« Zpět

Jak ven z krize? radí odborníci v MF DNES

| 5. března 2009 - 12:59 | Zprávy

Jak citelně zasáhla krize střední Moravu? Jak z ní ven a kdo s ní může v Olomouckém kraji pomoci? MF DNES hledala odpovědi a pojmenování konkrétních středomoravských problémů a možností u třech desítek odborníků. Šéfů firem, politiků, ekonomů či podnikatelů...

Téma

Jak citelně zasáhla krize střední Moravu? Jak z ní ven a kdo s ní může v Olomouckém kraji pomoci?
MF DNES hledala odpovědi a pojmenování konkrétních středomoravských problémů a možností u třech desítek odborníků. Šéfů firem, politiků, ekonomů či podnikatelů. Jejich názory vám budeme přinášet každý den v našem novém seriálu Krize a Morava.
Jak to s hospodářskou recesí v Olomouckém kraji vypadá? „Situace u nás není horší než v ostatních regionech, protože zde například není tak velká orientace na automobilový průmysl, který nyní zažívá největší propad,“ uvádí předseda Okresní hospodářské komory v Olomouci Tomáš Sýkora. Některé osobnosti přiznávají, že Olomoucký kraj může paradoxně trochu těžit ze svých dosavadních minusů a stesků – je daleko od Prahy, má málo nadnárodních podniků a menší hospodářské vazby na západní Evropu. Jiné vidí dopad krize na střední Moravu naopak jako citelný.

„Olomoucký kraj je ekonomicky slabý, s vysokým podílem průmyslu – tedy krize tu bude s větším dopadem než jinde v republice,“ míní europoslanec Jan Březina. Kraj má navíc svá specifika.

CO NÁM POMŮŽE?
Osobnosti Olomouckého kraje hodnotí krizi, radí, jak z ní ven a co proti ní dělají jejich společnosti či úřady. Nový seriál MF DNES s názory středomoravských šéfů firem, politiků, ekonomů a podnikatelů.

„Těmi je oděvní průmysl, kde došlo k razantnímu poklesu výroby a propouštění,“ doplňuje podnikatel Leo Kolečkář.

Jaká jsou fakta? Poslední statistika nezaměstnanosti se zastavila na 8,2 procenta za kraj, což je téměř jedenapůlprocentní nárůst oproti konci předešlého roku. Na střední Moravě bylo v únoru bez práce 27 334 lidí. Čísla mohutně podporují velká propouštění například v uničovském strojírenském kolosu Unex či prostějovském Oděvním podniku. Jak z krize ven? „Nejen na střední Moravě, ale v celé České republice je zásadním hnacím motorem ekonomiky stavebnictví. Je třeba dotáhnout program vládní podpory stavebního průmyslu. Zároveň není třeba rozdávat peníze, ale spíše pomoci vytvářet prostor a podmínku pro tvorbu pracovních míst,“ vysvětluje ředitel firmy Stomix Žulová BořivojMinář.

Podle Vítězslava Moťky, jednatele společnosti Meopta - optika, mohou s krizí pomoci obce či kraj: „Ty by měly hledat možnost, jak navýšit pracovní příležitosti v oblasti veřejně prospěšných prací nebo veřejných zakázek,“ říká. „Významná může být podpora spolupráce škol a podniků.“

Podobný názor sdílí i mluvčí Unexu Boris Keka. „Iniciativy se musí chopit ti, kteří jsou jako téměř jediní schopni disponovat většími objemy financí. Mám na mysli především krajský úřad a radnice. Nechť začnou investovat do věcí veřejného zájmu. Nechť vypíší granty, které dají vzniknout novým podnikatelům,“ dodává Keka.

Olomoucký kraj akci proti hospodářské recesi slibuje. Během března chce proti dopadům krize na střední Moravě vytvořit vlastní plán. „Kraj samozřejmě nemůže měnit například daně, má nicméně některé jiné nástroje. Může třeba ovlivnit dosažení na dotace, aby bylo rychlejší, a má i jiné možnosti,“ vysvětlil před časem náměstek hejtmana Pavel Horák.

