« Zpět

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě

| 29. prosince 2008 - 11:41 | Zprávy

Aby se po Novém roce účastníci dopravních nehod vyhnuli riziku, že bez přivolání policie budou mít potíže s úhradou škody a s určením viníka, měli by použít tiskopis Záznam o dopravní nehodě. K názornému vysvětlení, jak konkrétně postupovat, nám poslouží vymyšlená nehoda, pro niž Právu poskytla fixní údaje Česká pojišťovna.

Dejme tomu, že se v šenovské Dukelské ulici srazil vůz Ford Fiesta, řízený Miroslavem Svobodou, s motocyklem Suzuki, v jehož sedle seděl Pavel Novák. Škodu, při níž nikdo nebyl zraněn a žádné újmy nedoznala vozovka, dopravní značení ani majetek třetí osoby, odhadli Svoboda s Novákem nanejvýš na 40 000 korun. Dohodli se proto, že kvůli zohýbaným plechům policii volat nebudou a sepíšou Záznam o dopravní nehodě.

Podepsat, kopie pojišťovnám

Oba řidiči nejprve společně vyplnili rubriky datum, místo a hodina nehody. Zaškrtli, že nedošlo ke zranění ani k jiné škodě než na jejich vozidlech. Uvedli ve formuláři svá jména, adresy i telefony, a že nehoda nebyla policejně šetřena.
Další údaje pak Svoboda a Novák vyplňovali na tiskopise každý sám za sebe v rubrikách pro vozidlo A a pro vozidlo B. Na nákresech označili šipkou body vzájemného střetu. Každý popsal, co bylo na jeho vozidle poškozeno, a v poznámce uvedl, jak podle něj ke střetu došlo. Vyplněný záznam oba podepsali a kopie pak odeslali svým pojišťovnám.
V našem modelovém případě byli oba řidiči také vlastníky zmíněných vozidel. Kdyby ale třeba šlo o služební auto, pak by bylo nutné v tiskopise pod bodem 6 jako „pojištěného“ uvést danou firmu. Vychází se prostě z toho, kdo na vozidlo uzavřel povinné ručení.

Vyjádření mohou být i zcela odlišná

Jak pojišťovny ujišťují, Záznam o dopravní nehodě definuje pouze její účastníky. Každý z nich popíše nehodu ze svého hlediska a vyjádření obou řidičů mohou být i zcela protichůdná. Bude pak na pojišťovně, jak vše posoudí a koho označí za viníka.
Co když ale účastníci nehody nebudou mít tento oficiální tiskopis k dispozici? „V tom případě mohou k zápisu o nehodě použít jakýkoli list papíru,“ sdělila Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.
Tento improvizovaný zápis může mít v zásadě libovolnou formu. I v něm je samozřejmě nutné uvést všechny potřebné údaje o nehodě a jejích účastnících, které pak pojišťovny k rozhodnutí o viníkovi a k vyřízení úhrady škody budou potřebovat. Tedy zejména přesné místo a čas nehody, jak k ní došlo, následky, přesnou identifikaci účastníků, jejich bydliště, telefon, číslo řidičského průkazu, pojistitele, číslo smlouvy o povinném ručení i případné svědky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.