« Zpět

Blokace karty bude zdarma

| 27. října 2009 - 11:17 | Zprávy | Karty

Od 1. listopadu vstupuje v platnost nový zákon o platebním styku. Pro klienty bank to znamená několik změn. Ne u všech ale klienti pocítí pozitivní dopad. Od počátku listopadu začíná platit nový zákon o platebním styku, který vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Rady o platebních službách. 

Od 1. listopadu vstupuje v platnost nový zákon o platebním styku. Pro klienty bank to znamená několik změn. Ne u všech ale klienti pocítí pozitivní dopad. Od počátku listopadu začíná platit nový zákon o platebním styku, který vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Rady o platebních službách. Podobný zákon tak bude od listopadu platit i v ostatních členských zemích. „Důvodem, proč je předkládán zákon nový, a nikoli jen novela toho stávajícího, je značný rozsah změn,“ informuje tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.
Ačkoli nový zákon představuje díky změně sazebníku a obchodních podmínek změny pro klienty bank, většina z bank se podle průzkumu finančního serveru Měšec o nich klienty ani nepokouší informovat.
„Pouze Česká spořitelna a mBank své klienty podrobně informují, ostatní přejdou změny suchým sdělením, že jsou dostupné na internetových stránkách nebo na pobočkách,“ uvádí šéfredaktor serveru Dalibor Z. Chvátal.
Mezi další nešvary patří podle průzkumu i nedostačující informace zákaznických linek. Místo toho, aby se na infolince banky klient dozvěděl, co se konkrétně mění, je paradoxně často odkázaný na internetové stránky banky, nebo se dozví jen obecné informace.
Banky zruší poplatek za blokaci karty A jaké změny tedy za několik dní na klienty bank čekají? Nově si banky nebudou smět účtovat poplatky za zablokování ztracené karty. Tento poplatek pocítili dosud zejména majitelé ztracených embosovaných karet, u nichž si banka za zablokování naúčtovala běžně 2000 korun. Právě tento poplatek byl přitom jedním z argumentů, proč se spokojit s kartou elektronickou, u které si za blokaci banka naúčtovala zpravidla 200 korun.
Poplatek také mnohdy způsobil, že majitel karty s nahlášením ztráty karty a blokací zbytečně otálel a spoléhal se na to, že ji někde najde. Mezitím ale zloděj účet někdy doslova vybílil.
Nabízí se otázka, zda banky spolu se zrušením poplatku se nebudou snažit získat peníze jinde, například v rámci poplatku za vedení karty. Podle informací většiny z nich se tak překvapivě nestane.
Některé ale začnou poplatek za vedení karty účtovat měsíčně, jako například LBBW Bank, která místo šestisetkorunového ročního poplatku bude vybírat 50 korun měsíčně. Ostatní banky, které plánují účtovat měsíční vedení, více či méně zároveň zdraží.
Zvýšení ceny se nepatrně dotkne klientů Poštovní spořitelny. Zdražení je ale v tomto případě opravdu nepatrné – klient ročně připlatí čtyři koruny.
Na razantnější zvýšení poplatků se ale musí připravit klienti Volksbank. U karet Maestro a Visa Electron zaplatí ročně více o 40 korun, měsíční poplatek banka stanovila totiž na 20 korun. Karty MasterCard Standard a Visa Classic se při měsíčním poplatku 45 korun v ročním měřítku zdraží o 140 korun a karty MasterCard Gold a Visa Gold při měsíční sazbě 350 korun o 300 korun.
Kromě zrušení poplatků za blokaci ztracené karty se mění i odpovědnost za její zneužití. Dosud banky odpovídaly až od nahlášení ztráty a zablokování karty. Nebezpečí zneužití řešili proto klienti často pojištěním, to ale v mnoha případech nezahrnovalo stoprocentní krytí.
Odpovědnost za zneužití karty: 150 eur za transakci Od listopadu však budou klienti odpovědní jen do výše 150 eur (tj. přibližně 3900 Kč), zbytek zaplatí banka. Ovšem tento limit se vztahuje jen na jednu transakci. Pokud jich zloděj stačí provést více, suma se násobí. Spoluúčast má spolu se zrušením poplatků za blokaci klienty motivovat k rychlému jednání.
