« Zpět

Je každý, kdo má půjčku, veden v registru dluhů?

| 27. listopadu 2008 - 12:09 | Zprávy

Otázky, které souvisejí s půjčkami a úvěry, jsme položili Petru Kučerovi, výkonnému řediteli Czech Credit Bureau, společnosti, která v Česku vede Bankovní a Nebankovní registr klientských informací. Váš registr shromažďuje údaje o všech, kdo si půjčí peníze, nebo registrujete jen ty, kdo neplatí?

Otázky, které souvisejí s půjčkami a úvěry, jsme položili Petru Kučerovi, výkonnému řediteli Czech Credit Bureau, společnosti, která v Česku vede Bankovní a Nebankovní registr klientských informací.

* Váš registr shromažďuje údaje o všech, kdo si půjčí peníze, nebo registrujete jen ty, kdo neplatí?

Patříme mezi takzvané pozitivní úvěrové registry, což znamená, že se v nich nachází každý, kdo čerpá nebo čerpal nějakou formu úvěru. V registru jsou také ti, kdo o poskytnutí úvěru teprve žádají. Záznam v úvěrovém registru tedy automaticky neznamená, že je klient neplatič.

* Kolik máte partnerských organizací - které úvěry a půjčky vlastně evidujete?

Bankovní registr má v současné době 20 uživatelů, mezi které patří především banky, hypoteční banky a stavební spořitelny. Nebankovní registr má nyní 21 uživatelů, kterými jsou zejména leasingové a splátkové společnosti a poskytovatelé kreditních karet.

* Má to pro klienta nějaké výhody, když se ocitne ve vašem registru?

Záznam v registru neznamená nic špatného. Naopak. Jde-li o dobrého klienta, který své závazky splácí řádně a včas, bude na něj finanční instituce pohlížet jako na solidního zákazníka a pravděpodobně dostane požadované finanční prostředky rychleji a bez problémů. Díky registrům se také urychlil celý proces posuzování žádostí o úvěry.

* Problémové úvěry v registrech mírně stouply. Je to důsledek současné krize?

Spíše než o důsledek finanční krize jde o nerozvážnost některých klientů, kteří nedokážou správně odhadnout své možnosti. Poslední dobou registrujeme mírný nárůst rizikových úvěrů u klientů, kteří doposud žádné problémy se splácením neměli.

* Ještě ke krizi: zlevňují auta, zlevňují nemovitosti. Je dobré se v tuto chvíli zadlužit?

Klesající ceny nemovitostí pro někoho můžou být tím správným momentem například k žádosti o hypotéku, i když zvyšující se úrokové sazby hypotečních úvěrů tuto výhodu potlačují.

* Mohl byste čtenářům vysvětlit, co je to odpovědné zadlužování?

Jde o to, aby lidé před jakýmkoli zadlužením objektivně zvážili svou aktuální situaci a také možnosti. Tedy aby si například uměli spočítat, kolik je bude úvěr reálně stát, a počítali s určitou finanční rezervou, snažili se omezovat impulzivní půjčky na zboží či služby například v době Vánoc nebo dovolených, pečlivě vybírali společnost, u které si peníze půjčí a za jakých smluvních podmínek a podobně.

* Byli jste partnerem ocenění Banka roku, jak hodnotíte letošní ročník soutěže?

Letošní ročník hodnotíme velmi pozitivně zejména díky tomu, že se rozšířil o novou kategorii Úvěr roku 2008, v rámci které se hodnotily účelové i neúčelové spotřebitelské úvěry. Vítězným produktům v této kategorii gratulujeme, ještě více nás však těší, že se díky tomu otevřela diskuse týkající se odpovědného zadlužování.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.