« Zpět

Jak se pojistit proti vodě

| 7. července 2009 - 12:24 | Zprávy

Chcete si pojistit nemovitost proti velké vodě? Jak na to, radí Dušan Šídlo, analytik společnosti Partners. LN Jak pojišťovny vypočítávají cenu pojistného? Postupují různě, proto se vyplatí vybírat a porovnávat výši pojistného a odpovídající pojistné krytí...

Chcete si pojistit nemovitost proti velké vodě? Jak na to, radí Dušan Šídlo, analytik společnosti Partners.

* LN Jak pojišťovny vypočítávají cenu pojistného?

Postupují různě, proto se vyplatí vybírat a porovnávat výši pojistného a odpovídající pojistné krytí.

* LN Na co hlavně si při sjednávání pojistného dát pozor?

Musíme hlavně rozlišovat mezi záplavou a povodní. Pojištěním proti povodni se rozumí krytí rizika zaplavení větších či menších územních celků vodou, která se vylila z břehů vodních toků, nádrží nebo jejich břehy protrhla. Naopak záplavou se rozumí, jestliže se voda šíří z jiných příčin než u povodně. Takovou událostí může být průtrž mračen, kdy si následně voda najde odtok přes váš pozemek a v horším případě i dům.

* LN A co pojistná částka?

Ta by měla odpovídat takzvané pojistné hodnotě nemovitosti. Pojišťovny mají stanovena doporučení, jak tuto částku vypočítat. Takové pojištění není výrazně dražší. Je-li pojistná částka nižší, může pojišťovna jakékoliv plnění krátit.

* LN Co když bydlím v obci, která už zaplavena byla, můj dům však záplavy minuly. Dostanu stejnou přirážku, jako kdyby byl už zatopen?

Nutně ne. Pokud se například nachází nemovitost na kopci či ve vyšším patře, nemusí pojišťovna přirážku uplatnit.

* LN Jak pojišťovny určují, která oblast je záplavově riziková? Stanovují to až na základě skutečně zaplavených míst, nebo stačí bydlet v okolí řeky či potoka?

Pojišťovny využívají různé povodňové mapy. Je to tedy individuální a samo bydlení v okolí potoka nutně neznamená rizikovou přirážku.

* LN Můžete pomoci klientovi, který sice bydlí v zatopené oblasti, ale jehož se záplavy přímo nedotkly, dohodnout nižší pojistku?

Prostor pro vyjednávání není velký. I v těchto případech jsme však schopni poskytnout slevu ve výši až 20 % z běžné výše pojistného.

* LN Pojistí vůbec instituce nemovitost, která již byla zatopena?

Ano, postupuje se však přísně individuálně. Přirážka může dosáhnout několikanásobku běžné sazby. Několikrát zatopenou nemovitost už ale nikdo nepojistí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.