V souvislosti s tím je ale také třeba dodat, že se snížená odpovědnost nebude vztahovat na případy, kdy klient hrubě poruší podmínky – dojde ke zneužití karty pomocí PIN kódu. Výjimkou má být například to, když zloděj odkouká PIN při placení. Otázkou ale zůstává, jak něco takového dokázat v případě, že v obchodě není nainstalována kamera.
Další novinkou, kterou zákon zavádí, je, že klienti bank musejí mít možnost dostat bezplatně výpis z účtu minimálně jednou měsíčně. Vzhledem k tomu, že to může být i elektronicky, netěšte se na bezplatné zasílání papírového výpisu prostřednictvím pošty. Banky plánují i nadále poskytovat tuto službu zdarma prostřednictvím internetového bankovnictví, nebo nabízejí možnost vytisknout si zdarma výpis na jakékoli pobočce.
Papírový výpis zdarma budou dostávat klienti Citibank. I tato banka ovšem hodlá v nejbližší budoucnosti zavést bezplatné výpisy jen v elektronické formě. Do konce roku si náklady za předávání výpisů poštou nebude účtovat ani GE Money Bank. U Volksbank budou dostávat výpisy poštou zdarma ti, kteří si založili účet před platností zákona a mají tuto formu předání sjednanou ve smlouvě.
Ti, kteří si nechávají zasílat papírové výpisy prostřednictvím pošty čtvrtletně, je budou nově dostávat každý měsíc, ovšem za poplatek. Například u Komerční banky zaplatí klienti za výpis 20 korun, stejně tak i v UniCredit Bank. Poplatek snižují v Poštovní spořitelně – ze 13 korun na 10 korun, tedy na cenu poštovného. „U jiných než měsíčních frekvencí se ale poplatek nemění,“ říká tisková mluvčí Denisa Salátková. Poplatek snižují i v LBBW Bank, nesdělili však na kolik.
Některé banky využily povinné změny sazebníku, kromě nutných změn provedly i další a některé služby mírně zdražily. Příkladem je Česká spořitelna. „Cílem dalších úprav, které nesouvisejí se zákonem, je sjednocení, zjednodušení a zpřehlednění sazebníku. Sjednotili jsme poplatky za poštovné zasílaných výpisů. Skutečným nákladům jsme přizpůsobili i poplatek za zřízení a měsíční vedení úvěrového účtu. Většina položek, jež nyní měníme, neprošla už několik let žádnou úpravou, zatímco služby ano,“ vysvětluje Klára Pačesová z tiskového oddělení banky. Za výpisy klienti zaplatí 9,50 Kč a zřízení a vedení úvěrového účtu se novým klientům prodraží o desetikorunu.
Změny v sazebníku se dotknou také klientů Komerční banky. O jaké změny jde, ale mluvčí neuvedl. Raiffeisenbank upravila sazebník již v létě, Volksbank naopak provede případné změny v prvním čtvrtletí příštího roku.
Zrychlí se převody peněz Poměrně zásadní změnou, kterou zákon přináší, je rychlost provedení převodu platby z jednoho účtu na jiný. Ta se zkracuje o den. Pokud tedy budete posílat peníze z účtu na účet do jiné banky, nesmí převod peněz trvat déle než dva dny. A zrychlují se i převody v rámci Evropské unie.
Nově také musí mít inkasní platby nastavený přesný limit na konkrétní období. Zrušení účtu po dvanácti měsících musí být bezplatné, a pokud bude z podnětu klienta, banka na to bude mít jeden měsíc.
Nová pravidla
Co se od listopadu pro klienty bank změní: majitel karty bude nést odpovědnost za její ztrátu a zneužití před zablokováním maximálně do výše 150 eur v rámci jedné transakce dojde ke zrušení poplatku za blokaci ztracené karty zrychlí se převod platby z jednoho účtu na jiný v rámci ČR o jeden den, platba z účtu v jedné bance na účet u jiné tak potrvá maximálně dva dny, zrychlí se i převody v rámci EU klienti budou muset mít možnost získat bezplatně výpis z účtu klienti budou muset získávat výpis z účtu minimálně jednou měsíčně inkasní platby budou muset mít nastavený přesný limit na konkrétní období na zrušení účtu z podnětu klienta budou mít banky už jen měsíc zrušení účtu po 12 měsících musí být bezplatné Pozor na PIN. Přestože podle nových pravidel nese banka spoluzodpovědnost při zneužití platební karty, nevztahuje se to na případy, kdy klient hrubě poruší podmínky – například umožní zloději zmocnit se originálního PIN kódu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

POTŘEBUJI ZABLOKOVA VISA KARTU-ODCIZENOU DNE S CCA V 10,45

 KARTA JE NA JMÉNO IVANKA ŠŮSOVÁ