« Zpět

Banky masově stahují karty

| 19. listopadu 2009 - 11:12 | Zprávy | Karty

Velká část platebních karet, které majitelé letos na jaře a v létě použili ve Španělsku, je ohrožena zneužitím. Tuzemské banky proto tyto karty od lidí stahují a bezplatně vyměňují. Už nyní jde o tisíce karet. V sousedním Německu stahují dokonce více než sto tisíc karet. Platební karty mnoha českých klientů jsou v ohrožení. Kvůli úniku dat z kartového centra ve Španělsku jsou nyní tuzemské banky v pohotovosti. Podle pokynů kartových asociací postupně vyměňují platební karty mnoha lidem, kteří s nimi letos v průběhu jara a léta ve Španělsku platili.

Velká část platebních karet, které majitelé letos na jaře a v létě použili ve Španělsku, je ohrožena zneužitím.
Tuzemské banky proto tyto karty od lidí stahují a bezplatně vyměňují. Už nyní jde o tisíce karet. V sousedním Německu stahují dokonce více než sto tisíc karet.
PRAHA Platební karty mnoha českých klientů jsou v ohrožení. Kvůli úniku dat z kartového centra ve Španělsku jsou nyní tuzemské banky v pohotovosti.
Podle pokynů kartových asociací postupně vyměňují platební karty mnoha lidem, kteří s nimi letos v průběhu jara a léta ve Španělsku platili.
„Klienty, jejichž karty jsou v ohrožení, kontaktujeme již několik dní. Všem jim bezplatně jejich karty vyměňujeme,“ potvrdila například Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny. „Zatím registrujeme stovky karet, které se budou postupně vyměňovat. Svým rozsahem tak jde o jednu z největších preventivních akcí v poslední době,“ dodala Langová.
Kpodobnému opatření přistoupily i další tuzemské banky. „U nás jde zatím řádově o desítky platebních karet. Týká se to ale celého trhu bez ohledu na to, která banka kartu vydala. Když vznikne podezření, nejbezpečnější je karty zablokovat,“ uvedl Ivo Měšťánek, tiskový mluvčí ČSOB.
„I u nás je potenciálně ohroženo několik tisíc karet, menší část z nich jsme vyměnili. Není žádný důvod k panice, a pokud se sami klientovi neozveme, nemusí nic podnikat, jeho karta není ohrožena,“ řekl Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. Část karet vyměnila také Komerční banka či Volksbank. Blokace karet proběhla například i v GE Money Bank. „V současnosti už ale žádné zvýšené ohrožení platebních karet našich klientů nezaznamenáváme. Většina ohrožených karet už byla zablokována, a k žádnému zneužití proto nedošlo,“ uvedl k tomu Milan Kříž, mluvčí GE Money Bank. Podle jeho odhadu šlo o necelé dva tisíce platebních karet.
Přes poměrně rozsáhlou akci bank se podle expertů klienti nemusejí ničeho obávat. „Je třeba zdůraznit, že finanční prostředky klientů nejsou v žádném případě ohroženy, neboť i v případě zneužití jim jejich vydavatelská banka ztrátu plně nahradí,“ uklidňuje Roman Kotlán, výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty.
Klientům podle něj hrozí maximálně případné dočasné omezení použití jejich karty, spojené s nutností její výměny.
Únik dat ve Španělsku Celá nynější „výměnná akce“ u platebních karet probíhá podle Kotlána kvůli rozsáhlému úniku dat v jarních a letních měsících letošního roku ve Španělsku.
Karetní asociace Visa a Eurocard/Mastercard pak zaznamenaly případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa.
Ohroženi tak logicky nejsou jen Češi, ale prakticky všichni, kdo letos na jaře a v létě vytáhli z kapsy svou kartu a zaplatili s ní ve Španělsku. Kupříkladu německé banky stahují již více než sto tisíc platebních karet.
„S ohledem na skutečnost, že reálný rozsah ohrožení nebyl doposud kartovými asociacemi dostatečně upřesněn, a samozřejmě také proto, že Španělsko je oblíbenou turistickou destinací pro občany Česka, je potenciálně ohroženo relativně větší množství u nás vydaných karet, než tomu bývá v jiných případech tohoto druhu,“ doplnil Roman Kotlán.
Španělsko je přitom osmou nejpopulárnější českou zahraniční destinací, kterou letos celkově navštíví přibližně 140 tisíc českých turistů. „Platební karty Visa a MasterCard jsou jednoznačně nejrozšířenějšími mezinárodními kartami mezi českými turisty. Pokud k úniku dat spojených s kartami došlo ve Španělsku během letošních letních měsíců, může být postiženo více než 90 tisíc českých turistů,“ upozornil Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.
Platební karty
Možné zneužití Nebezpečí zneužití hrozí platebním kartám, které jejich držitelé využili letos na jaře a v létě ve Španělsku. Důvodem je masivní únik dat ve španělském kartovém centru. V ohrožení jsou jak platební karty nesoucí logo Visa, tak i karty Europay/MasterCard. Bankovní domy postupně všechny klienty, jejichž platební karty mohou být zneužity, oslovují a bezplatně jim vydávají nové s jiným číslem. Podle informací zástupců bank se v Česku mohou kvůli tomuto riziku vyměnit tisíce platebních karet. Vyměňovat karty začala již ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank, Volksbank či GE Money Bank. Asociace českých cestovních kanceláří říká, že může být postiženo sto tisíc českých klientů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.