« Zpět

Jak vybrat pojištění proti záplavám

| 23. dubna 2009 - 11:43 | Zprávy

Jak si správně vybrat pojištění proti záplavám a povodním, aby byl chráněn nejen objekt našeho podniku, ale i zásoby ve skladu, volně uložená technika a další majetek a případně i prostoje, které by nám při zatopení vznikly? U pojištění nemovitostí pro bydlení i podnikání je zásadní správné stanovení pojistné částky.

Jak si správně vybrat pojištění proti záplavám a povodním, aby byl chráněn nejen objekt našeho podniku, ale i zásoby ve skladu, volně uložená technika a další majetek a případně i prostoje, které by nám při zatopení vznikly?
U pojištění nemovitostí pro bydlení i podnikání je zásadní správné stanovení pojistné částky. Ta se odvíjí od nákladů na rekonstrukci v případě poškození nebo zničení. Obrazně řečeno, jde o to, kolik by stál stavební materiál a jaké by byly ceny stavebních prací, kdyby bylo nutné objekt znovu pořídit. V uplynulých letech se například zvýšily sazby daně z přidané hodnoty na stavební výrobu a staré pojistné smlouvy se nyní ukazují jako podpojištěné. Výrazný vliv na vznik podpojištění má samozřejmě také inflace.
Podobně se postupuje při stanovení pojistné částky zařízení, které se v objektu nachází, například pro ploty, potrubí, přístavby, vestavby a samozřejmě stroje či dopravní prostředky.
Pojištění nemovitostí by mělo krýt rovněž náklady na případnou demolici poškozených objektů při porušení statiky. Pojistné smlouvy v základním rozsahu často tyto náklady nekryjí, nebo jen nedostatečně. Pozornost je nutné věnovat také tomu, že pojistka zpravidla kryje pouze náklady na uvedení nemovitosti do původního stavu. Při rozsáhlé rekonstrukci nebo při stavbě nových objektů však dochází ke zlepšení vynucenému změnou závazných technických předpisů a norem. Krytí takovýchto zlepšení lze rovněž sjednat do pojistné smlouvy.
V rámci pojištění průmyslových rizik lze také doporučit pojištění ztrát ze zastavení výroby a výpadku příjmů v důsledku živelních pohrom a podobných pojistných událostí. A to v takové výši, aby firma byla schopna hradit své závazky, například nájmy či splátky úvěrů. Pojištěným příjmem může být i nájemné od uživatelů průmyslových objektů, respektive bytových a nebytových prostor v činžovních domech.
V každém případě doporučuji při sjednávání pojistných smluv využít služeb zkušených pojišťovacích makléřů. Smlouvy bývají velmi složité, pomoc odborníka se rozhodně vyplatí. A to nejen při sjednávání smlouvy, ale také mnohdy při uplatňování nároku na pojistné plnění. Často se stává, že pojišťovna nejprve odmítne klientovi poskytnout plnění, pomůže až zásah pojistného makléře, který je v takových případech vůči likvidátorům po odborné stránce rovnocenným partnerem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.