« Zpět

Bankomat naruby už má několik bank

| 16. února 2009 - 11:36 | Zprávy | Karty

Malí živnostníci a podnikatelé často potřebují uložit hotovost na účet i po zavírací době bank. Pokud nechtějí běhat po světě s kupou bankovek, nemají příliš možností, jak s nimi naložit. Řešením mohou být depozitní bankomaty, které začínají české banky klientům nabízet.

Trafikanti či majitelé malých obchodů řeší každý den Nerudovskou otázku „Kam s ním?“ , tedy přesněji „Kam s ní?“. Řeč je o tržbě na konci dne, kdy už mají pobočky bank zavřeno. Do podobné situace se ale mohou dostat i ti, kteří přišli k většímu obnosu v hotovosti, chtějí ji vložit na účet, ale poplatky za vklad na přepážce jim přijdou příliš vysoké. Zdá se, že tuzemské banky začaly myslet i na tyto klienty . V posledních deseti měsících hned tři z nich zprovoznily takzvané depozitní bankomaty, které umožňují vklady hotovosti na účet. Týká se to ale jen klientů dané banky (viz tabulka dole).

Obsluha specializovaných bankomatů se u jednotlivých bank liší jen v detailech. Klient do přístroje strčí platební kartu, po zadání PIN zvolí funkci vklad hotovosti a do speciálního okénka vloží bankovky. Bankomat je zpracuje a u některých přístrojů zobrazí jejich přehled včetně hodnot a celkové sumy (Poštovní spořitelna a ČSOB). Nakonec bankomat klientovi vytiskne stvrzenku o provedené transakci. Na účet se peníze připíšou ihned, nebo druhý den, pokud klient peníze vložil večer po zavření poboček. Depozitní bankomaty se od běžných bankomatů trochu liší. Například u České spořitelny mají dva vstupní otvory, jeden pro výdej a druhý pro příjem bankovek.

UniCredit Bank, která provozuje tuto službu v Česku nejdéle , umožňuje vklad jedině prostřednictvím takzvaného obálkového depozitu. Ten v devadesátých letech zavedla tehdejší Živnostenská banka, kterou UniCredit koupila. Její klienti nejprve získají z bankomatu obálku, vloží do ní hotovost společně s lístkem, na kterém je uvedená částka odpovídající sumě v obálce a po vkladu do bankomatu se částka následující den připíše na účet. „Pokud se částka na lístku a suma v obálce liší, je na účet klienta vložena skutečná výše hotovosti a klient je informován o rozdílu mezi uváděnou a skutečnou částkou,“ vysvětluje postup banky u omylů mluvčí banky Tomáš Pavlík. Tento způsob vkladu hotovosti si podle něj nejvíce oblíbili prý podnikatelé a banka jej umožňuje ve více než padesáti svých bankomatech po celé republice.

Depozitní bankomaty dalších tří bank už umožňují vkládat bankovky přímo. U jediného bankomatu pro vklady od GE Money bank, který je v provozu od loňského dubna na pražské Floře, je podle mluvčího Milana Kříže možné vložit všechny bankovky najednou, maximálně však 400 kusů. U České spořitelny a nyní nově i Poštovní spořitelny a ČSOB je třeba dávat bankovky do přístroje jednotlivě. Maximální výše vkladu u České spořitelny je 100 tisíc korun. U Poštovní spořitelny a ČSOB lze podle mluvčí Denisy Salátkové při jednom vkladu vložit až 350 kusů, což může být až 1 750 000 korun.

Vklad do bankomatu je pro většinu klientů zdarma. Za službu v tuto chvíli zaplatí pouze klienti ČSOB, které jeden vklad přijde na šest korun. Specialitou nabídky České spořitelny je možnost vložit peníze nejen na interní účet klienta v rámci banky, ale i na jeho účet v jiné bance, potvrzuje Pavla Langová. Kdo má například druhý účet pro transakce v internetbankingu v jiné bance, může si takto jednoduše hotovost vložit i tam. Vyjde ho to levněji než na pobočce. Nebo tím může řešit situaci, kdy banka pobočky nemá, nebo jich má jen málo.

Počet depozitních bankomatů v Česku pravděpodobně poroste, shodují se bankovní mluvčí. Záleží to na tom, jak se klienti naučí nové bankomaty využívat. Statistiky vkladů si troufá poskytnout jen GE Money Bank. Její depozitní bankomat podle mluvčího Milana Kříže měsíčně využívá asi 400 klientů, což je zhruba 15 až 20 vkladů denně. Z největších tuzemských bank depozitní bankomaty nemá jen Komerční banka , která jejich zavedení teprve posuzuje, podle komunikačního specialisty Michala Taubera.

Ačkoli pro většinu klientů se jedná o zcela novou a neznámou službu, možnost vkladu na účet prostřednictvím bankomatu existuje v Česku už řadu let. Jako první s ní přišla zhruba před deseti lety tehdejší Živnostenská banka se záměrem vyjít vstříc malým živnostníkům. V roce 2001 ji s jedním pražským depozitním bankomatem následovala Citibank, která jej ovšem po necelých třech letech zavřela pro malý zájem klientů. Další depozitní bankomaty otevřely banky až loni (GE Money Bank – duben 2008, Česká spořitelna – červenec 2008). Jako poslední přišla na trh nyní s nabídkou Poštovní spořitelna, která umožňuje službu i klientům ČSOB.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.