« Zpět

Bezkontaktní platby v západní Evropě: Boj a přesvědčování obsluhy (TEST)

| 19. října 2011 - 9:46 | Zprávy | Karty

Bezkontaktní karty jsou vhodné pro nízké transakce. Ale snadno se vám stane, že v některých místech nezaplatíte a ještě budete muset obsluze pomáhat s terminálem. Během srpna 2011 se mi podařilo realizovat rozsáhlý test použitelnosti bezkontaktních karet v Evropě. 

Bezkontaktní karty jsou vhodné pro nízké transakce. Ale snadno se vám stane, že v některých místech nezaplatíte a ještě budete muset obsluze pomáhat s terminálem. Během srpna 2011 se mi podařilo realizovat rozsáhlý test použitelnosti bezkontaktních karet v Evropě.
Ve 14 evropských zemích jsem provedl 150 bezkontaktních transakcí. Partnery testu byly Citibank a mBank, tyto banky mě vybavily různými typy bezkontaktních karet.
Podrobný popis zkušenosti během testování v jednotlivých zemích
V tak zvané západní Evropě se sice dá platit bezkontaktně, ale do dokonalosti to má daleko. Ve Spojené království jsem narážel na minimální platbu, kterou obchodník vyžadoval při použití bezkontaktní karty. Když jsem odmítl zaplatit min. 5 liber, kapitalisticky vylil mou objednanou kávu do dřezu (ale ne přede mnou). Ve Španělsku si na bezkontaktní platby jen hrají, přestože v Barceloně probíhají technologicky zaměřené veletrhy. V Madridu jsem zaplatil bezkontaktně jen na jediném místě. Buď terminály neexistovaly (a měly být), nebo nefungovaly.Ve Francii se dá platba bezkontaktní kartou shrnout takto: funguje-nefunguje. Někde platit šlo, někde ne. Naproti tomu ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku vše pomyslně "šlapalo jako švýcarské hodinky".Vše o bezkontaktních platbáchJak se platí, kde přijímají karty a jaká je bezpečnost. Sledujte speciál o bezkontaktních kartách.Omlouvám se za zhoršenou kvalitu fotografií a videí. Na drtivé většině míst je zákaz focení a natáčení videa. Proto jsem musel fotit a natáčet rychle, než se „vzpamatovala“ obsluha a než vedoucímu nebo ochrance došlo, co se děje. Fotil jsem a natáčel převážně na mobilní telefon Nokia E6, výjimečně na Dell Streak mini.
Německo - bez zásadních problémů
Místo testu: Drážďany, FriedlandNa čerpacích stanicích Star platby probíhaly korektně s výjimkou jedné čerpací stanice, kde jsem nemohl zaplatit nadlimitní platbu. Obsluha se s touto platbou nesetkala, platba sice proběhla, ale pro zadání PIN mi nepodala žádný tzv. PINpad, kde šlo PIN zadat. V jednom případě při platbě přívěskem mBank chtěl po mě terminál podpis na stvrzenku. To je nesmyslný požadavek, protože podpis nelze podle čeho zkontrolovat. Obchody byly řádně označené logem bezkontaktních plateb.
Spojené království - minimální výše transakce
Místo testu: Dover, LondýnBezkontaktní karty přijímají hlavně menší prodejny, typicky kavárny, pekárny, opravny obuví apod. Například v obchodech Tesco, WH Smith, Burger King nebo Sainsbury's bezkontaktně nezaplatíte. Výjimkou je McDonald´s a drogerijní řetězec Boots. U dvou kaváren a jednoho obchodu s upomínkovými předměty jsem narazil na omezení, kdy mně odmítli bezkontaktní platbu pod 5 GBP (cca 145 Kč). Obchody byly řádně označené logem bezkontaktních plateb.
Francie - zmatek v akceptaci
Místo testu: Bray Dunes, Dunkerque, Fenioux, Rousset, Saint Pol sur Mer, TéteghemBezkontaktní terminály jsem našel pouze v obchodním řetězci Carrefour. Pokud jsem nepoužil samoobslužnou pokladnu, byla platba s bezkontaktní kartou problematická a bylo nutné silně přesvědčovat obsluhu. Ta většinou podmiňovala transakci částkou min. 5 eur, a navíc zpravidla neuměla terminál obsluhovat. Na mnoha místech v Carrefouru terminál vůbec nefungoval. Ve Francii „stávkoval“ přívěšek od mBank, nešlo s ním platit, ale chyba mBank to nebyla.V Dunkerque byla naprosto neschopná obsluha pokladen Carrefouru, bezkontaktní karty „neznají, neberou a nikdy neměli“. Stejnou zkušenost jsem měl ve třech dalších Carrefourech v okolí Dunkerque. Po „testu bojem“, tj. koupil jsem si zboží a chystal se jej platit čipovou kartou, terminál automaticky přešel na bezkontaktní platbu a v některých Carrefourech jsem poté úspěšně bezkontaktně zaplatil, v některých však ne.
