« Zpět

Až budete platit v cizině...

| 9. června 2009 - 11:48 | Zprávy | Karty

Máte-li v rodině VÍC PLATEBNÍCH KARET, vemte si je na dovolenou s sebou. Když v zahraničním obchodě jednu odmítnou, zaplatíte jinou. Než se vydáte na dovolenou do ciziny, zjistěte si, jaké karty v dané zemi obchodníci nejčastěji akceptují. A pokud si s sebou měníte hotovost, dbejte na to, abyste dostali i menší bankovky.

Máte-li v rodině VÍC PLATEBNÍCH KARET, vemte si je na dovolenou s sebou. Když v zahraničním obchodě jednu odmítnou, zaplatíte jinou.
Než se vydáte na dovolenou do ciziny, zjistěte si, jaké karty v dané zemi obchodníci nejčastěji akceptují. A pokud si s sebou měníte hotovost, dbejte na to, abyste dostali i menší bankovky. Na mnoha místech v obchodě s větší bankovkou než padesátieurovkou neuspějete, podobně může být v Americe velký problém zaplatit stodolarovkou.
Až budete v Irsku ve městě platit za dopravu, mějte částku připravenou přesně. Často budete vhazovat drobné do strojku u vchodu do vozu a ten vám zpátky nevrátí, ani řidiči se nebudou chtít zdržovat rozměňováním. Ve Spojených státech zase můžete narazit, když budete chtít u benzinky platit evropskou kartou přímo u stojanu. A pokud si budete auto půjčovat, mohou po vás obchodníci požadovat kreditní kartu, s obyčejnou elektronickou se nemusí spokojit. U benzinky ve Švýcarsku vás mnohdy nechají kartou zaplatit jen tehdy, pokud si naberete plnou nádrž, zeptejte se raději předem, jestli s kartou uspějete.
Co všechno by vás mohlo ještě při placení v zahraničí zradit nebo potěšit?
Velká Británie
* budete-li cestovat po Skotsku, nezapomeňte se zbavit místních liber, v Anglii neplatí, často ani těsně za hranicemi
* pokud budete platit padesátilibrovkou, může se vám stát, že budou zdlouhavě ověřovat, jestli je platná
* s kartou naopak nebudete mít problém vůbec, a to ani při hrazení menších částek, a i na kartu z Česka vám vydají cashback (zaplatíte kartou a řeknete si o další peníze v hotovosti)
Egypt
* kartou zaplatíte jen ve velkých obchodních řetězcích, jinak si připravte hotovost
* už jsou připraveni přijímat i eura, a to v docela výhodném kurzu, ale s dolary umějí lépe počítat. U eur si lépe hlídejte, zda vás neošidili.
* i z bankomatu dostanete „upatlané“ peníze, které se navíc od sebe špatně rozlišují
Francie
* na levnějších benzinkách, třeba u hypermarketů Auchan, nelze platit kartou, leda že byste zvládli vyplnit formulář ve francouzštině a pořídili si jejich speciální kartu
* během otvíracích dob je na benzinkách obsluha, u ní můžete platit hotově, pokud však chcete tankovat mimo otvírací hodiny, zkuste poprosit ochotného Francouze, dát mu patřičný obnos v hotovosti a natankovat na jeho kartu
Chorvatsko
* až budete na dálnicích platit mýtné, připravte si platební kartu Visa nebo MasterCard. Budete-li chtít platit v hotovosti, přijmou nejen kuny, eura, ale i české koruny, ovšem jen papírové bankovky
Německo
* s MasterCard a Visa kartami nemusíte uspět, Němci používají speciální EC-karte, na kterou jsou obchodníci zařízení
* kromě toho mají vlastní klon MasterCard známý jako EuroCard, a ten upřednostňují
Bulharsko
* peníze měňte raději ve směnárnách, na ulici byste mohli dostat staré neplatné bankovky.
* u bytných v penzionech může výměna proběhnout bez problémů, spíš si vás netroufnou ošidit
Rakousko
* častěji uspějete s MasterCard respektive Maestro než s Visa kartou, na tu není tolik obchodníků zařízeno
* v horských střediscích můžete narazit, když v bankomatech nebude dostatek peněz
USA
* hotovost si vyměňte už v Čechách. Ve Státech na směnárnu jen tak nenarazíte, Američané totiž platí převážně kartami.
* připravte si dostatek „čtvrťáků“, mincí v hodnotě 25 centů. Je to nejčastěji používaná mince, platí se s ní v automatech na pití, lístky, v telefonních budkách i parkovacích automatech.
* bankovky v hodnotě 1 až 100 dolarů mají všechny stejnou velikost a podobnou barvu, při placení sledujte, jakou bankovkou vydáváte, může lehce dojít k záměně Zjistěte, kolik českých hráčů sází na zahraničních sázkových stránkách! Seznam zahraničních sázkových kanceláří s výhodami a nevýhodam vám pomůže s dobrým výběrem.
Španělsko
* bankomaty na Kanárských ostrovech vám vydají maximálně 300 eur najednou. Pokud byste chtěli větší částku, museli byste vybírat vícekrát.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.