« Zpět

Banky plánují bezpečnější bankomaty

| 8. března 2010 - 12:06 | Zprávy | Karty

Tuzemské banky hledají nové zbraně proti bankomatovým podvodníkům. Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, a UniCredit Bank proto plánují letos při obměně sítě nakoupit bezpečnější přístroje. Nové bankomaty mají klienty pomocí vylepšených nástavců pro vstup karty a dalším novým bezpečnostním softwarem více chránit před takzvaným skimmingem, při kterém jsou údaje o kartách zkopírovány podvodníky v průběhu vybírání peněz.

Banky
Nové bankomaty mají znesnadnit padělání karet Mají nové nástavce na vstup karty a detektor na instalaci skimmingu

Obavy přitom jsou na místě. Případy skimmingu loni podle informací HN postihly všechny významné tuzemské banky. „Bankovní trh zaznamenal přes 50 případů skimmingu. To je více než v roce 2008 a méně než v roce 2007,“ uvedla Langová. Banky odmítají uvést počty zkopírovaných karet i objemy takto ukradených peněz kvůli obavám, že to odradí od používání karet. Škody způsobené skimmingem však banky klientům hradí v plné výši.
Některé z nyní instalovaných bankomatů mají nejen nový tvar bezpečnostních nástavců, ale v případě pokusu o instalaci skimmovacího zařízení se dokáží i samy vypnout.
„Už minulý měsíc jsme zahájili významnou obměnu své sítě. Větší bezpečnost zajišťuje zdokonalený vstup čtečky karet, který je vyrobený z průhledného plastu, je nasvícený a tím minimalizuje riziko skimmování karet. První bankomat SelfServ jsme zprovoznili na Václavském náměstí, v dalších měsících jich přibudou desítky,“ řekla Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.
Lepší zabezpečení bankomatů plánuje i Česká spořitelna. „Loni jsme instalovali několik desítek bankomatů SelfServ. Kromě toho testujeme i nový typ bankomatu, který se při podezření na skimming sám vyřadí z provozu,“ uvedla Langová.
Podobné bankomaty takzvané druhé generace hodlá ve velkém rozsahu zavádět letos i UniCredit Bank, která hodlá expandovat do drobného bankovnictví.
„Nejen pro nové lokality, ale i při obměně sítě budeme využívat ve druhé polovině roku bankomaty s vylepšenými bezpečnostními prvky,“ říká František Jungr, odborník na platební karty z UniCredit Bank.
Týká se České republiky finanční krize v Řecku nebo ne? Diskutujte na Facebooku zde
Zavádění nových antiskimmovacích technologií na nově instalovaných bankomatech potvrdily HN i ČSOB a GE Money Bank. „Plánujeme to, ale z bezpečnostních důvodů nechceme mluvit o podrobnostech,“ říká Ivo Měšťánek, mluvčí ČSOB. Stejně mluví i mediální zástupce GE Money Bank Milan Kříž. „Část našich bankomatů se už při neoprávněné manipulaci s přístrojem sama vypne, budeme v jejich rozšiřování pokračovat. Podíl těchto přístrojů však s ohledem na bezpečnost nemůžeme uvést,“ říká.
V Česku jsou podle bankéřů proti skimmingu vybaveny všechny bankomaty. Nejrozšířenější ploché plastové nástavce instalovaly banky na bankomaty v roce 2007. Podvodníci už je ale umí překonávat. Na bankomaty se naučili nasazovat zdařilé kopie, které běžný klient nepozná.
***
Kopírování karet Co je skimming? Způsob kopírování platebních karet pomocí speciálního snímacího zařízení, které pachatelé umísťují přímo na bankomaty. to okopíruje informace z magnetického proužku. většinou čtečku doprovází i miniaturní kamera pro snímání pin kódu. Počet případů 50 bankomatů podle odhadů České spořitelny loni v Česku „upravili“ podvodníci. Počet bankomatů 3679 bankomatů provozovaly české banky v závěru loňského roku. lídrem trhu je s 1218 bankomaty Česká spořitelna. následují ČSoB s 734, komerční banka s 687 a Ge Money Bank s 632 bankomaty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.