***

* Krize a Morava otázky osobnostem
1. Dotkla se vás krize, pocítili jste ji ve svém okolí?
2. Proč krize nastoupila? Je v Olomouckém kraji v něčem horší než jinde?
3. Jak z krize ven?
4. Kdo by s ní měl na střední Moravě pomoci?
5. Co proti krizi dělá vaše společnost?
Na dnešní téma Krize a Morava naváže stejnojmenný seriál názorů jednotlivých osobností Olomouckého kraje. Čtěte už zítra v MF DNES.

Nechtějme peníze, chtějme práci. Z ní peníze budou
Bořivoj Minář
ředitel společnosti Stomix

1. Krize se nás dotkla, ale naštěstí nijak dramaticky. Pociťujeme útlum, který nám na druhou stranu dává příležitost se podívat, jak naši práci zefektivnit. Spíše než krizi přizpůsobujeme naši práci cílům, které jsme si stanovili.

2. Globalizovaná ekonomika je výhodná pro globalizované hráče a ne zcela výhodná pro rozvoj malého a středního podnikání, drobného podnikání pak už vůbec. Podnikat a rozvíjet firmu bez dostupnosti cizích zdrojů, tj. bankovních úvěrů, je těžké. Nejistota na českém bankovním trhu nastartovala krizi i v ČR. Olomoucký kraj je možná tím, že je daleko od „centra“, otužilejší. Myslím, že zásadní a nevratné pohromy nehrozí. I v našem kraji však působí dcery nadnárodních průmyslových podniků, kdy potencionálně hrozí, že právě česká dcera bude rozhodnutím matky nucena omezit produkci. Dočasně více ohrožené jsou podniky dodávající pro automobilový průmysl a developeři.

3. V našem odvětví je, podle mého názoru, třeba dotáhnout program vládní podpory stavebního průmyslu. Oceňujeme současné dotační programy a dostatek seriózních partnerů pro spolupráci. Na druhou stranu vidíme rizika právě v nedostatečné informovanosti o využívání státní podpory, kvalitativní úrovni trhu a nedostatečné kontrole produktů a služeb, které se k nám dostávají – ty by mohly investice dlouhodobě znehodnotit.

4. Nejen na střední Moravě, ale v celé České republice je zásadním hnacím motorem ekonomiky stavebnictví. V oblasti investic do úspor energií je obrovský prostor. A to jak ve veřejné, tak v privátní sféře. Úzkým místem může být dostupnost financí. Dostupné finance v kombinaci s nějakou i malou pobídkou mohou pomoci nastartovat další segment stavebního trhu – realizace úsporných opatření. Není třeba rozdávat peníze, ale spíše pomoci vytvářet prostor a podmínky pro tvorbu pracovních míst. Nechtějme peníze, chtějme práci, z té jistě peníze budou.

5. Optimalizujeme výrobní procesy, stanoveným úkolům jsme také přizpůsobili strukturu společnosti. Došlo k jasnějšímu rozdělení zodpovědností, vzniklo několik nových funkcí a své zaměstnance motivujeme k samostatným zlepšením. Lidé jsou klíčem k úspěchu a my chceme dál vyhrávat.

Na vině jsou nezodpovědní politici a chamtiví bankéři
Jan Březina
europoslanec

1. Krizi pociťuji, protože například u nás v Uničově se propouští.

2. Příčiny krize leží mimo region, dokonce i mimo náš stát a Evropu. Do této situace svět přivedli nezodpovědní politici a chamtiví a hloupí bankéři. Olomoucký kraj je ekonomicky slabý, s vysokým podílem průmyslu – tedy krize tu bude s větším dopadem než jinde v republice.

3. Z úrovně státu se pokusit udržet co nejdéle lidi v podnicích, pomoct malým a středním firmám, více využívat evropské fondy. Dále z úrovně kraje a obcí se pokusit co nejvíce investovat do infrastruktury. Víc dělat nemůžeme, protože povzbuzováním spotřeby populistickým způsobem, například zvyšováním dávek v nezaměstnanosti, zvedneme spotřebu cizího zboží, a navíc se to jednoho dne bude muset zaplatit z našich daní.

4. Nejlepší pomocná ruka bývá zpravidla na konci vlastního ramene.

5. Evropský parlament přijímá opatření na úrovni EU – např. prosazuje zachování pravidel hospodářské soutěže tak, aby opatření jednoho státu nepoškozovala sousedy. Mobilizují se i finanční prostředky, pomocí nichž by se měly odvrátit dopady na ekonomicky nejslabší.

