« Zpět

Bankomaty nefungují

| 5. října 2009 - 10:28 | Zprávy | Karty

Vybrat si peníze v bankomatu? Tisíce lidí v malých městech mají smůlu. Aza všechno mohou zloději. Firmě Kingston vykradli, ukradli nebo poškodili 17 z 25 jejích komerčních bankomatů po celém Česku. Firma se vysoké škody lekla a téměř všechny stroje na výdej peněz radši odpojila. Včetně tří v Rotavě, Skalné a Hranicích.
V provozu Kingston nechal v Karlovarském kraji jen bankomat v Březové na Sokolovsku, který je lépe zabezpečený. Také odsud ale přístroj v prosinci zmizí. Město, které si ho před dvěma lety objednalo a zkoušelo, už nechce dál platit ztrátový provoz. Měsíčně to dělá kolem 11 tisíc korun. Čím méně občanů k bankomatu chodí, tím více radnice firmě musí platit. Dvacet pět korun za každý neuskutečněný výběr pod hranicí 900 transakcí měsíčně.

Obyvatelé malých měst mají smůlu, peníze z automatu si vybrat nemohou
Karlovarský kraj - Vybrat si peníze v bankomatu? Tisíce lidí v malých městech mají smůlu. Aza všechno mohou zloději. Firmě Kingston vykradli, ukradli nebo poškodili 17 z 25 jejích komerčních bankomatů po celém Česku. Firma se vysoké škody lekla a téměř všechny stroje na výdej peněz radši odpojila. Včetně tří v Rotavě, Skalné a Hranicích.
V provozu Kingston nechal v Karlovarském kraji jen bankomat v Březové na Sokolovsku, který je lépe zabezpečený. Také odsud ale přístroj v prosinci zmizí. Město, které si ho před dvěma lety objednalo a zkoušelo, už nechce dál platit ztrátový provoz. Měsíčně to dělá kolem 11 tisíc korun. Čím méně občanů k bankomatu chodí, tím více radnice firmě musí platit. Dvacet pět korun za každý neuskutečněný výběr pod hranicí 900 transakcí měsíčně.
Města nyní čekají, jestli firma znovu bankomaty zprovozní. Rozhodne se už 8. října, kdy zasedne představenstvo Kingstonu. „Kdyby nebyla tak vysoká kriminalita, vše funguje dál. S tolika útoky jsme ale nepočítali. Přece si nenecháme ukrást úplně všechny bankomaty,“ řekl jednatel Kingstonu Radek Kameníček. Pojišťovny kvůli tomu už nechtějí její podnikání jistit.
Dva z útoků se odehrály i tady v kraji. V Březové vloni v listopadu vytrhli zloději přístroj z podlahy a vlekli ho do auta. Vyrušili je policisté, kteří lupiče chytili. Druhý pokus o krádež se odehrál před dvěma lety v Rotavě. Kingston teď zřejmě dospěje k rozhodnutí, že už bude provozovat jen bankomaty zabudované ve zdi. „Ty už zloději odtáhnou jen těžko. Města by se ale měla na nákladné instalaci finančně podílet,“ míní Kameníček.
Je otázka, zda se radnicím bude chtít investovat desetitisíce a statisíce korun. Zvlášť když musí ztrátové bankomaty ještě dotovat. Březová už se rozhodla, že smlouvu s Kingstonem ukončí. Peníze z přístroje vybíralo jen málo lidí. „Bylo to dotování jen určité skupiny obyvatel. Město má spoustu jiných problémů. Dotujeme milionem korun autobusovou dopravu, klesají nám příjmy z výběru daní,“ uvedl starosta Miroslav Bouda.
Březovští podle něho vybírají peníze v sousedním Sokolově nebo čím dál častěji platí nákupy přímo kartou. Investice do místnosti ve vestibulu radnice, kde bankomat stojí, prý vniveč nepřijdou. Vznikne tu internetový kiosek. Surfování na internetu tu možná bude zdarma.
Automaty se v malých městech nevyplatí Komerční bankomaty firmy Kingston jsou jen jakési nouzové řešení pro malá města s 2-3 tisíci obyvateli. Tradiční banky sem nechtějí své bankomaty umístit, protože se jim to nevyplácí. „Hlavním kritériem je pro nás počet aktivních karet ve městě, aby bankomat sloužil co největšímu počtu klientů. Kromě počtu obyvatel je také důležité i to, zda většina lidí dojíždí třeba za prací do většího města,“ uvedla Pavla Plachá z České spořitelny.
Komerční bankomaty jsou navíc drahé i pro samotné klienty. Nepatří žádné bance. Za výběr peněz tak všichni platí vyšší poplatek, stejně jako kdyby vybírali z „cizího“ bankomatu. Poplatek je stanoven jednotlivými bankami a pohybuje se od devíti korun (za výběr z účtu Živnostenské banky) až po 39 korun (pokud má klient účet u Komerční banky). I to lidi odrazuje.
Na překážku také bývá, když přístroj není přístupný 24 hodin denně. Třeba v Rotavě ho mají v budově radnice a vybírat se z něho dá jen v úředních hodinách.
Třeba ve Skalné se ale komerční bankomat ukázal jako dobrý tah. Však si ho místní lidé vybojovali i díky petici. „Potřebují ho snad všichni. Kvůli každé koruně odsud musí jezdit do Chebu nebo Františkových Lázní,“ postekla si už dříve Libuše Štolová ze Skalné.
Počet výběrů se tu pohybuje měsíčně kolem šesti set. „To je slušné, služba se osvědčila a rádi bychom ji zachovali,“ poznamenal starosta Radomil Gold.
Město si u Kingstonu vymohlo výjimku. Za ztrátový bankomat platí jen symbolickou paušální sumu.
Lidé v menších místech vybírají peníze častěji Radek Kameníček z Kingstonu pozoruje velké rozdíly mezi městy, která komerční bankomat využívají. Nenašel ale logické vysvětlení pro to, že lidé v menším městě vybírají dvakrát častěji než ve větším.
* Sazebník poplatků výběr z komerč. bankomatu Komerční banka 39 korun GE 35 korun ČSOB 30 korun Česká spořitelna 25 korun + 0,5 procenta z vybírané částky Reiffeisen bank 19 korun Živnostenská banka 9 korun eBanka 9,90 korun
* Města s odpojeným komerčním bankomatem
Březová 2 700 obyvatel nejbližší bankomat - Sokolov
Rotava 3 300 obyvatel nejbližší bankomat - Kraslice
Skalná 1 900 obyvatel nejbližší bankomat - Fr. Lázně
Hranice 2 200 obyvatel nejbližší bankomat - Aš

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.