« Zpět

Zlevňování hypoték už zřejmě končí

| 23. srpna 2010 - 10:07 | Zprávy | Hypotéky

Úrokové sazby již zřejmě dosáhly dna a pomalu se zase mohou začít zvyšovat. Lidé, kteří si nyní chtějí vzít hypotéku, mají velký důvod k radosti. Úroky již řadu měsíců klesají. V červenci se průměrná úroková sazba u nově poskytnutých úvěrů zahrnující všechny délky fixace snížila na 4,84 procenta.
Vyplývá to z Hypoindexu Fincentra. Například oproti loňskému červenci sazby klesly už o 0,82 procentního bodu. To přináší velké úspory.
Například klient s hypotékou 1,7 miliónu korun se splatností na dvacet let, který loni v červenci získal hypotéku za úrok 5,66 procenta ročně, platí měsíční splátku 11 932 korun.
Člověk s úrokem 4,84 % jen 11 193 korun. Splátka nyní nově poskytnuté hypotéky je tedy nižší o 739 korun.

Nabídka starších bytů je nízká
Horší zprávou je, že období zlevňování hypoték už zřejmě skončí, takže zájemce o úvěr na bydlení by neměl dlouho otálet.
„Očekáváme, že Česká národní banka bude postupně normalizovat sazby z nynějších extrémně nízkých hodnot, což se projeví růstem průměrných tržních sazeb. Aktuální situaci hodnotíme jako dno úrokových sazeb hypoték,“ uvedl tento týden na setkání s novináři hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.
Jeho názor není ojedinělý. „Nepředpokládáme už další snižování úrokových sazeb hypoték. V současné době se pohybujeme někde v blízkosti jejich dna. V horizontu tří až šesti měsíců dojde k jejich velmi mírnému a jen postupnému zvyšování,“ sdělila Právu analytička Raiffeisenbank Helena Horská.
Bohužel jiné okolnosti v současné době stojí proti zájemcům o hypotéky. Jednak finanční dopady hospodářské krize a nejisté výhledy rodin v důsledku vládních škrtů, jednak není příznivá situace na trhu nemovitostí se staršími byty. „Je zamrzlá nabídka i poptávka, takže není skoro co kupovat,“ řekl Právu Jiří Pácal, člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.
Většinou fixace úroku na 3 a 5 let
V důsledku toho dosahuje i přes velmi příznivé úrokové sazby hypoteční trh nízkých hodnot. Ve srovnání s rekordním rokem 2007 je zhruba na poloviční úrovni. Nicméně v červenci oproti stejnému měsíci loni přibylo o 4,3 % více úvěrů a v objemu dokonce o 7 procent. Průměrná výše hypotéky činí asi 1,7 miliónu korun.
Novinkou podle Fincentra je to, že banky historicky poprvé poskytly v červenci největší objem hypoték nikoli s fixací na 5 let, ale s pevnou úrokovou sazbou na tři roky. V počtu hypoték ale stále převládá fixace na pět let. Takovou volilo 1699 klientů, zatímco tříletou jen 1536 klientů.
Vybírejte z nabídky hypoték zde
Odborníci doporučují délku fixace volit hlavně podle vlastní situace. Tedy podle toho, zda vás čeká v budoucnu nějaký větší příjem peněz, které by šlo v okamžiku změny pevné sazby použít na částečné splacení úvěru.
Tříleté a pětileté fixace tvořily v červenci podle Fincentra přibližně 85 procent všech nově poskytnutých hypoték.
„Především klienti s vyšším hypotečním úvěrem se v minulosti logicky nechtěli na vysoké sazby dlouho vázat, avšak současná výše sazeb pětiletých fixací je přijatelnější a dochází tak k přehodnocení preferencí,“ sdělil Právu Josef Rajdl, analytik této společnosti.
Variabilní sazba jen pro někoho
Úrokové sazby variabilních hypoték, jejichž výše kolísá v závislosti na změně mezibankovní sazby a tím i výše splátky, podražily z červnových 3,78 na červencových 3,88 procenta. Přednost této sazbě dalo v sedmém měsíci jen 191 klientů. Tržní podíl těchto hypoték podle objemu činil v červenci jen 5,9 procenta.
Podle Fincentra hypotéky s variabilní úrokovou sazbou – více než kterékoli jiné – lidé používají na refinancování stávajících úvěrů.
„Variabilní sazba není úplně pro každého. Je spíše určena těm, kteří se o svoje peníze pravidelně zajímají a kteří finančnímu světu alespoň trochu rozumějí,“ napsala nedávno v Právu Radomíra Papoušková z Hypoteční banky. * V tabulce uvádíme přehled aktuálních úrokových sazeb některých bank s pevnou fixací. Pozor, většinou banky uvádějí sazby minimální, tedy sazby „od.“ Skutečný úrok tak může být mnohem vyšší.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.