« Zpět

Jak v metru najít „svůj“ bankomat

| 27. srpna 2009 - 10:46 | Zprávy | Karty

Pražský dopravní podnik spolu s několika bankami pro cestující vydal přehledného průvodce po bankomatech umístěných v metru a jeho okolí. Cestující tak už nebudou muset složitě hledat „svůj“ stroj na peníze. Cestující v pražském metru, kteří potřebují vybrat peníze z bankomatu a nechtějí platit desítky korun za použití bankomatu jiné než vlastní banky, mají užitečného pomocníka. 

Pražský dopravní podnik spolu s několika bankami pro cestující vydal přehledného průvodce po bankomatech umístěných v metru a jeho okolí. Cestující tak už nebudou muset složitě hledat „svůj“ stroj na peníze.
Cestující v pražském metru, kteří potřebují vybrat peníze z bankomatu a nechtějí platit desítky korun za použití bankomatu jiné než vlastní banky, mají užitečného pomocníka. V jednotlivých stanicích si lze bezplatně vzít brožuru, v níž najdou přehledně umístění všech bankomatů v metru i v jeho nejbližším okolí. Tento projekt Průvodce, aneb co cestující, to informovaný bankovní klient, inicioval Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com, vybrané banky a Dopravní podnik hlavního města Prahy.
„Společným jmenovatelem různých neřestí v oblasti správy financí je nízká bankovní gramotnost a malá informovanost klientů. Jeden příklad za všechny – výběr z bankomatu vlastní banky stojí zpravidla do 5 korun, ale výběr z bankomatu cizí banky v průměru přes 25 korun,“ upozorňuje i Dopravní podnik hlavního města Prahy na první straně nového průvodce. Cestující by proto měli vědět, kde se nacházejí bankomaty jejich banky, případně jaké podmínky jim v této oblasti jejich banka nabízí, dodává Dopravní podnik.
Dopravní podnik hlavního města Prahy proto na základě podnětu Patrika Nachera připravil ve spolupráci s generálním sponzorem, bankou Raiffeisenbank, a několika dalšími bankami specializovaného průvodce. Ten má klientům tuzemských bank usnadnit nejen hledání bankomatů, ale i bankovních poboček v okolí stanic pražského metra.
Stručná a přehledná knížečka obsahuje vždy barevně odlišený přehled stanic metra, tak jak jsou cestující zvyklí už z městského značení tras. Linie A je tedy v zelené, linie B ve žluté a nejstarší trasa metra C klasicky v červené. U jednotlivých stanic metra je v brožurce přehled bankomatů, které jsou k dispozici už přímo ve vestibulu stanice a těch, které jsou v nejbližším okolí. Většina uvedených bankomatů se vyskytuje do vzdálenosti 100 až 200 metrů od metra a jen výjimečně jsou podle průvodce některé až půl kilometru. V druhé polovině brožurky je další přehled stanic metra, který zahrnuje seznam dostupných bankovních poboček včetně přesné adresy.
Autoři průvodce pro cestující pražským metrem nezapomněli ani na slovníček pojmů souvisejících s využíváním platebních karet a to jak debetních, tak i kreditních. V přehledu jsou i doporučení, jak nejlépe při placení kartou a využívání bankovního účtu ušetřit. Nechybí ani kontakty na centra pro blokace karet podle kartových společností a desatero bezpečnosti při výběru z bankomatu.
Jednoduchá idea provozovatele portálu bankovnipoplatky.com Patrika Nachera je nápaditá a přitom výhodná pro všechny zúčastněné. Pro cestující je zdarma na stojanech téměř ve všech stanicích pražského metra. Partnerské banky si zase do brožurky mohly dát i vlastní přehledy a mapky sítě všech bankomatů dostupných v okolí stanic metra a reklamní upoutávky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.