« Zpět

Co umí kreditka za deset procent

| 1. března 2010 - 11:24 | Zprávy | Karty

Na sazby pod 15 procent lákají hned tři banky, pokaždé to ale má nějaký háček. Například u mKreditky od mBank je úroková sazba 14,8 procenta ročně vykoupena ročním poplatkem 590 korun ročně. „Tuto kartu využívají někteří klienti jako náhradu spotřebitelského úvěru, i v kombinaci s poplatkem je pro ně tato nabídka zajímavá,“ říká Pavla Renčínová, tisková mluvčí mBank. U kreditky bez poplatků mBank úročí půjčené peníze nadprůměrnými 23,8 procenty.

Vyplatí se dobře vybírat, sazby se liší až o několik procent ročně
Úvěry

Na ještě nižší sazbu10,68 respektive 9,9 procenta, láká své klienty Komerční banka s kartou T-Mobile Bonusa Citibank se svými kreditními kartami. V obou případech to ale má háček. U Komerční banky totiž platí pásmové úročení. Výhodný úrok je dostupný až pro dluh nad 100 tisíc korun, pro částky do 10 tisíc je úrok 22,68 procenta ročně. U Citibank je možné na desetiprocentní úrok dosáhnout pouze při využití služby Nákup na splátky, kdy kreditní karta podobně jako u mBank slouží jako náhrada spotřebitelského úvěru. Pro běžné platby kreditkou ale platí vysoký úrok 23,99 procenta.
Vyberte si kreditní kartu dle parametrů zde
Kreditní karty v Česku zažívají hubené období. Po letech, kdy jejich počet rostl, loni poprvé klesl o necelá dvě procenta na 1,68milionu. Najednu kreditní kartu tak připadá více než pět karet debetních. Za poklesem počtu kreditek stojí menší zájem klientů o úvěrové karty i rušení neaktivních karet ze strany finančních ústavů.
„V loňském roce jsme zpozorovali zpomalení trhu s kreditními kartami. Měnil se také způsob, jakým lidé karty využívají, častěji kartou platí a méně vybírají z bankomatu,“ říká Hana Kostková, specialistka platebních karet UniCredit Bank.
Úroky stagnují Za menším zájmem o kreditní karty stojí hlavně obava lidí z dluhů v době, kdy nemají úplně jisté zaměstnání. Banky, na rozdíl od hypoték, vydávání kreditních karet výrazně neomezily. Naopak, snaží se nalákat nové klienty nabízením kreditek v balíčku k dalším produktům, jako jsou například hypotéky nebo spořicí účty. Příkladem může být aktuální Olympijský balíček od GE Money Bank, který sdružuje osobní účet, kreditní kartu Visa a spořicí účet Genius II.
Odradit klienty banky nechtějí zdražováním, úrokové sazby se meziročně v podstatě nezměnily. Vybírat se ale vyplatí, rozdíl v úrokové sazbě mezi nejlevnější a nejdražší kreditní kartou s nulovými poplatky za první rok jejího používání přesahují sedm procent. Volksbank nabízí kreditku s úrokem 19,1 procenta, zatímco Premia karta České pojišťovny od Home Creditu hrozí úrokem ve výši 26,28 procenta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.