« Zpět

Elektronická peněženka miří mezi Pražany

| 4. června 2009 - 12:23 | Zprávy | Karty

Čipová karta Opencard má být za pár měsíců nejen tramvajenkou či průkazkou do knihovny, ale i jakousi „malou“ platební kartou. Odborně se to nazývá elektronická peněženka. Držitelé si na ni budou moci nahrávat peníze, které jim pak poslouží k placení třeba vstupenek v divadlech.

Místo hledání peněz po kapsách tak postačí přiložit kartu ke čtečce v pokladně.
1. Co je to elektronická peněženka?
„Elektronická peněženka“ je běžně používané označení pro službu, která pomocí internetu, čipové karty nebo mobilního telefonu umožňuje lidem platit za služby či zboží v řádech několika korun či několika desítek korun (takzvané mikroplatby). Nejčastěji se elektronická peněženka uplatňuje při využívání služeb na internetu a v dopravě. Jinde není zatím příliš využívána.
2. Jak se liší elektronická peněženka od platební karty?
Zjednodušeně lze rozdíl popsat takto: Platební karta nenese žádnou informaci o penězích, ale slouží pouze jako prostředek pro autorizaci vůči centrálnímu systému, kde je veden účet ke kartě.
Naopak elektronická peněženka sama o sobě již nese informaci o uložené sumě peněz. To umožňuje mnohem rychlejší úhradu než platební kartou a zároveň k ní nemusí být veden žádný účet.
Elektronickou peněženkou jsou třeba zaměstnanecké karty ve firmách, na něž si pracovník uloží peníze a pak chodí na obědy, kde jen přikládá kartu ke čtečce v pokladně. Dle vašeho výběru nejlepší a nejdostupnější online kasina v ČR www.minimuzeum.com , kde můžete hrát o skutečné peníze.
3. Kdo může provozovat elektronické peněženky?
To určuje zákon. Buď jde o banky, nebo takzvané instituce elektronických peněz - tedy společnosti, jimž vydává licenci centrální banka. Případně to mohou být společnosti, které dostaly od centrální banky povolení s tím, že zde platí značná omezení - například pro nejvyšší možnou uloženou částku. To jsou třeba dopravci.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.