« Zpět

Inflace zrychluje. Potraviny a nealkoholické nápoje se v Česku zdražují.

| 10. října 2014 - 11:16 | Zprávy

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,7 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Spotřebitelské ceny klesly v září oproti srpnu o 0,2 %. Pokles ovlivnilo zejména snížení cen v oblasti rekreace a kultury.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo podobně jako v minulých letech snížení cen dovolených v důsledku končící letní sezóny a to o 14,1 %. Naopak v souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly některé sociálně citlivé položky, jako poplatky v mateřských školách, ve školních družinách a stravování v těchto institucích. Zvýšily se i ceny obuvi a odívání. Celkově ceny zboží vzrostly o 0,2 %, zatímco ceny služeb klesly o 0,8 %.
 
Citróny byly v září nejdražší v historii
Ceny ovoce přešly ze srpnového poklesu o 4,2 % v růst o 2,4 % v září. Důvodem bylo především zvýšení cen citrusů o 17,9 %. Z potravin klesly především ceny jogurtů o 7,0 %, jablek o 8,7 %, brambor o 3,7 %, ostatní zeleniny o 4,6 % a chleba o 1,7 %. 
 
Ceny piva klesly
V září v oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny lihovin o 0,9 %, vína o 0,7 %, zatímco ceny piva klesly o 0,6 %. V meziročním srovnání vzrostly ceny alkoholických nápojů o 3,4 % a tabákových výrobků o 1,7 %. Ceny potravin se zvýšily o 2,4 %. Například mléko zdražilo meziročně o 4,6 %, sýry o 5,1 %, vejce zdražila o 13,6 % a čokoládové výrobky o 10,9 %. Obuv o 3,9 % a dovolené meziročně vrostly o 3,8 %. Ceny dolů naopak tlačila levnější elektřina a nižší ceny mobilních operátorů.
 
Podle Miroslava Nováka, analytika společnosti AKCENTA CZ, tyto vlivy budou do konce letošního roku postupně vyprchávat, což povede k pokračujícímu růstu spotřebitelských cen směrem k 1 %. „Do konce letošního roku očekávám, že spotřebitelská inflace v meziročním vyjádření zůstane pod 1 %. Momentálně nevidím žádné silné proinflační tlaky, které by mohly růst spotřebitelských cen výrazněji uspíšit,“ říká Miroslav Novák.
 
Podle analýzy ČSÚ ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 1,2 %. Inflace meziročně mírně zrychlila a dostala se na zmíněnou hodnotu 0,7 %. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 0,5 %.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.