« Zpět

Co nabízejí kreditní karty jednotlivých bank?

| 2. listopadu 2010 - 10:54 | Zprávy | Karty

Banky, působící na českém trhu nabízejí nepřeberné množství kreditních karet, které jsou určeny pro různé segmenty zákazníků. Pro lepší orientaci nabízíme porovnání těch základních, které nabízejí svým klientům. Nabídka kreditních karet , které nabízejí v Česku bankovní domy, je velice široká. Vybrat si tu nejlepší, nebo nejvýhodnější, je proto velice obtížné.

Banky, působící na českém trhu nabízejí nepřeberné množství kreditních karet, které jsou určeny pro různé segmenty zákazníků. Pro lepší orientaci nabízíme porovnání těch základních, které nabízejí svým klientům. Nabídka kreditních karet , které nabízejí v Česku bankovní domy, je velice široká. Vybrat si tu nejlepší, nebo nejvýhodnější, je proto velice obtížné.
Pokusili jsme se nicménějejich parametry porovnat. Z nabídky každé banky jsme vybrali atributy té nejzákladnější (nejlevnější) kreditní karty . Porovnávali jsme cenu (jednorázově za vydání karty / vedení karty), možnost využít výhod bezúročného období, úrokovou sazbu, poplatky za výběr hotovosti a v neposlední řadě nabídku benefitů či slev u obchodníků. Kompletní přehled i další články napodobné téma najdete na serveru www.bankovnipoplatky.com .
Vyberte si vhodnou kartu zde
Vydání a vedení karty je u řady bank zdarma (v případě Poštovní spořitelny a Volksbank je zdarma jen první rok užívání). V České spořitelně pořídíte Chytrou kartu za 199 Kč a její vedení vás přijde od 19 do 89 Kč měsíčně – závisí na počtu služeb, které si ke kartě navolíte. U Komerční banky zaplatíte za kreditní kartu 30 Kč za každý měsíc, v Raiffeisenbank je to o pět korun méně, ale pouze pokud budete kartu aktivně využívat. V opačném případě neplatíte v RB nic. Poplatky navázané na užívání karty vybírají i v LBBW Bank . Za každý započatý rok vlastnictví karty zaplatíte 540 Kč. Pokud však za první dva měsíce v prvním roce, kdy jste majitelem karty, utratíte alespoň 3 000 Kč, bude vám poplatek za první rok vrácen. Možnost dostat 540 Kč poplatku zpět máte i v dalších letech. V takovém případě musíte ovšem za pomoci karty „otočit“ minimálně 45 000 Kč za 12 měsíců.Některé banky bezplatně vydávají i druhou kreditní kartu .
V marketingových akcích banky často prezentují možnost využít bezúročné období (tj. nebudou vám úročeny prostředky, které prostřednictvím karty půjčíte). Při splnění stanovených podmínek na něj skutečně dosáhnete všude – jediná GE Money Bank jej má omezena jen na bezhotovostní využití prostředků. Nejčastěji období bez úroku činí 45–50 dní.
Výše úroků je asi nejvariabilnější položkou našeho srovnání. Banky je rozlišují podle způsobu použití karty, standardem jsou rozdíly mezi normálním a sankčním úrokem, a to v řádu několika procentních bodů (pozor – často doprovázeno pokutami a dalšími sankcemi). Základní úrokovou sazbu nabízí nejvýhodněji LBBW Bank (18,48 procent p. a.), následovaná Českou spořitelnou (19,08 procent p. a.) a Poštovní spořitelnou s ČSOB (shodně 19,20 procenta p. a.). Nejvyšší úrokovou sazbu, vztahující se k čerpání úvěru v hotovosti, požaduje Citi Bank . Na druhou stranu tato banka nabízí možnost sjednat program splátek, při němž dosáhnete na podstatně výhodnější podmínky s úrokovou sazbou od 9,9 do 21,9 procenta ročně.
Poplatků vázaných ke kreditním kartám je také hodně. Porovnání specifických poplatků vázaných k designu karty, pojištění karty či dalším doplňkovým službám jsme ponechali na klientech. Soustředili jsme se jen na poplatky za výběr hotovosti (poplatky za platbu kartou u obchodníka v ČR jsou u všech bank nulové).
Výběr z bankomatu vlastní banky je nejlevnější v České spořitelně (6 Kč), GE Money (19 Kč), mBank (49 K) a Raiffeisenbank (79 Kč). Další banky mají poplatek vázán na objem vybírané hotovosti – pro matematicky schopné klienty to není žádný problém, u ostatních to může výrazně zamlžit povědomí o výši poplatku. Výběry peněz na přepážce (CashAdvance) jsou o poznání dražší, v Citi, KB, LBBW a Volskbank jsou omezeny zdola, tedy minimální výší poplatku. Výhodou může být, že GE Money, Komerční banka, Raiffeisenbank a UniCredit nabízejí službu Cash Back. U KB je tato služba zdarma.
Na často inzerované bonusy a slevy u základního typu kreditních karet téměř nenarazíte. Výjimkou je Česká spořitelna, kde jsou však tyto bonusy zpoplatněny (od počtu dodatečných služeb a výhod se odvíjí měsíční poplatek za vedení karty). Jedinou bankou, která nabízí v u základního typu kreditní karty výhody pro majitele, je Poštovní spořitelna. S Era kreditkou se stáváte členem věrnostního programu a můžete využít slevy 0,40 Kč na litr pohonných hmot u čerpacích stanic spadajících do řetězce Čepro EuroOil.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.