« Zpět

Jak zaplatit software bez peněz

| 23. října 2008 - 11:07 | Zprávy

Před několika lety bychom si jen stěží dokázali představit, že se žádná firma neobejde bez softwaru, který by řídil její procesy. Dnes tomu tak skutečně je. Podnikové informační systémy jsou nezbytností a pořídit si je musí i ty firmy, které o tom ještě nedávno ani neuvažovaly. 

Před několika lety bychom si jen stěží dokázali představit, že se žádná firma neobejde bez softwaru, který by řídil její procesy. Dnes tomu tak skutečně je. Podnikové informační systémy jsou nezbytností a pořídit si je musí i ty firmy, které o tom ještě nedávno ani neuvažovaly. Jak však vyřešit poměrně náročnou otázku financování nového systému?

Dnes už to není tak velký problém. Mnozí dodavatelé podnikových informačních systémů s některými finančními institucemi jej společně vyřešili. A tak existuje poměrně velký výběr možností financování podnikového softwaru, aniž by zákazník musel v danou chvíli disponovat větším finančním obnosem. V rámci financování navíc existují i nabídky balíčků, které zahrnují i pořízení příslušného hardwarového vybavení.

Chytré peníze

Podívejme se na několik základních způsobů financování, které jsou v současné době k dispozici. Nákup informačních technologií je možné realizovat například na leasing. Jedná se o finanční službu, v jejímž rámci se po dobu jednoho či více let platí fixní splátky neboli nájem.
Tento způsob financování může mít různé formy, ale ve všech případech vlastník zařízení (pronájemce) umožňuje zákazníkovi (nájemci) využívat zařízení výměnou za pravidelné nájemní splátky. Do skupiny leasingů patří finanční leasing a operativní leasing. Přitom druhý jmenovaný začíná být jedním z velmi zajímavých způsobů, jak získávat informační technologie při rozložení nákladů na výpočetní techniku do delšího období, a využívat tak volných finančních prostředků pro hlavní předmět podnikání. "Vedle těchto dvou základních typů existuje, například u IBM Global Financing, také tzv. zpětný leasing, při němž hardware instalovaný maximálně před rokem může zákazník odkoupit za účetní hodnotu a s touto vstupní cenou zahájit jeden z výše uvedených typů leasingu. Takto získané prostředky může pak využít na investice, které z různých důvodů není možné pořídit na splátky," říká Martin Šimek, manažer partnerské sítě systémů Helios. Další velmi využívanou možností financování softwaru i hardwaru je odložená splatnost, která spočívá v poskytování nestandardních platebních podmínek.
Krátkodobě odložené splatnosti – méně než jeden rok – jsou velmi populární formou financování zvláště při potřebě nákupu IT a již vyčerpaném rozpočtu na příslušné období. Rozložit splátky je podle Martina Šimka však možné i na delší období, například na čtyři nebo pět let. Platby pak mohou být buď měsíční či čtvrtletní, v některých případech i nerovnoměrné, podle přání zákazníka. Odloženou platbu poskytuje např. IBM na všechny druhy dodávaných produktů a na rozdíl od leasingu se zákazník stává majitelem zařízení hned od počátku.

Každý si vybere

Financování projektů je název další možnosti, jak přijít k potřebnému IT vybavení bez větší zásoby financí. Pokud firma potřebuje rychle implementovat novou a rozsáhlou podnikovou aplikaci, je možné řešit vše právě tímto způsobem a na celý projekt "ušít financování na míru".
"Pro financování softwaru či služeb je také možné využít tzv. odkup pohledávky, tedy standardní finanční operaci, při níž všechny smluvní vztahy a závazky zůstávají mezi zákazníkem a dodavatelem a finanční instituce odkoupí od dodavatele za dohodnutou cenu fakturu (pohledávku) vystavenou na zákazníka," upřesňuje Martin Šimek. Minimální výše obchodu v každém z uvedených případů je samozřejmě různá podle pravidel jednotlivých finančních institucí. Obecně však můžeme říci, že začínat může zhruba na 250 tisících Kč.
"Periodicita i výše splátek se také liší podle jednotlivých institucí, ale často i podle individuální dohody mezi zákazníkem a dodavatelem. Totéž platí i o úrokových sazbách. Uvedenými způsoby lze financovat licence, hardware, software i služby nebo projekt jako celek. Bez přehánění se dá říci, že si ze současné nabídky na trhu při troše hledání vybere skutečně každý. Přidejme ještě pár tipů na finanční instituce, které všechny nebo většinu ze zmíněných možností nabízejí. Jsou to například IBM Czech Republic, Raiffeisen-Leasing nebo SG Equipment Finance Czech Republic," uzavírá Martin Šimek, manažer partnerské sítě systémů Helios.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.