« Zpět

Jak vyplnit dotazník o nehodě

| 30. prosince 2008 - 12:28 | Zprávy

Když jsou splněné podmínky pro to, že není nutné volat k dopravní nehodě policii, je povinnost vyplnit formulář zvaný Záznam o dopravní nehodě, na jehož základě budou pojišťovny vzniklou škodu vyřizovat.

JAK NAKLÁDAT S FORMULÁŘEM ZÁZNAM O DOPRAVNÍ NEHODĚ

Kde formulář získat

* Formulář vydávají pojišťovny spolu s uzavřením smlouvy o odpovědnosti za škodu způsobenou motorovým vozidlem (povinné ručení) nebo havarijním pojištěním.
* Formulář je možné vyžádat si zdarma na pobočkách všech pojišťoven.
* Při nehodě lze použít také formulář otištěný níže, pozor však na to, že je nutné mít dvě kopie originálu. Po jeho vyplnění je proto třeba jej okopírovat, což může být „v terénu“ obtížné.
Doporučujeme udělat si předem tři kopie a při nehodě každou samostatně vyplnit a podepsat.
* V případě, že z jakýchkoliv důvodů formulář nemá ani jeden z účastníků nehody, je možné záznam o nehodě napsat na jakýkoliv kus papíru. Je ale nezbytné, aby obsahoval všechny náležitosti, jaké má standardní formulář. Současně platí nutnost jeho okopírování tak jako v případě použití formuláře z těchto LN.
* Formulář je možné stáhnout z internetu (po zadání „formulář záznam o dopravní nehodě“ většina vyhledávačů najde několik možností, kde formulář stáhnout).
Nezapomeňte si formulář vytisknout alespoň třikrát. Počítejte s trojitým vyplňováním.

Několik zásad pro vyplnění

* Originální formulář, který si vyzvednete v pojišťovně, je propisovací a spolu s originálem vytvoří tři kopie. Proto je vhodné jej vyplňovat na rovném povrchu a na tužku přiměřeně tlačit, aby se propsal i poslední list.
* Standardní formulář je mezinárodní, přední strana je česky, avšak další jsou v angličtině a němčině. To usnadní vyplňování například při nehodě v zahraničí nebo srážce s cizincem. V celé EU se používají stejné formuláře, kde jsou shodná dokonce i čísla kolonek. To je jistě vlastnost, která usnadní komunikaci i řešení případných kolizí v zahraničí.
* Po podpisu zúčastněných a oddělení listů již nelze nic měnit. Proto je nezbytné vyplněný, ale ještě neoddělený formulář důkladně zkontrolovat, zda má vyplněné všechny potřebné náležitosti a srozumitelně vysvětluje způsobení nehody i případnou vzniklou škodu.
* Jednotlivá pole formuláře je třeba vyplnit přesně, věcně a hlavně čitelně. Myslete na to, že ten, kdo jej bude číst, u nehody nebyl, nezná místo, kde k ní došlo, a neviděl ani poškození automobilů.
* V kolonce 12 (okolnosti nehody) se snažte o nejvyšší možnou přesnost popisu vzniku dopravní nehody.
Možné je zaškrtnout i více políček. Nelekejte se, když se žádná z kolonek nehodí k vašemu případu (většinou to tak je v případě poškozeného).
Nezapomeňte udat počet zaškrtnutých políček.
* U nákresu nehody (kolonka číslo 13) je potřeba přesně vyznačit, o jaká vozidla se jedná (písmeny A a B podle formuláře).
* K formuláři je možné připojit přílohu například s přesnějším popisem škody nebo větším nákresem. Může být napsána na jakémkoliv papíře. Existenci přílohy je ale nutné zaznamenat na hlavní formulář a doplnit ji datem a podpisy zúčastněných.
Nebude-li splňovat tyto podmínky, pojišťovny ji neakceptují.

Co s formulářem po nehodě

* Po sepsání formuláře si každý z účastníků nechá jednu kopii a třetí ideálně do tří dnů pošlou pojišťovně viníka, která se postará o likvidaci škody.
* V případě, že je některý z automobilů nepojízdný, zavolejte asistenční službu své pojišťovny, u níž máte povinné ručení.
* Pojišťovna se následně s poškozeným (případně s viníkem nehody, má-li havarijní pojištění) domluví na vyřízení celé záležitosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.