« Zpět

Hotovost v cizině je drahá, vyplatí se ji vybrat předem

| 23. července 2010 - 9:55 | Zprávy | Karty

Výběry ze zahraničních bankomatů nejsou většinou levná záležitost. Ušetříte platbou u obchodníka nebo si hotovost jednoduše vyberte předem. Zahraniční bankomat vždycky nemusí být nepřítelem, který z vašeho účtu odčerpá několik stovek na poplatcích. Záleží na tom, ze které debetní karty vybíráte, které patří bance a jakou ta má nastavenou úroveň kurzů.


Poplatky? Většinou drahota
Většina bank si za výběr debetní kartou ze zahraničního bankomatu účtuje poplatky, které se pohybují minimálně kolem stokoruny. Poplatky jsou navíc kombinované, takže často zaplatíte pevnou částku a ještě procento z objemu vybíraných prostředků. Na tyto procenta je potřeba dát si pozor. Pokud nemáte hotovost a myslíte si, že na banku vyzrajete tím, že vyberete najednou velkou sumu, nijak tím nemusíte ušetřit. Většina bank účtuje k fixnímu poplatku ještě 0,5 % z vybírané částky. Například LBBW Bank ale za výběr účtuje 2,5 %, minimálně však 80 Kč Komerční banka pak 1 %, minimálně však 100 Kč. Výsadu mají ti klienti Komerční banky, kteří mají studentské konto G2. Jeho majitelé za jeden výběr měsíčně přes embosovanou kartu nezaplatí nic. Pozor na výši vybíraných prostředků by si také měli dávat majitelé karet společnosti Diners Club, která sice neúčtuje fixní část poplatku, za výběr ale strhne rovnou 4 % z celkové částky.
Na výběrech se dá i ušetřit
Nemusí být ale vždycky tak zle, ačkoli nejlevnějším způsobem jak na zahraničním výběru ušetřit, je nevybírat. Tím nemáme na mysli odkázat rodinný rozpočet na žebrotu, ale snažit se platit za zboží a služby přímo v obchodech. Za platbu za zboží a služby si totiž české banky neúčtují nic.
Pořiďte si cestovní pojištění on-line zde
Pokud ale vybrat přece jenom potřebujete, nejlevněji to můžete udělat jako klient mBank. Neomezeně tato možnost ale potrvá jen do prvního srpna. Počátkem druhého prázdninového měsíce se ale se změnou sazebníku tato výhoda omezí pouze na výběry nad částku 2500 Kč. I v případě, že ekvivalentní částku nedodržíte, stejně zaplatíte jen 35 Kč.
Cestujete do vzdálených destinací? Zjistěte si, jaké jsou aktuální kurzy exotických měn.
Klienti Poštovní spořitelny do 26 let, kteří využívají osobní účet Era, za výběr na Slovensku neplatí nic. Pro ostatní majitele tohoto účtu jsou výběry u slovenských sousedů za 5 Kč.
Kurzy mohou všechno změnit
Zaměřit se pouze na poplatky za zahraniční výběr by ale mohlo být krátkozraké. Roli v konečných nákladech na výběr hraje také kurz, kterým banka transakci přepočítává. Levnější poplatek tak může být vykompenzován nevýhodným kurzem, který může situaci obrátit a výběr vám tak prodražit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.