« Zpět

Co přinese letošní rok v oblasti platebních karet

| 24. dubna 2008 - 17:38 | Zprávy | Karty

Jednotlivým vydavatelům karet půjde zajisté o další udržení a rozšíření podílu na trhu. K tomu standardně slouží marketingové akce podporované karetními asociacemi jako jsou soutěže v používání karet a další zvyšování atraktivity karet např. nabídkou individuálního designu karty, možností změny PIN a  rozšiřování služeb spojených s kartou.

Základní trendy budou pokračovat

Možné je také širší  využití bankomatů např. k finančním převodům, nabízejí se služby spojené s tzv ?cobrandingem? s obchodními společnostmi. Zvyšování počtu platebních karet lze očekávat zejména ve skupině karet kreditních, v debetních kartách je již nasycenost trhu v ČR poměrně vysoká.

Jaké lze očekávat novinky

Technický rozvoj ve světě nabízí celou řadu novinek jako jsou zejména předplacené karty nevyžadující účet v bance a bezkontaktní karty umožňující placení pouhým přiblížením karty k terminálu pro placení malých částek. Rozšíří se i možnost získání hotovosti při platbě kartou v obchodech, tzv. ?cash back?. Vytvoření podmínek pro zavádění těchto novinek na českém trhu závisí ovšem na obchodních rozhodnutích a investičních záměrech bank a jejich spolupráci s mezinárodními asociacemi, zajišťujícími funkčnost karet nezávisle na vydávající bankce a bance zpracovávající transakce.

Propojení finančních služeb v eurozóně

Pokračuje realizace záměrů Evropské komise na vytvoření společné eurooblasti platebního styku, tzv. Single Euro Payment Area, kde evropské banky sdružené v Evropské radě pro platební styk (European Payments Council) pracují na projektech jednotných platebních produktů pro finanční převody, přímá inkasa, platební karty a nakládání s hotovostí. Evropský parlament schválil v minulém roce Směrnici o platebních službách, která se stane od r. 2009 společným legislativním základem pro finanční služby v eurozóně. Finanční instituce zemí EU tedy od r. 2008 intenzivně připravují na změny vyplývající z této Směrnice a na implementaci produktů SEPA na společný trh. Pro platební karty to znamená přizpůsobení požadavkům na karty SEPA, ty jsou specifikovány dokumentem SEPA Cards Framework a znamenají mimo jiné technologickou inovaci karet s magnetickým proužkem na karty s čipem do r. 2010, což přináší zejména zvýšení bezpečnosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.