« Zpět

Jezdíte bez povinného ručení? Hodně riskujete

| 14. listopadu 2008 - 12:20 | Zprávy

Nepojištěná vozidla na našich silnicích jsou letitým problémem. Ze statistiky České kanceláře pojistitelů (ČKP) vyplývá, že z celkového počtu 6,9 milionu vozidel registrovaných v ČR zhruba 800 tisíc nemá sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tzv. povinné ručení.

Z tohoto počtu vozidel je přibližně 200 až 300 tisíc reálně v provozu, to znamená, že opakovaně vyjíždí na silnice (v přepočtu to je každé dvacáté vozidlo). Řidiči nepojištěných vozidel přitom způsobují ročně kolem 5000 nehod a celková výše jimi způsobených škod dosahuje zhruba 450 milionů korun ročně.

Změny se dotknou každého řidiče

Úprava vztahů v rámci povinného ručení je ovlivňována jak vývojem v ČR, tak naším členstvím v Evropské unii. Právě poslední novela zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je v souladu s harmonizací našeho práva s evropskými směrnicemi. Pro všechny slušné a zodpovědné řidiče je novela dobrou zprávou: zavádí totiž tvrdší postihy neplatičů, a to hned od 1. ledna 2009.
Mezi viníky škod způsobených nepojištěným vozidlem bývají z 80 % zastoupeni muži a spíše mladší - dvě třetiny jsou v kategorii do 36 let. Nehody často způsobují pod vlivem alkoholu nebo v důsledku nepřiměřené rychlosti. Hmotné škody dokážou nepojištěnému majiteli vozidla pořádně zkomplikovat život. V případě újmy na zdraví není výjimečná situace, že následky takové havárie v několikamilionové výši splácejí celý život.
Často jde o velmi smutné případy lidí, kteří zanedbali pojištění a potom vozidlo půjčili třeba kamarádovi, který způsobil nehodu. Museli pak hradit obrovské škody, nezřídka skončili v exekuci a přišli o majetek. Přitom se nejednalo o klasické dlužníky-neplatiče, ale o slušné lidi, kteří jen zapomněli uzavřít pojištění nebo hradit pojistné. Ve srovnání s tím vším je zaplacení několika tisícovek povinného ručení ročně zcela zanedbatelnou položkou. A přitom s pojištěním povinného ručení získávají od většiny pojišťoven navíc i další paletu výhod a nadstandardních služeb. Například pojišťovna Kooperativa k povinnému ručení poskytuje zdarma živelní pojištění, pojištění pobytu v nemocnici a další výhody.

Novela přináší řadu změn

Od letošního 1. června vstoupila v platnost novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Změn není málo. Pro připomenutí shrňme ty nejdůležitější.
Důležitou novinkou je určitě navýšení limitů pojistného plnění při škodě způsobené poškozením, zničením či ztrátou věci, nebo mající povahu ušlého zisku z dosavadních 18 milionů korun na 35 milionů korun. Většina pojistitelů již dříve, bez ohledu na znění zákona, u svých pojistných produktů upravila výši příslušného limitu směrem nahoru, a tak požadavek novely už dnes plní, anebo dokonce překračuje. Zvyšování limitů je zároveň reakcí pojišťoven na rostoucí počet závažných nehod na našich silnicích a s tím související nárůst nákladů na náhradu škod.
Dále došlo k zrušení dokladu o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, který byl pojišťovnami vydáván do konce května. Doklady o pojištění vydané pojistitelem do 31. května skončí platnost 31. prosince. Od 1. června jsou vydávány k povinnému ručení pouze zelené karty. Počínaje prvním dnem příštího roku se tak jediným nástupcem dokladu o pojištění stane zelená karta. Pojistitelé vystaví všem svým pojistníkům zelenou kartou v předstihu, aby se jí motoristé mohli od počátku roku 2009 prokazovat při policejních kontrolách a při úkonech v registru vozidel. Přesto je na každém motoristovi, aby tuto změnu zaznamenal a ohlídal si, že na přelomu roku bude platnou zelenou kartu skutečně mít. Pro platnost zelené karty je nezbytné, aby byla podepsána klientem.
Zájem určitě vyvolá i změna v řešení přerušení povinného ručení, přestože z hlediska nabídky pojišťoven není ani dnes sezonnost provozování vozidel problémem. Novela stanoví, že povinné ručení nelze přerušit, pokud nebyla taková možnost výslovně sjednána v pojistné smlouvě. Další podmínkou pro pojištěného je povinnost doložit, že orgánu evidence vozidel odevzdal SPZ a osvědčení o registraci - teprve potom může požádat o přerušení povinného ručení.
Přínosem pro poškozené je zavedení povinnosti pojištěného, který zavinil nehodu, doložit bez zbytečného odkladu údaje potřebné k uplatnění nároku na náhradu škody, tedy základní údaje k osobě pojištěného, k vozidlu a k pojištění. Nesplněním této povinnosti viník riskuje vymáhání postihu ze strany pojistitele ve formě úhrady nákladů, které musel vynaložit na prošetřování škodní události nebo úhradu jiných nákladů. Zavedení této povinnosti slouží k zvýšení celkové ochrany poškozeného, jeho nároků a k co nejrychlejšímu řešení každého procesu likvidace škody.

Tvrdší postihy pro neplatiče

Především pro všechny slušné a zodpovědné řidiče je dobrou zprávou zavedení tvrdšího postihu neplatičů a dobrodruhů, kteří jezdí s vozidlem bez sjednaného povinného ručení. Neklesající a poměrně vysoký počet automobilů bez povinného ručení vyvolal podstatnou úpravu zákona. Novela totiž zavádí tzv. příspěvek za dobu, po kterou bylo vozidlo provozováno bez povinného ručení, tj. v rozporu se zákonem. Příspěvek za nepojištěné vozidlo se odvádí do tzv. garančního fondu, který spravuje Česká kancelář pojistitelů a ze kterého se vyplácí škody způsobené nepojištěnými vozidly. Stanovení okruhu vlastníků vozidel, kteří neplatí povinné ručení, už žádným problémem nebude. Dnes už totiž existuje možnost porovnání údajů z registru vozidel s údaji o povinném ručení od všech pojistitelů. Porovnáním těchto údajů se jednoduše zjistí, které vozidlo je v registru a přitom bez platného povinného ručení. Příspěvek bude stanoven podle počtu dnů, během nichž bylo vozidlo provozováno bez povinného ručení. Taxu za každý den, kdy není vozidlo pojištěno, stanovuje zákon podle kategorie vozidla. Lhůta pro zaplacení navíc není dlouhá - třicet dnů od doručení výzvy k zaplacení zaslané Českou kanceláří pojistitelů, jíž zákon správu příspěvku svěřil.
Vlastníci vozidel bez povinného ručení, kteří i nadále spoléhají na to, že to zase nějak dopadne, se mýlí. Česká kancelář pojistitelů bude příspěvek za nepojištěné vozidlo vymáhat. Jak soudní, tak i případně exekuční vymáhání příspěvku pak může podstatným způsobem ovlivnit finanční situaci vlastníků vozidel bez povinného ručení. Závěrem připomeňme, že úhrada příspěvku neznamená splnění všech zákonných povinností, neboť je také nezbytné u nepojištěného vozidla sjednat povinné ručení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.