« Zpět

Zkraťte splatnost hypotéky

| 20. ledna 2009 - 12:34 | Zprávy | Hypotéky

Mladý pardubický pár žije skromně a uvážlivě. Nic jiného jim ani nezbývá. Zadlužili se na třicet let, vzali si totiž hypotéku 1 300 000 korun a koupili byt.A tak si Hanka, ač studentka, musela najít práci....

Mladý pardubický pár žije skromně a uvážlivě. Nic jiného jim ani nezbývá. Zadlužili se na třicet let, vzali si totiž hypotéku 1 300 000 korun a koupili byt. A tak si Hanka, ač studentka, musela najít práci.

„Společně s její výplatou a odměnou za předsednictví ve společenství vlastníků v našem domě, které dostávám souhrnně jednou za rok, do rodinné kasy měsíčně přineseme 27 tisíc,“ prozrazuje Jan.
Z těchto peněz musí kromě energií zvládnout zaplatit pojištění, úvěr, půjčku od známého na notebook a samozřejmě splátky na hypotéku. S útratami za jídlo a dalšími výdaji se tak jejich měsíční finanční rezerva pohybuje někdy okolo dvou tisíc korun, často však méně.

Více bankovních účtů - jedny peníze

Svůj bankovní účet měli každý založený ještě předtím, než spolu začali žít. Jan si ho zařídil u České spořitelny, ale není spokojený s poplatky za vedení. Rozhodl se přejít k mBance. Hana má běžný bezplatný účet u ČSOB a Komerční banky, kam jí přichází výplata a stipendium. Jako studentka nemusí hradit poplatky, tak situaci neřeší.
Z bankomatu vybírají maximálně 4 krát měsíčně každý, raději platí kartou a kromě SIPA všechny převody řeší přes internet banking.
Přestože mají oddělené účty, o penězích, které na ně přicházejí, uvažují jako o společném jmění. Pokud chce Hana do bytu pořídit nějaké kuchyňské vybavení, třeba mixér, jde za Janem investici společně probrat. A funguje to i obráceně. Jan je ochotnější utrácet za komponenty k počítači. Když si na nějaký udělá zálusk, propočítá možnosti koupě s Hanou.

Pravidelné výdaje hradí Jan

O penězích se však nikdy nehádají. Vědí, že dokud Hanka studuje, musí v ruce obrátit každou korunu. Většina pravidelných plateb odchází z Janových peněz.
Za finanční produkty se mu měsíčně z účtu strhne skoro deset tisíc korun. Pamatuje na zabezpečení domácnosti, platí si penzijní připojištění a životní investiční pojištění. „Jsem pojištěn i pro případ smrti, aby Hanka byla v každé situaci zabezpečená,“ prozrazuje Jan. Uzavírání pojistky bylo komplikované. Jan je dost silný, a tak mu pojišťovna zvýšila kvůli obezitě pojistné o 135 korun měsíčně.
Největší suma, na kterou musí mít Jan každý měsíc na kontě vyhrazené peníze, je splátka za hypotéku. Přes 7 200 korun.
Hana naopak není pojištěná vůbec. Známému splácí půl roku 2 000 korun měsíčně za notebook. Hypotéku na dvacet let místo třiceti „Moje hlavní doporučení zní: zkraťte si dobu splatnosti hypotéky na dvacet let, a to i za cenu zvýšení měsíční splátky,“ radí mladému páru analytička Miriam Hanáková. Čím déle splácíte, tím více peněz bance dáte. V případě této konkrétní hypotéky zaplatíte celkem při stávajících podmínkách od Hypoteční banky 2 543 040 korun, což je skoro dvojnásobek původní půjčky.
„Až Hanka dostuduje a bude pracovat na plný úvazek, budou moct dávat o tisícovku měsíčně víc a zkrácení doby splatnosti jim ve finále ušetří skoro 465 000 korun,“ vypočítává Hanáková.
Za rok řidičák, za pět auto, za deset dům „Máme sny jako spousta lidí kolem nás,“ říká Jan. „Přáli bychom si pořídit auto a v horizontu deseti let dosáhnout na koupi rodinného domku,“ prozrazuje dál. Víc než jsou teď, se však zadlužovat nechtějí, v tom se shodnou. I kdyby to mělo trvat dlouho, radši si ušetří.
Poučila je i vlastní zkušenost, kdy si vzali úvěr na mobil. Splátkové společnosti teď musí vrátit deset tisíc po pěti stovkách měsíčně s vysokou úrokovou sazbou 24 %. Disciplinovaní jsou i v přístupu ke kreditním kartám. Chápou je jako rezervu, doposavad je však nikdy nepoužili.

Změna hypotéky pro ně není zajímavá

Mladý pár má sjednanou hypotéku na 1 300 000 korun u Hypoteční banky, na třicet let, s pětiletou fixací. Jak ukazuje tabulka, přechod k jiné bance a změna hypotéky pro ně není výhodná.

Mladý pár Hana Mixánková, 24 let - studentka filozofické fakulty v Pardubicích, obor muzeologie - pracuje na poloviční úvazek jako úřednice Jan Hencl, 26 let - IT Test inženýr další obyvatelé domácnosti: dva potkani Iris a Kirké a dvě andulky Artur a Eleanora Žijí v panelákovém bytě 3+1, na který si vzali hypotéku v hodnotě 1 300 000. Do domácnosti společně přinesou 27 tisíc korun měsíčně. Za rok by si Jan rád ušetřil na řidičský průkaz, za pět let na vybavení bytu nebo auto. Za deset let by rádi dosáhli na domek. Kdyby vyhráli milion, doplatili by hypotéku. Za bohatého považují člověka, který vydělá dvojnásobek toho, co utratí. Sebe by považovali za bohaté, kdyby vydělali 75 tisíc korun měsíčně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.