« Zpět

Jak se vyhnout sankcím za neodhlášené a nepojištěné vozidlo

| 17. prosince 2008 - 12:30 | Zprávy

Ne každému se letos před koncem roku podaří z registru odhlásit nepojízdné či dávno ztracené vozidlo. Většina lokálních registrů motorových vozidel je však přetížená a od ledna za nepojištěné auto hrozí vysoké sankce. Těm se dá ovšem poměrně elegantně vyhnout.

Nekonečné fronty na registrech motorových vozidel udělaly řadě majitelů aut škrt přes rozpočet. Staré, nepojízdné auto, nebo ukradený a neodhlášený vůz je stále v registru a od roku 2009 za něj bude muset majitel platit povinné ručení. Jinak se ocitne na seznamu garančního fondu a čeká ho ve velmi krátké době upomínka České kanceláře pojistitelů . Vedle nově zavedeného poplatku do garančního fondu za každý den bez povinného ručení se může těšit i na tisícikorunové pokuty od správních orgánů (5 – 40 tisíc korun) a případně i na ty od policie při silniční kontrole. Za další neplacení sankcí a povinného ručení mu bude hrozit vymáhání dluhu a exekutoři. Skutečnost, že auto či motorka už mnoho let stojí v garáži, na tom nic nezmění.

Pojišťovny si tuto situaci uvědomují, a proto řada z nich nabízí elegantní řešení – krátkodobé povinné ručení. Dají tím majitelům neodhlášených aut čas, aby vše v klidu s registrem vozidel zúřadovali.

„Řidiči takto budou moci splnit podmínku pojištění a získají čas potřebný k vyřízení agendy spojené s odhlášením vozidla,“ zdůrazňuje výhody krátkodobých pojistek Miloš Velíšek, ředitel úseku pojištění vozidel České podnikatelské pojišťovny ( ČPP ). Pro případ způsobené nehody se podle Velíška sjednává u ČPP spoluúčast na pojistném plnění ve výši 25 tisíc korun.

Krátkodobé pojištění odpovědnosti z provozu vozidla zpravidla vychází ze stejných parametrů jako pojištění dlouhodobé. Výše pojistného bývá v ceníku pojišťoven nejčastěji fixní. Často však platí – čím kratší doba, tím v přepočtu na rok, dražší pojistka. Doba, na kterou lze vozidlo krátkodobě pojistit, se mezi jednotlivými pojišťovnami liší. Na opravdu krátkou dobu „pár dní“ je možné se pojistit jedině u České pojišťovny. Ta prodává pojistky i na období 14 dnů.

Nejčastěji pojišťovny nabízejí pojistné smlouvy na měsíc a déle. Vždy ale na celý měsíc. Kooperativa má svoji krátkodobost fixně definovanou – umožňuje jen dvouměsíční pojistky, a to pro všechny běžné typy vozů. Výjimkou jsou tahače, návěsy a autobusy s trolejbusy.

Pojistky na omezenou dobu mají jednu nevýhodu. Kvůli sjednání takovéhoto pojištění je nutné zajít na pobočku či jiné obchodní místo dané pojišťovny. Nákup pojistky přes internetové stránky umožňuje pouze Česká pojišťovna , a to na dobu od třiceti dnů výše.

Krátkodobé povinné ručení není zase až taková novinka, jak by se z momentálně komunikace některých pojišťoven jako Kooperativa či ČPP mohlo zdát. Kupříkladu pojišťovna Allianz jej má ve své nabídce už od roku 2000. Podle slov mluvčí Pavly Pasekové jej využívají převážně majitelé motocyklů a sezónních vozidel jako jsou pracovní stroje, zemědělské malotraktory či sněžné skútry. Česká pojišťovna se u těchto pojistek chlubí i pojištěnci z řad veteránských vozů. „V některých případech tyto krátkodobé smlouvy Česká pojišťovna uzavírá i s majiteli zcela běžných osobních automobilů, kteří vědí, že budou vůz například v dohledné době prodávat,“ dodává mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.