« Zpět

K pojistným událostem dochází každý den

| 24. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy

ŘEDITEL ÚSEKU NEŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ ČESKÉ PODNIKATELSKÉ POJIŠŤOVNY VÁCLAV HÖNIG odpovídá mj. na to, zda nynější krize finančních trhů může ovlivnit majetkové pojištění....
 

ŘEDITEL ÚSEKU NEŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ ČESKÉ PODNIKATELSKÉ POJIŠŤOVNY VÁCLAV HÖNIG:

* Může, podle vás, nynější krize finančních trhů ovlivnit majetkového pojištění?

Nelze očekávat, že ČR touto krizí zůstane nezasažena, ale ani přehnané obavy nejsou opodstatněné. Světová finanční krize se dotýká tuzemského pojistného trhu zatím jen minimálně. Co se týče pojišťoven, jsou to finančně zabezpečené instituce, které mají za sebou silné zajišťovny. Zejména okolnosti spojené s přírodními katastrofickými událostmi v posledních letech napomohly k tomu, že zajištění našich pojišťoven je na vysoké úrovni. Kromě toho v posledních letech pozorujeme také určitý progres v tvorbě sazeb. Je tedy zřejmé, že ten, kdo chce mít skutečně kvalitně zabezpečen svůj majetek, musí počítat s tím, že do tohoto zabezpečení bude muset investovat odpovídající finanční hodnotu. Předpokládám tedy, že krize nebude mít zásadní vliv na závazky pojistitelů, pojišťovny jsou dostatečně silné a závazky vůči svým klientům splní.

* Připouštíte, že finanční problémy se mohou odrazit ve výši předepsaného pojistného?

Finanční dopady vidím především v bankovním a hypotečním sektoru. Také pojištění je finanční službou, nicméně pojišťovny při kalkulaci sazeb postupují podle určitých systémů. Například v pojišťovnách patřících ke skupině VIG, jejíž součástí je kromě České podnikatelské pojišťovny také Kooperativa, je systém a kalkulace produktů svázán s úseky pojistné matematiky a zajištění. A každý návrh změny sazeb, každý produkt, připravujeme v součinnosti s těmito útvary. Tedy už na začátku předpokládáme, že konstrukce produktu musí být taková, aby v každém ohledu mohly být splněny závazky vůči pojistitelům.

* Hovoříme o pojištění podnikatelů nebo domácností?

Segment trhu se spíše kloní k občanům, dnes máme 40procentní nárůst v občanských produktech majetkového pojištění. Ve třech základních modulech nabízí ČPP odpovídající pojistné krytí pro domácnosti, rekreační objekty nebo pojištění bytových domů. Rozsah pojištění je sestaven stavebnicovým systémem, klient si sám a podle svého uvážení může zvolit rozsah pojištění a pojistnou částku. Nabídka neživotního pojištění zahrnuje také širokou škálu produktů pro soukromé osoby i podnikatelské subjekty. Dokážeme oslovit nejen zájemce z nejrůznějších podnikatelských oblastí a průmyslových odvětví, řada klientů naší pojišťovny využívá nabídky kvalitních produktů zaměřených na pojištění nevýrobních společností a areálů, jako jsou např. hotely, obchodní společnosti, města, obce a kraje.

* ČPP se od založení soustřeďovala na pojištění vozidel, pojištění majetku bylo druhotné...

Od začátku chceme být univerzální pojišťovnou. Před pěti lety jsme měli 32 tisíc smluv na pojištění majetku. Úpravou parametrů produktu, novým přístupem a vstřícností se nám podařilo dostat se na současných více než sto tisíc smluv. A progresivní nárůst očekáváme také v příštím roce. V naší databázi evidujeme více než osm set tisíc pojištěných vozidel. Chceme, aby klienti byli u nás spokojeni a máme zájem, aby si u nás pojistili kromě vozidla také svou domácnost, sjednali pojištění i na úraz a život. Proto s uzavřením pojistné smlouvy u nás získávají klienti možnost zajímavých slev a výhod také na další pojistné produkty.

* V čem je jiná vaše nabídka?

V majetkovém pojištění využíváme například on-line systém uzavírání smluv pomocí webového přístupu. Tento způsob sjednání se běžně využívá v pojištění vozidel, cestovním pojištění – ale pojištění majetku ve srovnání s nimi obsahuje větší množství rizik. Jsou zde různá hlediska, například tarifní politika podle regionů, rizika, jako jsou záplavy a další přírodní pohromy. To, že pojištění majetku umíme nabídnout on-line, pokládám za velký průlom v pojišťovnictví. Klient má možnost uzavřít během pár minut pojištění domácnosti, nemovitosti a k tomu odpovídající pojištění odpovědnosti. Chceme oslovit zejména mladé rodiny, které přes internet dnes běžně komunikují.

* Tedy domácnosti nemusí před podpisem smlouvy navštívit váš zaměstnanec?

Elektronická navigace vás provází krok za krokem, vyberete si výši pojistné částky, rozsah rizik a tomu odpovídající pojistné. Počátek pojištění je vždy spojen s úhradou první splátky pojistného.

* Pojištění je založeno na principu, že k pojistné události nedojde. Souhlasíte?

K pojistným událostem bohužel dochází každý den. Jsme však v takovém případě připraveni zajistit všem našim klientům maximálně profesionální přístup a vysokou úroveň služeb.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.