« Zpět

Je nutné pojistit zastavenou nemovitost?

| 30. června 2009 - 12:21 | Zprávy

Jednou z podmínek pro čerpání hypotečního úvěru je uzavřít pojištění nemovitosti, kterou za tento úvěr ručíte. Nemusí se jednat vždy o nemovitost, jejíž pořízení je hypotékou financováno. Povinnost uzavřít toto pojištění se vztahuje i na případy výstavby bytu nebo domu, slouží-li zároveň jako zástava banky.

Sjednání pojistné smlouvy vyžadují banky na pojistnou částku minimálně ve výši poskytnutého úvěru. Vhodnější je ale nastavit ji na hodnotu odpovídající ceně materiálu a stavebních prací na znovupostavení stavby na stejném místě. Novou cenu můžete zjistit například ze zpracovaného odhadu, kde je označena jako cena reprodukční. Tím zabráníte hrozbě možného podpojištění, což je stav, kdy je skutečná hodnota nemovitosti vyšší než sjednaná pojistná částka, a z toho plynoucímu krácení pojistného plnění.

Podmínky bank zpravidla zahrnují požadavek na komplexní krytí pro případ živelních událostí, tj. i pro případ povodně a poškození či zničení věci vodou vytékající z vodovodních zařízení. Máte-li ovšem byt ve vyšším patře bytového domu nebo dům na kopci, nemá tento rozsah pojištění význam. V tomto případě můžete s patřičným zdůvodněním banku požádat o vypuštění pojistného nebezpečí povodeň. S akceptací této změny nebývají problémy.

Kromě sjednání pojištění nemovitosti banky čerpání úvěru podmiňují i vinkulaci pojistného plnění z pojistné smlouvy. O co se jedná? Zjednodušeně o druh zástavního práva. Banky požadují, aby v případě pojistné události bylo pojistné plnění přednostně vyplaceno na jejich účet a ne na účet pojištěného. V podmínkách vinkulace bývá zpravidla stanoven spodní limit pojistného plnění, např. 100 000 Kč, do kterého povolují banky pojišťovně vyplatit peníze přímo na účet klientovi. V případě vyššího pojistného plnění pošle pojišťovna peníze na účet banky a ta dále rozhoduje o jejich dalším použití. „V případě totální škody banka z pojistného plnění uhradí svoji pohledávku vůči klientovi a zbylé peníze mu vyplatí na účet. U částečné škody banka dohlíží na účelové čerpání pojistného plnění,“ říká Martin Novotný z Broker Consulting. V praxi to znamená, že banka proplácí klientem předložené doklady a faktury prokazující rekonstrukci pojištěné stavby. Automaticky banky nerady přistupují na zálohové proplácení faktur, ale v případě dostatečného zdůvodnění ze strany klienta, spočívající hlavně ve výhodnosti vyplacení zálohy pro banku, mohou udělat výjimku. (více na www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.