« Zpět

Jak získat hypotéku se záznamem v registru

| 4. listopadu 2008 - 12:51 | Zprávy

V České republice existuje několik registrů dlužníků. Mezi nejznámější a bankami nejvyužívanější patří registr provozovaný společností CBCB - Czech Banking Credit Bureau...

Ptáte se, odpovídáme

V České republice existuje několik registrů dlužníků. Mezi nejznámější a bankami nejvyužívanější patří registr provozovaný společností CBCB - Czech Banking Credit Bureau, a. s, který se nazývá bankovní registr klientských informací (BRKI), dále nebankovní registr informací (NRKI), spravovaný společností LLCB a registr zájmového sdružení právnických osob zvaný SOLUS, ve kterém naleznete informace i od mobilních operátorů.

V registrech jsou vedeny pozitivní i negativní záznamy, přičemž SOLUS uchovává pouze negativní informace zahrnující údaje o pozdním splácení a zamítnutí žádostí o úvěr.
Ačkoli banky používají metodiku, kterou se schvalovatelé úvěrů řídí, v praxi je každý úvěr individuální záležitostí. Pokud žadatel „o chlup“ nesplňuje některou z podmínek banky, může úvěrový pracovník zodpovědný za schvalovací proces na základě vynikající úvěrové historie dlužníka úvěr schválit.
Banky se logicky snaží vyhnout obchodům s rizikovými klienty. Asi nebude v této souvislosti překvapením, že vlastníky společností provozujících registry jsou právě banky a leasingové společnosti.
Záznam o pozdě spláceném nebo vůbec nesplaceném dluhu vystaví žadatelům o hypotéku rázné „stop“. Přesto není nutné ihned věšet hlavu a ustupovat od záměru pořídit si bydlení na úvěr.
Negativní záznam může vzniknout i nešťastnou náhodou. Stačí, když se z nějakého důvodu neuskuteční jedna dvě splátky vašich stávajících úvěrů. Příčina může být v chybě banky nebo v nízkém zůstatku na účtu.
Do registru se dostanete i v tom případě, kdy omylem pošlete splátky na nesprávný účet. To však rozhodně nejsou důvody pro zamítnutí hypotéky. V takovýchto lehkých případech ochotně komunikujte s bankou, u níž žádáte o úvěr.
Mělo by stačit, když chybu napravíte a v registrech se objeví záznam, že opět splácíte řádně. Pravděpodobně dojde pouze k časovému prodlení. Banka bude čekat na oznámení v registru o doplacení dlužných částek, což většinou trvá několik týdnů.
Těžká porušení smluv s poskytovateli úvěrů, kdy dlužník vůbec nesplácí a nejeví ani vůli situaci řešit, téměř vždy končí neschválením žádosti o úvěr.
Z praxe jsou známé případy, kdy se dlužníci po několika letech od nedoplacení úvěru dozvídají, že na bydlení nedosáhnou. Zároveň se však může stát, že tatáž banka, která do registru negativní zápis zapsala, poskytne „hříšníkovi“ nový úvěr s patřičnou rizikovou přirážkou. „Nejste-li si jisti, jak na tom jste, nechte si poslat výpis z registrů za administrativní poplatek za několik stovek korun,“ radí Jan Lener z poradenské společnosti Broker Consulting, a. s. Návod vyhledáte snadno na internetových stránkách www.solus.cz, www.creditbureau. cz a www.llcb.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.