« Zpět

Jak získat peníze, když zásoby odnese povodeň

| 27. července 2009 - 11:38 | Zprávy

Letošní povodně si opět kromě obětech na životech vyžádaly obrovské materiální škody v domácnostech i firmách. Jen Česká pojišťovna až dosud evidovala škody podnikatelů ve výši několika stovek miliónů korun. Nejčastěji šlo o ztráty v zemědělství, velké problémy nadělaly záplavy pěstitelům plodin, ale také chovatelům skotu a prasat či majitelům rybníků.

Letošní povodně si opět kromě obětech na životech vyžádaly obrovské materiální škody v domácnostech i firmách. Jen Česká pojišťovna až dosud evidovala škody podnikatelů ve výši několika stovek miliónů korun.
Nejčastěji šlo o ztráty v zemědělství, velké problémy nadělaly záplavy pěstitelům plodin, ale také chovatelům skotu a prasat či majitelům rybníků. Voda ničila rovněž výrobní podniky, skladové haly a více než stovku automobilů.
Pro ty, které zasáhla velká voda, byli pojištěni a chtějí získat za poškození náhradu od pojišťovny, platí několik základních jednoduchých pravidel. Především je důležité škodu ohlásit pojišťovně co nejdříve. „Čím dříve se ke škodě dostaneme, tím snadněji a rychleji ji zhodnotíme a oceníme,“ říká Renata Kosová, vedoucí likvidačního týmu majetkových škod České pojišťovny.
Je možné udělat to písemně, online nebo po telefonu. Telefon je přitom nejrychlejší a časově nejméně náročnou formou.
Jak uvádí na svých stránkách Česká asociace pojišťoven, podnikatelé by si měli připravit inventární soupisy s vyznačením zasažených věcí, jejich cenami, stářím a odhadem poškození a účetní stavy majetku z doby bezprostředně před vznikem škody. Rychlost vyřízení škodní události závisí totiž v první řadě na rychlosti předložení všech potřebných dokladů a jejich úplnosti. „Pro rychlejší vyřízení je dobré připravit si k ruce také číslo pojistné smlouvy, jméno a adresu vaší poškozené firmy a místo a datum vzniku pojistné události,“ radí Václav Bálek z České pojišťovny.

Likvidace
A jak proběhne samotná likvidace pojistné události? Po nahlášení si ji pojišťovna zaeviduje ve svém systému a bude jí přidělen likvidátor. Likvidátor, nebo u některých pojišťoven mobilní technik, dorazí osobně na poškozené místo a vyčíslí škody. Likvidátorovi popíšete, co se stalo z vašeho pohledu, on se na to samé podívá z pohledu pojišťovny, sepíše seznam poškozených věcí a pořídí vlastní fotodokumentaci. Zápis o pojistné události a vlastní zjištění pracovníka pojišťovny si pozorně přečtěte a teprve poté podepište. Po zdokumentování škody zašle likvidátor doklady do centra likvidace a vy po vyřízení dostanete informativní dopis oznamující výši pojistného plnění.
Lze požádat o zálohu
V nouzi můžete požádat také o zálohu. „Likvidace standardně probíhá na základě předložených faktur. Při prohlídce mobilním technikem může ale firma požádat o přiměřenou zálohu na pojistné plnění,“ radí Václav Bálek.
Součástí škody může být kromě škod na budovách nebo třeba zásobách také přerušení provozu. Některým firmám například voda odnesla materiál k výrobě nebo zaplavila výrobní halu.
V takovém případě firma může žádat náhradu škody, pokud má sjednané pojištění přerušení provozu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.