« Zpět

Je vaše karta v bezpečí? Deset nejčastějších otázek

| 25. listopadu 2009 - 11:06 | Zprávy | Karty

Únik dat o platebních kartách se týká až 100 tisíc Čechů, kteří od ledna do srpna 2009 platili ve Španělsku a oblíbených ostrovech. Není vyloučeno, že se může týkat i loňských plateb. To nejdůležitější se dozvíte v následujících otázkách a odpovědích. 

Únik dat o platebních kartách se týká až 100 tisíc Čechů, kteří od ledna do srpna 2009 platili ve Španělsku a oblíbených ostrovech. Není vyloučeno, že se může týkat i loňských plateb. To nejdůležitější se dozvíte v následujících otázkách a odpovědích.
Zhlediska nejnovějšího úniku dat přitom ani nezáleží, zda jde o kartu Visa nebo MasterCard, debetní či kreditní, s magnetickým proužkem nebo čipovou, embosovanou (s vystouplými čísly) nebo elektronickou. Karty proto preventivně zablokovala například i splátková společnost Home Credit. Nicméně zdaleka ne každý, kdo kartu ve Španělsku použil, je automaticky ohrožen. Pokud jej banka dosud neoslovila, zřejmě zde v tuto chvíli není reálná hrozba zneužití. Kromě úniku dat ve Španělsku, který se podle evropských médií teoreticky týká až milionu klientů z různých zemí, bývají během roku v ohrožení i jiné karty, ale v mnohem menším rozsahu.
České banky už hlásí první skutečné pokusy o zneužití karet v souvislosti s únikem dat ve Španělsku. Několik případů řešily přinejmenším ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka či Raiffeisenbank. Banky už preventivně zablokovaly přes 10 tisíc karet českých klientů, u nichž podle jejich mínění hrozilo zneužití.
Pokud jste platili ve Španělsku a banka vám dosud kartu nezablokovala, zřejmě vám momentálně nehrozí zneužití karty nebo je podle banky málo pravděpodobné. Není nutné kontaktovat banku, ale raději si průběžně kontrolujte výpisy z účtu. Podezřelé transakce pak reklamujte u banky, škodu by vám měla uhradit.
Ano. Jestliže nepatříte mezi výjimky, které se o zablokování karty nedozvěděly, můžete s ní normálně platit. Riziko zneužití v souvislosti se španělským případem tím už nezvýšíte. Ani tím neztratíte nárok na případnou náhradu škody, pokud podvodníci použijí "španělská data" později.
V naprosté většině případů ano. Banky se pokoušejí klienty nejdříve telefonicky kontaktovat a dohodnout si s nimi termín blokace tak, aby si lidé stihli ještě vybrat hotovost.
ČSOB, UniCredit Bank a GE Money Bank už v dalších dnech kvůli španělskému případu zřejmě další karty blokovat nebudou. Naopak zejména u České spořitelny a Raiffeisenbank se počet zablokovaných karet ještě může zvýšit.
Ani blokace karty nemusí znamenat, že zůstanete bez peněz. Nemáte-li možnost půjčit si od rodiny či známých, je nejjednodušší zajít si vybrat hotovost na pobočku, což je ale prakticky možné jen v pracovní dny.
Pokud potřebujete zablokovanou kartu krátkodobě "odemknout", můžete se na tom dohodnout se svým bankéřem. Po této jednorázové transakci ji pak banka opět zablokuje. Novou kartu byste pak měli obdržet zhruba do týdne.
Zablokování staré a vydání nové karty je zdarma.
Pokud je vaše karta skutečně zneužita, hradí škodu banka. Klient totiž za zneužití ve Španělsku nemůže, neporušil žádné ze základních bezpečnostních pravidel.
Podle zákona sice může banka při neautorizovaných transakcích požadovat po klientovi spoluúčast do 150 eur, v tomto případě však banky slibují, že takovou možnost neuplatní. Mimo jiné i proto, že některé banky včas nezablokovaly všechny teoreticky ohrožené karty a riziko tím převzaly zcela na sebe.
V jarních a letních měsících letošního roku došlo ve Španělsku k poměrně rozsáhlému úniku dat platebních karet, pravděpodobně u některé z firem zpracovávající transakce platebních terminálů a bankomatů.
Podle neoficiálních informací prodal některý ze zaměstnanců této společnosti data o kartách, tedy přinejmenším jejich čísla, na černém trhu.
Následně byly zaznamenány případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa.
U některých plateb a typů karet přitom stačí znát pouze číslo karty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.