« Zpět

Banky kritizují uspěchaný tendr. Jen spořitelna ne

| 29. srpna 2011 - 10:35 | Zprávy | Karty

Zakázka ministerstva práce na správu státních miliard se většině bank nezdá. Ministerstvo s ní však velmi spěchá, sociální karta má fungovat už od roku 2012. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí až podezřele spěchá s dokončením veřejné soutěže na sociální karty, které budou pro vítěznou banku zakázkou snů. 

Zakázka ministerstva práce na správu státních miliard se většině bank nezdá. Ministerstvo s ní však velmi spěchá, sociální karta má fungovat už od roku 2012.
Ministerstvo práce a sociálních věcí až podezřele spěchá s dokončením veřejné soutěže na sociální karty, které budou pro vítěznou banku zakázkou snů.
V původních podmínkách byl požadavek, že banka musí mít po Česku tisíc bankomatů, ve kterých by se dalo kartou vybírat zdarma.
Další podivnou okolností je, že na nabídky dalo ministerstvo lhůtu pouhé dva měsíce.
Podmínku tisíce bankomatů dokáže samostatně splnit pouze Česká spořitelna. A ta je současně jediná, která má téměř jasno, že se o zakázku bude ucházet. „Velmi pravděpodobně se tendru zúčastníme,“ uvedl Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny.
Jiné banky by se musely spojit do konsorcia, i proto s účastí v tendru ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) váhají a tlačí na jeho odložení. „Není jasné, o které dávky v soutěži jde. Navíc hlavní kritérium - počet a rozmístění bankomatů a platebních terminálů - bychom splnili jen s partnerem,“ říká Pavel Kolář z ČSOB. Tím bymohla být třeba Komerční banka, která o účasti také uvažuje, nebo GE Money Bank, která se rovněž teprve rozhoduje a bez partnera by se neobešla.
Poté, co banky vznesly dvě stě dotazů a námitek ohledně diskriminace a právních a technických nejasností, ministerstvo práce počet bankomatů zmenšilo na 650 a uzávěrku tendru posunulo o dva týdny. Podávání nabídek tedy skončí ve středu 31. srpna. Vítězmá být vybrán už v polovině září.
Bankovní asociace si stěžuje
Podle lidí z bank ministerstvo na zakázku dál zbytečně spěchá. Vždyť karty by měly fungovat už od Nového roku.
K zadání má připomínky Česká bankovní asociace. Podle informacíMF DNES si na nedostatky postěžovala v dopise prvnímu náměstkovi ministra práce Vladimíru Šiškovi. „Nechceme si posílat vzkazy přes média,“ odmítl se k obsahu vyjadřovat tajemník JanMatoušek.
Jediný, kdo neprotestuje, je opět Česká spořitelna. „Je to výzva, ale je to stihnutelné, záleží, jak se vyjasní některé věci v zadání,“ myslí si Miloslav Křečan.
Kartu mělo původně automaticky „vyfasovat“ více než tři miliony lidí během pěti let. Tedy všichni, kterým stát posílá dávky pro sociálně slabé, dávky pro rodiče nebo starobní či invalidní důchody. Banka, která by správu karet vysoutěžila, měla mít přístup k novým klientům a možnost rozdělovat obrovskou částku - až 417 miliard korun ročně.
Potřebujeme vůbec kartu?
Proč vůbec ministerstvo práce kartu zavádí, když výplaty dávek i důchodů fungují a zneužívači už dnes jsou nuceni platit poukázkami? Ministerstvo argumentuje, že ušetří až miliardu za poštovné a nad utrácením dávek určených pro konkrétní účel bude mít lepší kontrolu.
Například příjemce dávky v hmotné nouzi by nemohl kartou zaplatit cigarety nebo alkohol. Jak to technicky provést, bankovní tendr neřeší. „Připravujeme spolu s ministerstvem financí řešení pro kontrolu spotřební daně z alkoholu či cigaret. Půjde o elektronické daňové doklady,“ vysvětluje náměstek ministra Vladimír Šiška.
Obchodníci budou nuceni si pořídit platební terminál, a navíc získat autorizaci pro přijímání sociálních karet za své zboží a služby. Šiška to jako problém nevidí. „V ČR je více než 65 tisíc terminálů,“ podotýká.
FAKTA
Kdo se zúčastní soutěže o sociální kartu
Hlavní kritérium ministerstva práce a sociálních věcí: 650 bankomatů ve 434 obcích a městských částech, 300 platebních terminálů u obchodníků ve všech 14 krajích.
Česká spořitelna 1 297 bankomatů
do tendru zřejmě půjde
Komerční banka 686
o účasti uvažuje
ČSOB 805
o účasti uvažuje
GE Money 674
o účasti uvažuje
Citibank 150
bez odpovědi
Raiffeisenbank 130
do tendru nejde
UniCredit Bank 76
bez odpovědi

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.