. Těchto lidí zpočátku mnoho nebude.
K bankám, které nejvíc pokročily v přípravě technologie, patří Česká spořitelna. „Bezkontaktní technologii na platebních kartách spustíme v říjnu, a to ve spolupráci s kartovou asociací VISA Europe. Distribuce terminálů probíhá tak, aby první obchodníci byli připraveni akceptovat bezkontaktní platby na podzim, tedy se spuštěním vydávání bezkontaktních karet,“ sdělila Klára Pačesová z tiskového centra ČS.
Podle Pačesové bude banka vydávat klientům bezkontaktní karty v rámci automatické výměny po skončení platnosti s tím, že klient bude moci i sám požádat o bezkontaktní kartu. V nabídce však zůstanou i karty pouze kontaktní. „Doo budoucna bude většina vydávaných platebních karet bezkontaktních,“ soudí Pačesová. ČS chce v první řadě bezkontaktní technologii nabídnout u významných obchodníků – v supermarketech a hypermarketech.
Obdobně chystají tyto platby také Citibank, ČSOB, GE Money a další banky. „Domnívám se, že ke standardnímu rozšíření u nás dojde v letech 2012 až 2013,“ řekl Právu na počátku června výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.
Současně s tím se připravují bezkontaktní platby prostřednictvím mobilu. V současné době testuje tento způsob placení 400 zákazníků ve čtyřech hypermarketech Globus. Pilotního projektu se účastní Komerční banka, Citibank, Globus, VISA Europe a Telefónica. Ostrý provoz by měl být zahájen v příštím roce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.