« Zpět

Hitparáda bankomatů: co umí?

| 17. září 2008 - 10:58 | Zprávy | Karty

Koho by dnes napadlo jít si pro hotovost na přepážku pobočky banky? Bankomaty jsou samozřejmostí, a dokud nebude možné platit kartou doslova všude, pořád je budeme potřebovat. Množství a funkčnost bankomatů tak může rozhodovat při výběru banky.

Bankomaty toho umí stále víc, výběr hotovosti je jenom základ. Dnes je možné jejich prostřednictvím platit faktury, zadávat příkaz k úhradě, dobíjet kredit na mobil i měnit PIN ke kartě. Kromě funkčnosti je důležité i zabezpečení a množství bankomatů v jednotlivých lokalitách a na snadno dostupných místech.

Bank, které v Česku spravují alespoň sto bankomatů, je šest. Kromě „velké trojky“ České spořitelny, Komerční banky a ČSOB je to Poštovní spořitelna, GE Money Bank a Raiffeisenbank. V počtu bankomatů suverénně dominuje Česká spořitelna, která jich má více než tisíc. Další velké banky následují se zhruba šesti sty přístroji rozmístěnými na celém území republiky. Koncentrace bankomatů je nejvyšší v Praze, nachází se jich zde okolo dvaceti procent z celkového počtu. Zabezpečení bankomatů i karet se zvýšilo Co se týče zabezpečení, v posledních letech banky přistoupily k několika podstatným zlepšením. Vydávané karty jsou již v současnosti vybaveny čipem, tedy bezpečnější technologií, než je magnetický proužek. Zatím ale i proužek na kartách zůstává, a nebezpečí zneužití tak trvá. Na bankomaty proto byly nainstalovány antiskimovací zařízení, jakési „náhubky“, které podvodníkům zamezují kartu zadržet a zkopírovat. Tři největší banky během posledních let již zařízení nainstalovaly na všechny své bankomaty, menší banky je následují. V této oblasti tak nelze stanovit žádného absolutního vítěze.

Ne všechny funkce jsou užitečné Bankomaty toho dnes umí stále víc, ale nedá se říci, že by všechny funkce byly stoprocentně užitečné. Velkým hitem byla v jednu chvíli možnost zjistit úvěrový rámec. Bankomat klientovi banky sdělil, že by měl nárok na půjčku v dané výši. Bankomaty České spořitelny zase dovolují sjednání předem schváleného úvěru. Těžko ovšem říci, kdo má zájem si brát úvěr ve stoje u bankomatu někde na zastávce MHD.
Poslední novinkou je možnost změny PIN na kartě, kterou zavádí stále více bank. Řeší tak problém s potřebou klientů si PIN někam zapisovat, protože nejsou schopni si ho zapamatovat. Změnou PIN přímo v bankomatu máte možnost nastavit si jako kód takovou číselnou kombinaci, která pro vás bude snáze zapamatovatelná. Tato služba je ale u většiny bank zpoplatněna. Zadarmo ji nabízí svým klientům ČSOB, vyjma těch s kartou Visa elektron, a GE Money Bank všem těm, co mají zřízený účet Genius Active.

Novinkou je možnost vkládat hotovost Dalšími užitečnými funkcemi bankomatů jsou hojné užívání dobití kreditu mobilního telefonu nebo zadání platebního příkazu. Prakticky všechny bankomaty také umožňují zjištění zůstatku na účtu a varují před blížícím se koncem platnosti karty. Možnost vkládat hotovost prostřednictvím bankomatů na účet je čerstvou novinkou, která je zatím spíše v experimentální fázi. Do budoucna se ale předpokládá, že bude pro klienty velmi zajímavá. V současné době vkládání hotovosti umožňuje trochu překvapivě na všech svých bankomatech umístěných na pobočkách UniCredit Bank. Česká spořitelna a GE Money Bank k tomuto účelu zprovoznily zatím pouze jeden bankomat. Jak jsme testovali V testu jsme se zaměřili na několik hlavních kritérií: množství a umístění bankomatů, jejich funkce, poplatek za výběr hotovosti a bezpečnost. Za množství a umístění mohla banka získat až deset bodů, stejně jako za funkčnost. Bezpečnost, jak již bylo zmíněno, je prakticky u všech bankomatů obdobná. Poplatek za výběr hotovosti je velmi podstatným kritériem. Těžko se však plošně hodnotí. Prakticky každá banka dnes umožňuje výběry pro určité typy účtů a karet zdarma. Záleží tak vždy na tom, jaký balíček máte v bance zřízený. Menší banky, které nedisponují dostatkem bankomatů, navíc nabízí svým klientům zlevněný výběr u ostatních bank nebo u nějaké vybrané z nich. Proto uvádíme cenu za výběr a podmínky v tabulce, na výsledné hodnocení to však nemělo vliv.
Vítěz testu Za vítěze testu jsme označili bankomaty České spořitelny, které vedou jednak v počtu, jednak i v množství funkcí. Na druhou stranu výběr hotovosti zdarma mají pouze klienti s Osobním účtem České spořitelny. Klienti této banky si tuto možnost zvolí v rámci úrovně produktů Standard.

