« Zpět

10 rad, jak bezpečně zacházet s platební kartou

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Karty

Při převzetí karty býváte ještě v bance vyzváni, abyste si ji hned podepsali. Raději použijte na kartu jiný podpisový vzor, než který máte ke svému bankovnímu účtu. Nikomu nesdělujte PIN kód. Nenechávejte platební kartu bez dozoru a buďte ostražití před všudypřítomnými zloději. 

Raději jiný podpisový vzor - Při převzetí karty býváte ještě v bance vyzváni, abyste si ji hned podepsali. Raději použijte na kartu jiný podpisový vzor, než který máte ke svému bankovnímu účtu. Nikomu nesdělujte PIN kód. Nenechávejte platební kartu bez dozoru a buďte ostražití před všudypřítomnými zloději.
Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, a to ani policii, zástupcům finančních institucí či obchodníkům.
Nikdy neuschovávejte opsaný PIN kód společně s platební kartou. Když si ho nemůžete zapamatovat, napište si ho třeba do mobilu, ale přidejte čísla před, za nebo na obě strany, aby to vypadalo jako telefon. Je také dobré si začas PIN kód změnit.
Nepůjčujte ji
Karta je nepřenosná a je určena pouze pro potřebu držitele. Nepůjčujte ji k nákupům či výběrům jiným lidem, a to raději ani členům rodiny. Banky uvádějí, že největší procento zneužití karet je právě mezi členy rodiny.
Nedávejte ji jako zástavu
Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu, třeba v půjčovně aut. V podezřelých provozovnách raději plaťte v hotovosti.
Sledujte platební transakci
Sledujte obchodníka při manipulaci s kartou a v žádném případě nenechte číšníka v restauraci nebo kohokoliv jiného, aby s kartou zmizel z vašeho dohledu. Snadno si může opsat číslo karty, její exspiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě. Poté, co vám obchodník kartu vrátí, zkontrolujte, zda je opravdu vaše.
Pozor na načítání ve vícero terminálech
Zbystřete pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech. Je třeba mít na paměti, že bankovní terminály vždy vydávají potvrzení o platbách, a to i v případech, když žádná platba neproběhne. Pokud tedy z terminálu nevyjede potvrzení, může to být znamení, že jde o podezřelou transakci.
Schovávejte doklady
Schovávejte si doklady o všech transakcích pro případnou reklamaci a srovnávejte je s údaji na bankovním výpise.
Bankomaty raději v pobočkách
Kartu používejte nejlépe v bankomatech uvnitř bankovních poboček nebo v malé blízkosti od nich. Tyto přístroje často hlídají kamery, které mohou zaznamenat, kdyby k nim někdo připevnil čtecí zařízení.
Pozor na magnety
Platební kartu chraňte před mechanickým poškozením a před vlivem magnetického pole. Mohla by se nenávratně poškodit.

Při ztrátě ihned volejte
Při ztrátě nebo krádeži oznamte událost ihned bance a nechte kartu zablokovat. Lze si zřídit i pojištění proti ztrátě karty (některé jsou pojištěny automaticky, záleží na bance).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.