« Zpět

Hotovost z kreditky se prodraží

| 4. února 2010 - 11:33 | Zprávy | Karty

Kreditní karta, lidově kreditka, patří mezi úvěrové nástroje, díky kterým můžete rychle a často zdarma získat prostředky na mezeru ve svém rozpočtu. Pokud s ní ale chcete získat i rychlou hotovost, už to tak levné nebývá. Čtěte více: Potřebuji kreditní kartu úplně zadarmo. Jak na to?

Používáte kreditní kartu? Vybírat přes ni peníze přijde draho. Často existují i levnější alternativy, jak z ní získat hotovost. Ke svým kartám je ale nenabízí všichni.

Výběr z bankomatu nabízí všichni, službu si ale zaplatíte
Výběr z bankomatu je nejjednodušší a občas také jedinou cestou, jak z kreditní karty získat hotovost. Protože ale kreditka k výběrům hotovosti primárně neslouží, banky a nebankovní poskytovatelé tuto transakci zpoplatňují občas poměrně vysokými cenami. Neměli byste zapomenout ani na fakt, že na výběr z bankomatu se většinou nevztahuje ani bezúročné období.
Poplatek za výběr z bankomatu bývá stanoven buď jako fixní cena transakce nebo ještě v kombinaci s procentem z vybírané částky. Například Cofidis za výběr účtuje 50 Kč, mBank 59 Kč. Často se cena podstatně liší také podle toho, zda vybíráte z bankomatu své banky anebo banky cizí. Máte-li kreditní kartu od společnosti Essox, zaplatíte za výběr z bankomatů Komerční banky 25 Kč. Všude jinde vás výběr vyjde na 60 Kč. Raiifeisenbank vám za výběr ze svého bankomatu naúčtuje 50 Kč, z bankomatu ostatních bank 70 Kč. U GE Money Bank rozdíl mezi výběrem z vlastního bankomatu a bankomatu ostatních bank činí dokonce 30 Kč.
Častěji než fixní poplatek v sazebnících najdete poplatek ve formě procenta z vybírané částky v kombinaci s fixní cenou za transakci. Relativní poplatek je ošemetný v tom, že pokud se chystáte vybírat větší částku, může se vám to prodražit. Často je také u tohoto poplatku stanovena minimální hranice, pod kterou výběr prostě nepořídíte. Například ČSOB účtuje za výběr ze svého bankomatu 6 Kč a 1,5 % z vybírané částky. U ostatních bankomatů je procento stejné, ale fixní poplatek je zvýšen na 30 Kč. Citibank účtuje za výběr 3,5 %, minimálně ale zaplatíte 89 Kč. Home Credit účtuje za výběry 1 %, minimálně ale 85 Kč.
Cash back – šikovná služba, kterou ale nenabízí všichni
Cash back umožňuje výběr hotovosti u obchodníků při nákupu zboží kartou. V Čechách je využití této služby podmíněno minimální hodnotou nákupu ve výši 300 Kč, přičemž vybrat můžete nejvíce 1500 Kč. Ani na službu Cash back se většinou bezúročné období nevztahuje.
Poskytování služby Cash back už není v ČR takovou samozřejmostí jako výběr z bankomatu. Ne všichni poskytovatelé kreditek ji na svých kartách umožňují. Stejně tak i počet obchodníků, kteří tyto transakce na svých pokladnách podporují, je omezený. Nejčastěji na možnost využití této služby narazíte v obchodních řetězcích a supermarketech. Vybrat hotovost u obchodníka můžete například v řetězci Interspar, HYPER Albert, Globus nebo Žabka.
Službu Cash back u kreditních karet nabízí Cetelem, Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Home Credit, Komerční banka, Poštovní spořitelna a Raiffeisenbank. Využití služby vás na moc peněz nepřijde. Poplatky se pohybují od 4 do 15 Kč. Cetelem, ČSOB, Home Credit, Komerční banka a Poštovní spořitelna pak službu nabízí zcela bezplatně. https://bitcoinbetsport.com
Záložní možnost – převod na účet
Pokud se vám nechce vybírat z kreditky hotovost právě z důvodu vysokých poplatků a nablízku se nenachází ani prodejní místo umožňující službu Cash back, můžete si peníze z kreditní karty, například u GE Money Bank prostřednictvím bankomatu, poslat na účet a odtud je pak vybrat běžnou debetní kartou. Ani tato služba ale zatím není u kreditních karet nijak výrazněji rozšířena. Například společnost Home Credit nebo Citibank si navíc vymiňují, že převod prostředků z kreditní karty na účet musí být nejprve schválen. Posuzuje se zde například minulá úvěrová historie nebo jak dlouho klient kreditní kartu vlastní. Česká spořitelna převod zase umožňuje pouze prostřednictvím tzv. Půjčky na kartě za poplatek 290 Kč. Službu je ale možné využít pouze s Chytrou kartou, na kreditní karty Kredit + se tato varianta nevztahuje.
Citibank nabízí klientům možnost převodu prostředků z kreditky na účet buď jako tzv. hotovost na zavolanou bez splátkového kalendáře s úrokem, který odpovídá úročení při výběru hotovosti z bankomatu. Druhou možností je převod prostředků se splátkovým programem, se kterým klient získá i sníženou úrokovou sazbu.
Poštovní spořitelna převod zpoplatňuje 1,5 % z převáděné částky, Komerční banka vám naúčtuje 1 % z částky. U společnosti Cetelem nebo Home Credit za tuto transakci nezaplatíte nic. Společnost Essox zase tuto službu zpoplatnila 50 Kč.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.