« Zpět

Jste na dně? O byt nepřijdete

| 16. února 2009 - 11:36 | Zprávy

Vládní plán na krizi: změní se zákon o bankrotech, aby při potížích lidé nepřicházeli o bydlení a firmy o majetek. Větší šance přežít osobní nebo firemní bankrot, možnost zachování střechy nad hlavou pro lidi, kteří nemohou splácet hypotéku, a rychlejší výplata podpory pro pracovníky zkrachovalé firmy.

Vládní plán na krizi: změní se zákon o bankrotech, aby při potížích lidé nepřicházeli o bydlení a firmy o majetek

Větší šance přežít osobní nebo firemní bankrot, možnost zachování střechy nad hlavou pro lidi, kteří nemohou splácet hypotéku, a rychlejší výplata podpory pro pracovníky zkrachovalé firmy.

Úprava zákona o bankrotech je jedno z deseti základních opatření, která mají lidem a podnikům pomoci vyrovnat se s dopady finanční krize. Český protikrizový plán, který jen letos přijde státní kasu minimálně na 75 miliard korun, dnes vládě detailně představí premiér Mirek Topolánek. Česko se tak po pěti týdnech od ustavení Národní ekonomické rady dočká vlastního scénáře, jak odolat zpomalení ekonomiky, jež bude doprovázeno krachy firem a rostoucím počtem předlužených domácností.
Chystaná novela bankrotového zákona počítá s tím, že banky už nebudou muset prodávat dům či byt, pokud ho majitel nesplácí. Pokud to pro ně bude výhodnější, dům si nechají a neplatič bude jejich nájemníkem. Banky tak ponesou menší riziko, že přijdou o peníze prodejem domu pod cenou, život dlužníků zase bankrot tolik nezasáhne. Podobné by to mělo být s majetkem krachujících firem.
Další opatření vlády jsou určena právě firmám. Směřují k tomu, aby podniky nepropouštěly a lidé přečkali špatné časy u nich, a ne jako nezaměstnaní. „Ze všech návrhů zbylo zhruba deset nejdůležitějších,“ uvedl po včerejším setkání s premiérem Pavel Kohout, jeden z členů ekonomické rady. Mirek Topolánek včera ve Slovenské televizi řekl, že s protikrizovým plánem „tak trochu“ spojuje osud vlády.
Nejdůležitějšími opatřeními jsou sleva ze sociálního pojištění která firmám zlevní zaměstnance, dále rychlejší odpisy majetku, což jim sníží daně, a státní záruky za dnes hůře dostupné úvěry.
Zamítnuto bylo takzvané „šrotovné“, které mělo nastartovat poptávku po nových autech. U ledu skončila také legalizace „švarcsystému“, tedy zaměstnávání lidí na živnostenský list. Toto opatření by mohlo vést k velkým daňovým únikům, proto dostaly přednost slevy na sociálním pojištění. Deficit státního rozpočtu, který letos míří ke 100 miliardám, se tím prohloubí o 18 miliard korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.