« Zpět

Jak na refinancování hypoték v roce 2016

| 25. února 2016 - 12:45 | Zprávy

Uplynulý rok byl v mnoha ohledech rekordní. Zaznamenali jsme nejvyšší objem nově poskytnutých hypoték v naší historii, který se přiblížil k magické hranici 200 mld. Kč. Zároveň rostla i průměrná výše hypotéky, překonala 1,8 mil. Kč. Pokud se podíváme na výši průměrné úrokové sazby, i ta se nachází na rekordní minimální úrovni, těsně nad 2 %.

Co nás čeká v roce 2016?

Přestože neočekáváme atakování loňských rekordních hodnot, už lednové výsledky naznačují, že rok 2016 bude z hlediska hypotéčního byznysu nadále velmi zajímavý.

A to se samozřejmě týká i oblasti refinancování hypoték. V letošním roce se budou „otáčet“ 5-leté fixace z roku 2011, kdy se trh opět nastartoval po hypoteční krizi v roce 2008, a také 3-leté fixace  do té doby rekordního roku 2013.

Zatímco v předchozích letech se často stávalo, že banky svým klientům při refixu hypoték nabízely sazby výrazně horší než klientům u nově poskytnutých hypoték a zdálo se, že ani nemají příliš velký zájem na udržení klienta, nyní je situace naprosto odlišná. Banky si uvědomily, že si nemohou dovolit luxus přijít o bonitního, spolehlivého klienta, a tak mnohdy přicházejí s nabídkou, která už mnohem více odpovídá situaci na trhu.

Přesto stále vidíme prostor pro finanční poradce a pro vyjednání ještě příznivějších podmínek, než nabízí stávající banka. Doporučujeme řešit refix s klienty nejpozději 3 měsíce před koncem fixace, ale raději ještě dříve, 6 měsíců předem, neboť máme zprávy o tom, že některé banky stále více posouvají nabídku v čase zpět tak, aby přesvědčily klienta k podpisu nové fixace ještě dříve, než si zjistí nabídku u konkurence. A dodejme, že bývají často úspěšné, neboť před 5 lety se sazby pohybovaly v rozmezí 3,5-4,5 % a proč by nyní klient nepřistoupil na nabídku např. 2,5 %.

Jakou banku pro refix vybrat?

V období nízkých sazeb nemají banky příliš mnoho možností, jak naplňovat zisková očekávání svých majitelů. Proto jsou nyní velmi populární úvěry a potažmo i hypotéky. Banky se předhánějí v nabídkách výší úrokových sazeb, nabízí odhady nemovitostí zdarma, ruší poplatky za poskytnutí či vedení úvěru, snižují poplatky za změny ve smlouvě, zjednodušují proces refinancování hypoték.

Abychom Vám usnadnili orientaci v aktuálních nabídkách bank, připravili jsme pro Vás v našich nástrojích jejich přehled, který samozřejmě pravidelně aktualizujeme.

Například v Bety v Metodikách online hypotéky můžete najít detailní popis procesu refinancování v jednotlivých bankách, které banky akceptují odhad původní banky nebo kde není potřeba znovu dokladovat příjmy.

Více zde.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.