« Zpět

Jak si exportér může zajistit svůj kontrakt

| 15. září 2008 - 11:34 | Zprávy

OTÁZKA: Máme středně velkou firmu a začínáme dodávat plniče lahví do Ruska. Mohu si pomocí dokumentárního akreditivu zajistit, aby mi ruský odběratel zaplatil? 
ODPOVĚĎ: Pokud jako vývozce začínáte obchodovat s novým partnerem poprvé, je exportní dokumentární akreditiv vhodným typem platby i zajištění. 

OTÁZKA: Máme středně velkou firmu a začínáme dodávat plniče lahví do Ruska. Mohu si pomocí dokumentárního akreditivu zajistit, aby mi ruský odběratel zaplatil?

ODPOVĚĎ: Pokud jako vývozce začínáte obchodovat s novým partnerem poprvé, je exportní dokumentární akreditiv vhodným typem platby i zajištění. Vyhnete se díky němu tomu, že vám odběratel včas nezaplatí nebo odmítne zaplatit vůbec. Exportní dokumentární akreditiv je vhodný pro podnik, který se chystá uzavřít obchodní kontrakt a chce si jasně nastavit smluvní vztahy tak, aby si minimalizoval budoucí možná rizika.

Průběh

Informace o tom, že se bude platit pod akreditivem, by měla být začleněna již do obchodní smlouvy, kterou se svým obchodním partnerem uzavíráte. Ve smlouvě uvedete, že se bude platit pod akreditivem, a základní parametry akreditivu, jako je například termín dodávky, částka akreditivu, předkládané dokumenty, místo dodání a podobně. Při složitějších transakcích může být celé znění akreditivu přímo přílohou smlouvy mezi vámi a vaším ruským partnerem. Po zakotvení akreditivu do smlouvy požádá kupující, tedy váš ruský odběratel, svoji banku o vystavení akreditivu. Banka kupujícího vystaví akreditiv prostřednictvím vaší banky. Ta se v tomto vztahu nazývá banka avizující. Vaše banka vám otevření akreditivu oznámí. V dalším kroku jí předložíte dokumenty požadované pod akreditivem. Banka je zkontroluje a pošle je vystavující bance vašeho obchodního partnera. Vystavující banka ověří soulad těchto dokumentů s podmínkami akreditivu a v případě, že je vše v pořádku, zaplatí vám akreditivní částku prostřednictvím vaší banky. Vystavující banka potom předá dokumenty kupujícímu a ten si na jejich základě převezme zboží. Za platbu tedy ručí banka kupujícího. Za využití akreditivu zaplatíte bance určitou částku, která však může být dobrou investicí právě pro získání větší jistoty v obchodním styku. Poplatek za avizování akreditivu se ve většině případů pohybuje v řádu jednotek tisíc korun, za jeho faktické využití poté klient platí několik desetin procenta z výše akreditivu. Obecně platí, že výše poplatků se odvíjí od výše částky a doby platnosti akreditivu.

Výhoda

Výhodou akreditivu je, že pro akreditivní transakce platí jednotná mezinárodní pravidla. Můžete ho tedy za stejných podmínek využít k obchodování s partnery z různých zemí. Aby vám banka mohla avizovat akreditiv, nemusíte být jejím klientem. Akreditiv můžete využít v jakémkoliv obchodě, kde předpokládáte předložení dokumentů, které zaručují vlastnictví zboží, počet, kvalitu nebo dobu dodání. V případě, že je akreditiv vystaven bankou z rizikového teritoria, jako jsou například země Středního a Blízkého východu nebo země Společenství nezávislých států (SNS), můžete požádat svoji banku o potvrzení akreditivu. To znamená, že se vaše banka zaručí za výplatu akreditivu i v případě, že nezaplatí zahraniční banka – to ale za předpokladu splnění všech akreditivních podmínek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.