« Zpět

Jak se v době krize dostat k penězům

| 24. února 2009 - 12:22 | Zprávy

Když jednatelka brněnské firmy Audacio Pavla Břečková mluví o tom, jak se teď pere s poklesem zakázek, sází na to, že obtížné období překlene prodloužením splatnosti půjčky. Firma, která dodává díly automobilkám, je v červených číslech a potýká se s nedostatkem hotových peněz...

Když jednatelka brněnské firmy Audacio Pavla Břečková mluví o tom, jak se teď pere s poklesem zakázek, sází na to, že obtížné období překlene prodloužením splatnosti půjčky. Firma, která dodává díly automobilkám, je v červených číslech a potýká se s nedostatkem hotových peněz. "Na nové technologie jsme si vzali před rokem úvěr. Snažíme se ho prodloužit na pět let a snížit si měsíční splátku. To by nám teď hodně pomohlo," říká Pavla Břečková.

1. Žádejte o úvěr nejdříve u své a pak i u jiné banky

Podnikatelé mají v současné době omezené možnosti, jak se rychle dostat k penězům. Banky jsou opatrnější a velmi často odmítají dát úvěr v požadované výši i svým dlouhodobým klientům. "Při obnovování provozních úvěrů banky stahují úvěrové rámce o 20 až 25 procent a chtějí rozdíl rychle doplatit. To firmy táhne ke dnu," říká Jiří Belinger, jednatel firmy Vari a představitel Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Shánění peněz na provoz je mnohem složitější, protože právě obrat firmy a struktura oběžných aktiv – pohledávek, skladu a hotovosti – jsou pro banky jedním z klíčových parametrů při rozhodování, zda úvěr udělí. Bankéři však unisono tvrdí, že každý případ řeší individuálně a že by podnikatel měl nejprve začít u svého peněžního ústavu. Klient s historií, má větší šanci uspět, než když přijde z "ulice". Házet flintu do žita by ale firma neměla ani poté, když jí banka odmítne úvěr dát nebo ho neschválí v požadované výši. Podle šéfa Raiffeisenbank Lubora Žalmana je teď ochota bank půjčovat větší, než byla v listopadu nebo v prosinci. "Jestli někomu jeho banka nedá úvěr, tak ať jde k druhé, pak ať zkusí ještě třetí. Ale když nepochodí ani tam, tak se musí zamyslet nad svým byznys plánem a budoucností," říká Lubor Žalman.

2. Využijte faktoring i zpětný leasing

Ten, kdo v bance narazí na menší úvěrový limit a potřebuje víc peněz na provoz, může získat další zdroje ve faktoringových firmách. Ty půjčují peníze na základě postoupených pohledávek. Vedle rychlého vyřízení – peníze můžou přicházet na účet zhruba za měsíc a půl od zahájení jednání s faktoringovou firmou, je výhodou i to, že tyto firmy přijmou i část pohledávek po splatnosti. Hodnocení bonity firmy jako takové je nezajímá tolik jako při klasickém provozním úvěrování.
Zpětný leasing je také cesta (odprodej vybavení firmy leasingové společnosti a jeho následný pronájem za stálý měsíční poplatek - pozn. red.).
V obou případech by ale podle poradců mělo jít jen o doplňující zdroje, protože jde o nákladnější financování, než jsou úvěry. "Faktoring by měl využívat podnikatel, který potřebuje hned peníze, ale má jistotu, že mu za dva tři měsíce jeho zákazník pohledávku zaplatí. Jinak je to vytloukání klínu klínem, asi jako kdyby si někdo vzal na splátky hypotéky spotřebitelský úvěr," říká Viliam Grácz, ředitel poradenské společnosti Brainlogistics. "Také leasing se nesmí přehnat. Porovnáme-li skutečné efektivní úrokové sazby například s investičním úvěrem, je leasing dražší o třicet až padesát procent," připojuje se Karel Havlíček, šéf firmy Sindat a místopředseda Asociace malých a středních podniků.

3. Zvažte, co můžete rychle zpeněžit

Nedostatku hotových peněz by teď měly firmy podle poradců čelit i prodejem některého svého majetku. "Podnikatelům, kterým teď chybí hotovost, radíme jednat rychle. Firmy neumírají na to, že nejsou zdravé, ale že nemají likviditu. Jedna z možností je prodat nemovitost. Je to rychlý zdroj hotovosti," říká Viliam Grácz.

4. Požádejte o státní záruky nebo výhodný úvěr

"Už jsme docela v koncích. Chtěli bychom udržet zaměstnance a uvažujeme proto o využití státních záruk," říká Jana Kernová z chebské firmy Kern, která mimo jiné provozuje zahraniční kamionovou dopravu. Pozici menších firem při jednání s bankami by měly vylepšit finančně posílené programy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), které se právě rozjíždějí. Včera začal příjem žádostí na záruky na investiční úvěry, od 9. března mohou podnikatelé žádat o záruky na provozní úvěry. Záruky znamenají pro banky snížení úvěrového rizika, protože za podnikatele, který by se dostal do potíží, zaplatí značnou část úvěru ČMZRB. "Pro menší podniky je státní garance určitě velké plus, které bereme v potaz," říká Zdeněk Mojžíšek, šéf obchodů Komerční banky.
V případě záruk za investiční úvěry bude stát podporovat hlavně zpracovatelský průmysl a stavebnictví. Zaručeny mohou být úvěry v desítkách milionů korun do 80 procent na dobu až 15 let. Záruky na nové provozní úvěry budou převážně na nákup zásob či drobného majetku, a to také až do 80 procent jistiny.
Některým firmám se bude hodit program Progres. Má být vyhlášen 13. března. Jde o výhodné půjčky především na nákup strojů a zařízení s úrokem 3 procenta ročně, sedmiletou splatností a možností tříletého odkladu splátek.
Otázkou dvou tří týdnů je rozjetí společného programu České exportní banky, ČMZRB a státní pojišťovny EGAP na záruky úvěrů pro subdodavatele exportérů. První ho bude zohledňovat Komerční banka, postupně se přidají i další ústavy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.