Španělsko - nejsou nebo nefungují
Místo testu: MadridŠpanělsko je skvělým příkladem, jak se to nemá dělat. Údaje v MasterCard PayPass lokátoru byly nepřesné a když už jsem obchodní místa našel, bezkontaktní terminály buď neměli, nebo byly odpojené, zaprášené a schované. V Cafeterii Olga jsem se pokusil nalezený bezkontaktní snímač zapojit, ale nebylo do čeho. Chyběly kabely a samotný platební terminál také nefungoval, mimo to oba byly velmi zaprášené, což svědčilo o dlouhodobém nepoužívání. V celém Madridu jsem zaplatil bezkontaktně pouze na jediném místě, a navíc šlo platit pouze přívěskem mBank, plastové karty ani hodiny nefungovaly. Proč - nikdo neví.
Monako - a nezaplatím a nezaplatím
Místo testu: MonakoBezkontaktní karty přijímá Carrefour v místním nákupním centru. Přestože všechny bezkontaktní terminály byly funkční, nepodařilo se mi zaplatit žádnou z bezkontaktních karet. Při platbě částky pod 1 EUR na samoobslužné pokladně jsem byl navíc upozorněn dozorující pokladní, že minimální hodnota transakce je 1 EUR. Přesněji, pokladní mi na samoobslužné pokladně (!) nedovolila provést nižší transakci kartou.
Itálie - na dobré cestě
Místo testu: Cesano Boscone, Corsico, MilanoPodle MasterCard PayPass lokátoru je nejvíce bezkontaktních obchodníků na severu Itálie, a to se potvrdilo. McDonald´s měl marketingovou akci: pokud jste u McDonald´s cokoli zaplatili bezkontaktní kartou, dostali jste zdarma 4 kuřecí nugety nebo kávu. Vyžadovalo to však chvilku přesvědčování, protože jsem byl první, kdo takto platil. Ve městě Corsico takto došlo k nedorozumění. Prodavač mi naúčtoval 6 kuřecích nugetů (bez akce), takže jsme platili 5,30 EUR místo 1,60 EUR, a protože se prodavač bál postihu za storno transakce, raději mi přidal další kuřecí nugety a dokonce i kávu.Italové jsou veselým národem a všichni obchodníci projevili nadšení podílet se na testování, přestože z počátku bylo třeba nutné bezkontaktní terminály hledat. Takovým případem byla prodejna Decathlon ve městě Corsico. Bezkontaktní terminál nefungoval, a když jsem trval na tom, že chci platit pouze bezkontaktně (pomohla ukázka přívěsku mBank), otevřeli mi další pokladnu, kde terminál fungoval. Po mém pětiminutovém školení obsluhy, jak má provést transakci, se vše povedlo. Pro účel testovací platby to bylo příjemné, nicméně v praxi to znamená, že zabrzdíte pokladnu a lidé za vámi budou naštvaní.V prodejně Chicco ve stejném městě jsme s obsluhou nejprve hledali bezkontaktní terminál, a poté zboží, které by šlo na něm platit. Průměrná cena zboží totiž výrazně převyšovala limit platby. Nakonec to vyřešily nákupní tašky po 1,50 EUR. Obsluha byla transakcemi nadšená, a přestože anglicky neuměla ani slovo, velmi dobře jsme si rozuměli. Bylo nás na to pět.
Švýcarsko - vzor v pečlivosti
Místo testu: Colderio, Buchs, ChurVe Švýcarsku bezkontaktní karty najdete hlavně v provozovnách McDonald´s. Jsou na ně perfektně připraveni, vše funguje jak má. Pouze ve městě Buchs jsme narazil na nefunkční bezkontaktní terminály, ale šlo o náhodu – terminály instalovali v pátek, já přijel v neděli a zapojit je měli následující den.
Lichtenštejnsko - běžná rutina
Místo testu: Triesen Bezkontaktní karty zde má opět McDonald´s, fungují bez problémů, pro obsluhu to byla naprostá samozřejmost.

A jak je na tom v bezkontaktním placení "východní Evropa"? To se dozvíte již brzy.

Pořídili byste si dobrovolně bezkontaktní platební kartu?

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.