« Zpět

Jízda bez pojištění? Můžete zruinovat celou rodinu

| 3. prosince 2008 - 12:45 | Zprávy

Koncem ledna začne Česká kancelář pojistitelů vybírat pokuty od těch, kteří mají vozidlo a neplatí za něj povinné ručení. Například za nejčastější Škodu Fabia to bude 50 korun denně. Z vybraných peněz pak bude Česká kancelář pojistitelů vyplácet škody, které nepojištění řidiči způsobí.

Na otázky čtenářů serveru iDNES.cz spojené s touto novinkou odpovídal výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec. Některé z odpovědí vybíráme.

* V roce 2003 jsem prodal automobil známému (prodej mám doložen kupní smlouvou). Je mojí povinností auto odhlásit, nebo může kupující na základě smlouvy auto přepsat na sebe? Mohu ho odhlásit dodatečně?

Máte povinnost auto odhlásit a kupující ho zase přihlásit. Pokud jste to neudělal a máte kupní smlouvu, jste schopen registru vozidel doložit, že již nejste vlastníkem vozidla. Takže doporučuji co nejdříve navštívit registr vozidel a změnu i opožděně oznámit.

* Pokud mám zaplacené povinné ručení na motocykl na polovinu roku a na druhou polovinu roku odevzdávám registrační značky do depozitu, budu obeslán jako neplatič povinného ručení?

Pokud Česká kancelář pojistitelů (ČKP) dostane správné údaje od Centrálního registru vozidel, tak vás obesílat nebude. Pokud ČKP správné údaje od Centrálního registru vozidel nedostane, obešle vás s výzvou k úhradě příspěvku do garančního fondu a vy budete mít možnost během 30 dnů prokázat, že pro příslušné období jste měl registrační značku v depozitu. Budete nám muset poslat fotokopii technického průkazu s vyznačením toho „depozita“.

* Mám v garáži vrak vozidla, u kterého bylo povinné ručení ukončeno z důvodu totální škody při dopravní nehodě v roce 2003. Totální škodu konstatoval likvidátor pojišťovny. Existuje také fotodokumentace a policejní spis. Vozidlo je dosud v evidenci a není ani v depozitu. Týká se i tohoto vozidla vymáhání náhrady pojistného?

Ano týká. Přitom je tak snadné vozidlo buď dočasně (pro případ, že ho chcete třeba ještě opravit), nebo trvale vyřadit z registru vozidel. Ale neměl byste to příslušné oznámení registru vozidel odkládat.

* Proč bude Česká kancelář pojistitelů „příspěvek“ do garančního fondu vybírat?

Novela zákona umožňuje, aby se z takto vybraných peněz hradily škody, které vzniknou po dopravních nehodách vozidel jezdících bez uzavřeného povinného ručení. Tedy aby na nepojištěné řidiče nemuseli přispívat ti poctiví.

* Kdo má povinnost platit povinné ručení, když auto prodám do bazaru?

Záleží na tom, v jaké roli je autobazar. Pokud je jen zprostředkovatelem, tedy auto je v takzvaném komisním prodeji, pak až do doby, než někdo vůz koupí, zůstávají veškeré povinnosti dosavadnímu vlastníkovi - tedy i zaplacení povinného ručení. Pokud naopak autobazar vozidlo vykoupí, stane se vlastníkem vozidla a pak se povinnost uzavřít povinné ručení týká autobazaru. Rovněž je důležité si uvědomit, že když si někdo v autobazaru koupí ojeté vozidlo, ještě než s ním vyjede na silnici, musí uzavřít povinné ručení.

* Ztratil jsem zelenou kartu. Jakým způsobem prokážu zaplacení povinného ručení při případné policejní kontrole, než pojišťovna vystaví a zašle duplikát? Nebo policisté mají přístup do databáze pojištěných vozidel i v terénu a zaplacení pojistky si mohou ověřit?

Nevím, zda mají policisté na silnici přístup na internet, aby si ověřili existenci povinného ručení v databázi ČKP, ale platí, že to není jejich povinnost. Pokud jste zelenou kartu ztratil, ihned se spojte se svou pojišťovnou a požádejte o zaslání nové. Navíc pokud pojištěn jste a kartu opravdu jen ztratíte, neměl by být problém to případně prokázat při správním řízení.

* Je možné uzavřít povinné ručení zpětně za půl roku?

Zpětně uzavřít pojistnou smlouvu nelze, to by byl podvod.

* Jsem majitelem staré Škody 1000 MB. S autem nejezdím, jen k němu mám tak trošku citový vztah. Opravdu i na toto auto musím mít povinné ručení?

Pokud váš citový vztah k embéčku spočívá v tom, že ho máte jako památku v garáži nebo na uzavřené zahradě a vůbec s ním nejezdíte, stačí embéčko dočasně vyřadit z registru vozidel. Stojí to 100 korun na rok. A celý problém je vyřešen. V opačném případě povinné ručení mít musíte. Zcela odhlásit ho nelze, protože byste ho musel nechal ekologicky zlikvidovat.

* Když si koupím nové auto, mohu s ním z autosalonu odjet alespoň domů, i když ještě nemám uzavřené povinné ručení?

S nepojištěným autem na silnici vůbec nesmíte. Nejprve musíte uzavřít povinné ručení. Opačný postup by byl nejen protizákonný, ale pro vás i finančně velmi nebezpečný - pokud byste bourali, museli byste platit škodu sami. Způsobenou škodu by za vás sice zaplatila Česká kancelář pojistitelů, následně by ji však po vás v plné výši vymáhala.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.