18 BODŮ VÍTĚZ * Bankomatů České spořitelny je v Česku suverénně nejvíc. Čtvrtinu pražských bankomatů navíc naleznete přímo ve stanici metra, což je pro většinu těch, co se do práce dopravují městskou dopravou, výhodná poloha. FUNKČNOST * Bankomaty ČS zvládají všechny dotazované funkce, ztracený bod je za zpoplatnění změny PIN. * Co se týče poplatků za výběr, ČS nabízí zvýhodněné výběry za 6 Kč v zahraničí z bankomatů členských bank Erste Group, kterých je 5500 v osmi evropských zemích. * Přes bankomat lze zařídit i aktivaci karty v případě, že si necháte kartu poslat poštou. * Konečně bankomaty mohou posloužit i ke zjištění počtu bodů v Bonus programu - věrnostním programu ČS. * Spořitelna provozuje i 50 bankomatů pro nevidomé.

15 BODŮ * ČSOB patří mezi trojici největších českých bank a svým klientům nabízí k využití za stejných cenových podmínek i bankomaty Poštovní spořitelny. * Dohromady provozují tyto dvě společnosti se stejným zahraničním majitelem 661 bankomatů, z nichž značnou část naleznete na pobočkách České pošty a dále na pobočkách ČSOB. * Za stejných podmínek mohou klienti banky navíc vybírat i z bankomatů několika menších bank (Waldviertler Sparkasse von 1842; Oberbank; Volksbank; Raiffeisenbank im Stiftland; Comerzbank) a dále u ČSOB na Slovensku. FUNKČNOST * Změna PIN je pro všechny vyjma držitelů elektronických karet VISA zdarma. * Na druhou stranu však bankomaty ČSOB neumí zpracovat platební příkaz. Vložit hotovost na účet zatím není možné ani na jednom z bankomatů.

16 BODŮ * Poštovní spořitelna získala logicky stejný počet bodů za množství bankomatů jako ČSOB. Svou sesterskou banku však překonala ve funkčnosti. * Její klienti s MaxKartou totiž mohou na bankomatech Poštovní spořitelny zadávat jednorázový platební příkaz. Prostřednictvím bankomatu lze realizovat platby až do deseti tisíc korun. Příkazy je možné zadávat s budoucí splatností. * Změna PIN je pro klienty banky také možná, vyjde ale na 9 Kč.

15 BODŮ * Bankomatů Komerční banky je v České republice po České spořitelně nejvíc, celkem jich nalezneme 667. Odstup od ČSOB o šest bankomatů je však spíše symbolický.

FUNKČNOST * Každému klientovi umožňuje banka určitý počet výběrů z bankomatů bezplatně, konkrétní číslo závisí na typu účtu, případně platební karty. * Poměrně nízký počet bodů za funkčnost je způsoben zpoplatněním změny PIN (50 Kč) a nemožností zadávat prostřednictvím bankomatů platební příkaz. K dispozici nemají klienti ani informaci o možnosti získání úvěru. Zde je však třeba zdůraznit, že se nejedná o nejdůležitější funkci bankomatu. * Do uzpůsobování bankomatů na možnost vkladu hotovosti se banka zatím nepustila. *U bankomatů Komerční banky někdy zamrzí fakt, že nejmenší bankovkou v některých přístrojích je pětistovka. Při výběru tak můžete dostat méně bankovek o vyšší hodnotě. Česká spořitelna vydává dvousetkoruny, a ČSOB dokonce stokoruny.

15 BODŮ * S více než pěti sty bankomaty šlape GE Money Bank na paty největší trojce. S funkčností bankomatů je na tom již ale o něco hůř. FUNKČNOST * Bankomaty neovládají platbu faktur mobilních operátorů ani dobíjení kreditu. * Umožňují ale zadání trvalého příkazu. Vklad hotovosti je zatím možný na jediném přístroji v Praze. * Díky službě Infolimit si mohou klienti přes bankomat zjistit, kolik peněz jim banka půjčí v rámci kontokorentu, kreditní karty i úvěru. Služba je po čtyřech měsících od založení účtu zdarma.

9 BODŮ Vlastních bankomatů provozuje banka sice jen 120, její klienti však mají dva výběry měsíčně zdarma. Každý další stojí 9,90 Kč bez ohledu na to, z jakého bankomatu jaké banky je hotovost vybrána. FUNKČNOST * Bankomaty zvládají pouze základní funkce jako výběr hotovosti, údaj o zůstatku na účtu a varování před ukončením platnosti karty.

8 BODŮ * Ještě méně bankomatů než Raiffeisenbank provozuje italská UniCredit Bank, která jich má 60. * Klienti banky však mohou vybírat hotovost i z bankomatů UniCredit Group všude v zahraničí za stejných podmínek jako doma. FUNKČNOST * Zajímavé je, že jediná UniCredit Bank umožňuje vklad hotovosti na všech bankomatech na pobočkách, a to bezplatně.

8 BODŮ * I Volksbank má 60 bankomatů. * Svým klientům však umožňuje zvýhodněný výběr z bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny za 6 Kč. FUNKČNOST * Bankomaty umí dobít kredit, platba faktur je však možná jen u Vodafonu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.