« Zpět

Jeden den opožděné splátky z kreditky a jste o stovky korun chudší

| 24. srpna 2009 - 10:51 | Zprávy | Karty

Využíváte-li výhod kreditních karet, nejspíš vracíte vypůjčené peníze bance ještě v takzvaném bezúročném období. Tedy v době, kdy vydavateli kreditky nezaplatíte z poskytnuté půjčky ani korunu na úrocích. Když se zpozdíte se splátkou třeba jen o den, počítejte s postihem. 

Využíváte-li výhod kreditních karet, nejspíš vracíte vypůjčené peníze bance ještě v takzvaném bezúročném období. Tedy v době, kdy vydavateli kreditky nezaplatíte z poskytnuté půjčky ani korunu na úrocích. Když se zpozdíte se splátkou třeba jen o den, počítejte s postihem.
Abyste věděli, jak vysoký je váš aktuální dluh, zasílají banky v měsíčních intervalech výpisy z účtu kreditní karty. Ve vyúčtování najdete kromě celkové dlužné částky i vyčíslenou minimální povinnou splátku. Chybět v něm nesmí ani termín, dokdy je platbu nutno provést, abyste o výhodu nulových úroků z půjčky nepřišli.
Obvykle totiž banky nechávají plně na majiteli kreditní karty, aby si určil, jak vysoká bude jeho splátka. Podmínkou je jen uhradit povinné minimum, nejčastěji k 15. dni v měsíci. Jestliže se přesto se svou splátkou opozdíte, byť o jediný den, následují sankce. A iniciativu přebírá banka.
Nejprve si strhne z vašeho běžného účtu obnos odpovídající třem až pěti procentům z vyčerpané částky. K té však přidá ještě úroky. Vypočítá je z příslušného dluhu, a to ode dne jeho vzniku. Tedy máte-li splátku provést k 15. dni v měsíci, ale platbu na úvěrový účet karty pošlete o den později, zaplatíte úroky za celou dobu čerpání. Řada držitelů kreditních karet se však mylně domnívá, že je to až od termínu povinné splátky. Úroky pak navýší dluh o stokoruny, nikoliv o pouhé koruny.
Z hlavní prodejní a hojně argumentované výhody, dlouhého bezúročného období, se pak stává naopak poměrně drahý pomocník v nouzi. Roční úrokové sazby se totiž u kreditních karet pohybují mezi 18,48 a 26,4 procenta.
Pro konkrétní představu jsme vzali jako příklad obnos 6 000 vyčerpaný z kreditky jednorázově na počátku účetního (měsíčního) období. Pro lepší srovnání jsme také sjednotili bezúročné období na 45 dnů. Zpoždění platby o jediný den tak znamená výdaje přinejmenším necelých 139 korun, při nejvyšší úrokové míře na trhu pak bezmála 200 korun.
Pokud ale na běžném účtu není dostatek peněz k pokrytí alespoň minimální splátky kreditní karty, u většiny bank začnou přibývat úroky navíc. Dosahují 15-29 procent ročně. Některé finanční domy ovšem upřednostňují sankční poplatky. Je to například Citibank, která za opožděnou splátku kreditní karty přidá měsíčně k dluhu na kartě včetně příslušenství v podobě úroků dalších 550 korun.
Koho k úhradě dlužné částky nepřinutí ani nezanedbatelné sankční úroky a poplatky, toho osloví banky nejprve telefonicky. Jestliže vše proběhne bez odezvy klienta, nastupuje zcela běžný proces vymáhání. Tvrdost prostředků, které banky k vymožení svých pohledávek použijí, se však dále stupňuje. Tomu nakonec odpovídají i poplatky za upomínky a jejich příslušenství (například ve Volksbank upomínka přijde na 200 korun, zesplatnění dluhu na dalších 400 korun).
Necháte-li ale celou situaci zajít takto daleko, objeví se o vaší špatné platební morálce informace v úvěrových registrech. Předem se tak sami připravujete o možnost získat v případě další potřeby úvěr u své či jiné banky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.