« Zpět

Bankomatů je víc, na Západ to nestačí

| 14. ledna 2009 - 11:42 | Zprávy | Karty

V Česku je už tři a půl tisíce bankomatů. Banky letos chystají další rozšíření sítě. Novinkou jsou vkladové bankomaty. Přístup majitelů platebních karet k hotovým penězům se zrychlil. Počet bankomatů v tuzemsku vloni už dosáhl téměř tři a půl tisíce. Za posledních deset let se podle Sdružení pro bankovní karty jejich počet více než zdvojnásobil.

* V Česku je jich už tři a půl tisíce * Banky letos chystají další rozšíření sítě * Novinkou jsou vkladové bankomaty

Přístup majitelů platebních karet k hotovým penězům se zrychlil. Počet bankomatů v tuzemsku vloni už dosáhl téměř tři a půl tisíce. Za posledních deset let se podle Sdružení pro bankovní karty jejich počet více než zdvojnásobil.

Jen za loňský rok přibylo kolem stovky míst, kde je možné vybírat kartou peníze. Nejaktivnější byla Česká spořitelna, která instalovala 63 bankomatů. S celkovým počtem 1165 tak upevnila pozici tuzemského lídra.
V podobném tempu se chystá pokračovat i letos. "Počítáme, že stejně jako vloni budeme instalovat zhruba stovku nových bankomatů, část z nich ale nahradí starší typy," říká Tomáš Vaníček, šéf části poboček České spořitelny.
Více nových bankomatů plánují i další banky, například Raiffeisenbank, která je se 120 přístroji pětka trhu. "Otevřeme asi deset poboček, na všech budou bankomaty k dispozici," uvedl mluvčí Tomáš Kofroň.
V počtu bankomatů čtvrtá GE Money Bank chce k současným šesti stovkám letos přidat nové v řádu desítek kusů.

Prostor je stále velký

Zítra tomu bude 20 let, kdy v pobočce tehdejší České státní spořitelny na Václavském náměstí v Praze zprovoznili první "pěněžní automat". Jeho modernější nástupci se dnes počítají v tisících. A prostor pro další je stále velký.
"V Česku je v současné době určitě místo pro šest tisíc bankomatů," tvrdí Viktor Kotlán, expert na platební karty.
I s dvojnásobkem současného stavu by ale Česko v počtu bankomatů na hlavu zůstalo za většinou států západní Evropy. Například ve Španělsku, které má zhruba 40 milionů obyvatel, je v současné době kolem 60 tisíc bankomatů.
Největší bankomatový byznys plyne bankám v Česku zatím z výběru peněz. Za tři loňská čtvrtletí šlo celkem o více než 121 milionů transakcí a vybraný objem dosáhl téměř 450 miliard. Zvyšují se i jednotlivé výběry. Například u České spořitelny loni průměrný výběr stoupl o 101 korun na 3499 korun.
Trendem posledních let je rozšiřování funkčnosti bankomatů. Do Česka se různé novinky - nabíjení kreditu mobilů, změna PIN, zjišťování zůstatku nebo placení faktur - dostaly s několikaletým zpožděním. Konkurenční boj mezi bankami ale jejich nástup urychlil.
Letos budou novým hitem depozitní bankomaty, na kterých bude možné vkládat hotové peníze, které se on-line připíší na bankovní účet. Podle Kotlána jejich úspěch bude záviset na volbě správného umístění. "Například ve skandinávských zemích jsou velmi rozšířené, protože jsou lidé zvyklí platit v hotovosti a obchodníci pak odvádějí tržby jejich prostřednictvím. Uplatňují se hlavně v obchodních centrech," říká Kotlán. Své místo však mají duální bankomaty i v zemích, kde jsou lidé zvyklí víc platit kartami. "Umožňuje to lidem vkládat peníze na účet, když je pobočka zavřená," říká Kotlán.

Paybox od Alzy

Přístroje, které nahrazují živé lidi, však začínají využívat i další firmy. Kromě přístrojů na placení parkovného v obchodních střediscích nebo na pražském letišti má šest platebních automatů ve své provozovně v Holešovické tržnici i největší internetový prodejce elektroniky a počítačů Alza.cz. Paybox, jak se zařízení jmenuje, umožňuje klientovi zaplatit zboží, které si objednal po internetu, a pak jen s potvrzením o transakci si zboží bez čekání vyzvednout. Zařízení, které je napojeno na účetní systém firmy, vyvinula Alza sama a chce ho začít nabídnout dalším společnostem. Kvůli novému patentu už vznikla i společnost Alza Systems.

HISTORIE
Svět
27. června 1967 Britská banka Barclays zprovoznila ve městě Enfield u Londýna první bankomat na světě (na snímku). Peněžní automaty vyplácely jednu bankovku v hodnotě 10 liber po vložení děrného štítku a zadání PIN. Klienti je využívali jako nouzové řešení v případech, kdy si nestihli vyzvednout hotovost v úředních hodinách. 9. září 1969 V pobočce Chemical Bank v Rockville Center v New Yorku byl uveden do provozu první funkční bankomat v USA, který fungoval na kartu s magnetickým proužkem. Od roku 1971 pak tyto karty ovládly svět bankomatů a bezhotovostního placení. Konec 80. let 20. století Přichází generace bankomatů založená na počítačových technologiích, což položilo základy moderních bankomatů.
Česko
15. ledna 1989 Na pobočce tehdejší České státní spořitelny na Václavském náměstí zprovoznili první český bankomat. Pracoval v off-line režimu a byl zpočátku určen jen pro zaměstnance spořitelny. Pro výdej peněz byl použit vlastní standard karet, kdy identifikací bylo číslo sporožirového účtu vyražené přímo na kartě. Červenec 1992 Byl instalován on-line bankomat v hotelu Atrium (nyní Hilton) a záhy následovalo sedm dalších. Prvenství v on-line síti bankomatů ve střední a východní Evropě však patří Komerční bance, která ji spustila v únoru 1992. Červenec 2008 Česká spořitelna instalovala první depozitní bankomat v Česku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.