« Zpět

Češi nesplácí kreditní karty

| 16. dubna 2009 - 12:15 | Zprávy | Karty

Ekonomická krize zhoršuje platební morálku dlužníků. Kreditní platební karty jsou úvěrovým produktem, na kterém lze nyní nejlépe pozorovat dopady ekonomické krize. S tím, jak se zhoršuje finanční situace řady domácností, se zhoršuje také platební morálka lidí splácejících nějakou půjčku...

Ekonomická krize zhoršuje platební morálku dlužníků * Nejvíce je to patrné u kreditních karet

Kreditní platební karty jsou úvěrovým produktem, na kterém lze nyní nejlépe pozorovat dopady ekonomické krize. S tím, jak se zhoršuje finanční situace řady domácností, se zhoršuje také platební morálka lidí splácejících nějakou půjčku. Největší nárůst tzv. úvěrové delikvence v poslední době postihuje především kreditní karty.

Banky tuto skutečnost jen velmi nerady přiznávají. Na jednu stranu se snaží kreditní karty nabídnout co největšímu množství bonitních klientů, na straně druhé ale musejí být obezřetnější než dříve. Ato znamená pečlivěji vybírat a posuzovat vhodné adepty na vydání úvěrové platební karty. Největší problémy s nesplácením úvěrů z kreditních karet mají americké banky, určité obtíže, byť nesrovnatelně nižší, zaznamenávají také české banky.

Problémových klientů přibývá „Od loňského roku jsme zaznamenali určitý nárůst problematických úvěrů z kreditních karet. S těmito klienty, kteří se ocitnou v tíživé finanční situaci, se vždy snažíme najít co nejlepší způsob, jak celou záležitost vyřešit,“ uvedl například Marek Dostál, ředitel segmentu kreditních karet Citibank. „Množství držitelů kreditních karet se sice zvyšuje, nicméně při srovnání prvního čtvrtletí letošního a loňského roku došlo k mírnému poklesu nových klientů. Z našeho pohledu je hlavním důvodem psychologický efekt finanční krize a obava lidí z budoucího vývoje,“ doplnil Dostál.
Právě Citibank patří v Česku mezi bankovní domy, které se na vydávání kreditních karet hodně specializují. Nárůst úvěrové delikvence ale banka nezaznamenává sama. „U kreditních karet zaznamenáváme mírný nárůst počtu klientů, kteří jsou ve zpoždění s úhradou svých splátek. Samozřejmě jsme obezřetní a při vydávání platebních karet důsledně posuzujeme schopnost klienta splácet,“ řekla Monika Klucová, tisková mluvčí Komerční banky.

Podle odhadů ekonomů se průměr delikvence u kreditních platebních karet v Česku pohybuje okolo sedmi procent. To samozřejmě není málo, ale na druhou stranu to nevybočuje z hodnot, které jsou v jiných zemích Evropské unie. Nejmenší delikvence je přitom spojena s půjčkami na bydlení, kde se do potíží se splácením dostane jen asi okolo jednoho procenta klientů. Časovaná bomba v USA Největší problémy s kreditními kartami, respektive s delikvencí klientů mají banky v USA. V této zemi obíhá okolo 1,33 miliardy kreditek. Jen za letošní rok se odhaduje, že americké banky odepíší z nesplácených úvěrů u kreditních karet minimálně okolo 55 miliard dolarů (1,12 bilionu korun).
Ekonomové proto varují, že po hypotékách mohou být zdrojem příštích problémů právě kreditní karty. „Kreditní karty jsou dalším strašákem pro ekonomiku USA. Někteří analytici odhadují, že ztráty bank z kreditních karet mohou dokonce překonat ztráty spojené s hypotečními úvěry,“ řekl Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus.

Rozšířenost kreditních karet je přitom v USA mnohonásobně vyšší než v Česku. Zatímco Američané mají ve svých peněženkách v průměru asi 4,4 kreditní karty, Češi pouze 0,2 kreditní karty. V současné době se odhaduje, že americké domácnosti dluží na kartách více než bilion dolarů. Podíl nesplácených úvěrů se zde podle americké bankovní asociace pohybuje minimálně okolo deseti procent. Analytici ale upozorňují, že oněch deset procent nepopisuje úplnou realitu úvěrové delikvence. Číslo zahrnuje jen úplné neplatiče. Ti, co splácejí své dluhy pozdě, zde obsaženi nejsou. Opoždění do tří měsíčních splátek se podle odhadů týká až třetiny z celkového objemu úvěrů na kreditních kartách.

Úvěrová delikvence Česko
Podíl problémových klientů, kteří nesplácí své závazky z kreditních karet, činí okolo šesti až sedmi procent. Nejmenší problém je u půjček na bydlení (hypotéky a úvěry ze stavebního spoření). Do potíží se dostává asi jedno procento klientů. USA - minimálně okolo deseti procent držitelů kreditních karet je delikventních.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.