Chudší regiony postihuje recese více

Dagmar Černíková
ředitelka multikina

1. Krizi vidím a vnímám. V rámci práce managera multikina a hlavně díky mým dalším aktivitám jsem v častém kontaktu jak s managementem průmyslových podniků, tak se zástupci menších podnikatelů a živnostníků. Ve velké většině všichni pociťují, samozřejmě v různé míře, vliv současné krize. A krize se dotkla konkrétně mě i mojí rodiny, když nám redukovala úspory vložené do podílových fondů. V návštěvnosti multikin se ale krize zatím neprojevuje a předpokládám, že se ani výrazně neprojeví.
2. Problémy v Česku způsobuje úzká provázanost a závislost průmyslu na exportu, který je nyní ovlivněn recesí. Zhoršení ekonomické situace postihuje chudší regiony či skupiny více. Olomoucký kraj nepatří k nejbohatším.
3. Nápady, které směřují k podpoře, rozvoji nebo aspoň usnadnění podnikání mi připadají smysluplné. Populistické přidávání nebo ubírání peněz vybraným skupinám lidí se mi zdá poněkud nevhodné.
4. Každý se snaží nebo by se měl snažit pomoci si sám a přežít. Když ztížené podmínky nevedou k destrukci, prožité problémové období většinou přispěje k procesu obnovy, restrukturalizace, optimalizace, úspor, hledání nových či skrytých zdrojů. Existují-li nějaké další možnosti, například dotace nebo nabídka investic, potom by měli pověření pracovníci krajského úřadu znát podmínky, za jakých je možnost danou pomoc čerpat nebo uplatnit a mít přehled, kde je pomoc potřebná a nejefektivnější.
5. Naše společnost může v krizi pomoci pouze dobře odváděnou prací, aby lidé, kteří navštíví multikino, ať sami nebo se svými blízkými, mohli na chvíli zapomenout na své denní starosti.

Leo Kolečkář

podnikatel

1. Zatím ne, ale cítíme potíže našich obchodních partnerů, kterým klesají zakázky, méně se investuje do podpory prodeje, a to se do budoucna může dotknout i naší společnosti. Dopady nejsou ještě tak viditelné, protože firmy mají jisté rezervy nebo například dobíhají zakázky z loňska. To se ale může velmi rychle změnit.

2. Globální důvody přišly zřejmě z krize amerického realitního a bankovního trhu, u nás se to nejvíce projevilo v poklesu výroby v automobilovém průmyslu. Následoval pokles poptávky po automobilových součástkách, které se hojně vyrábí i v našem kraji. A to se dotklo těchto menších firem, které musely omezit výrobu, případně propouštět. Ale i ostatní společnosti které exportují, mají potíže s odbytem a někdy i s neplacením ze strany jindy spolehlivých odběratelů. Specifikem našeho kraje je oděvní průmysl, kde došlo k dalšímu razantnímu poklesu výroby a propouštění.

3. Na jedné straně ulevit firmám, aby nemusely propouštět zaměstnance. Například tak, že z velmi malých platů by firmy neplatily žádné nebo jen minimální odvody na sociální a zdravotní pojištění. To by pomohlo zachovat aspoň část zaměstnanců, kteří by jinak po propuštění stejně pobírali dávky v nezaměstnanosti a stáli by státní kasu (neboli nás všechny) daleko více.

4. Na druhé straně by měla vláda investovat peníze například do budování dálnic a zajistit práci stavebním firmám a navazujícím odvětvím. Měla by to být například výstavba dálnice z Mohelnice do Hradce Králové a dokončení dálnic a rychlostních silnic na Ostravu a u Přerova a Kroměříže.

5. Naše společnost přímo podporuje české výrobky a české výrobce, protože jedno přísloví říká: „Nejbližší pomocnou ruku hledej na konci své vlastní paže.“ Snažíme se podpořit prodej domácích výrobků. Ne snad kvůli tomu, že jsme proti dováženým výrobkům. Ale hlavně kvůli tomu, že z průzkumů víme, že lidé chtějí české výrobky kupovat a chtějí od výrobku, aby fungoval, byl bezpečný a nezávadný a vydržel déle než jen do konce záruční doby.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.