« Zpět

Získame hypotéku v pozdním věku?

| 18. listopadu 2008 - 12:17 | Zprávy | Hypotéky

Rekonstrukce bytu nebo moderní bydlení není snem pouze mladých lidí; i lidé dříve narození touží po zkvalitnění zázemí. Po padesátce bývají už možnosti značně zúžené, byť se produktivní věk posouvá. Každá koupě nemovitosti, či rekonstrukce v sobě skrývá značnou finanční zátěž.

Ptáte se, odpovídáme
Je možné pořídit si v pozdním věku hypoteční úvěr?

Existují tři způsoby, jak si pomocí úvěrového financování vylepšit bytový fond. Jednou z možností je využít úvěr ze stavebního spoření, který se zpravidla poskytuje na rekonstrukce bytů. Čím více si klient spořil do stavebního spoření, tím více je ochotna stavební spořitelna půjčit. V praxi to vypadá tak, že pokud klient během spoření nastřádal 120 tis. Kč, banka mu půjčí dalších 180 tis. Kč. Stavební spořitelna potřebuje záruky, že úvěr bude splacen, a zpravidla bude vyžadovat i pojištění pro případ úmrtí na nesplacenou část úvěru.
Pro vyšší úvěry požadují stavební spořitelny zajištění pomocí ručitelů a od více než 500 tisíc Kč se zpravidla neobejdete bez zástavy nemovitosti. Většina stavebních spořitelen vyžaduje, aby byl úvěr splacen do 70 let věku dlužníků. Mezi stavebními spořitelnami jsou rozdíly. Informujte se před uzavřením smlouvy o stavebním spoření i na tyto záležitosti (více na www.bcas.cz).
Další možností je čerpání hypotéky, kde je doba splácení omezena do věku 70 let nejstaršího žadatele. Na trhu však existují i banky, které umožňují do splácení úvěru zapojit potomky, kteří tak mohou pomoci rodičům. Banka v tomto případě bude brát věk nejmladšího ze žadatelů, na něhož připadá největší odpovědnost za splacení úvěru. Páry žadatelů mající mezi sebou vysoký věkový rozdíl mohou rovněž u některých bank vycházet z věku mladšího partnera.
„Další možností je získat hypotéku v tzv. nebankovním sektoru, kde je celá řada malých společností, které půjčují i s menšími zárukami,“ říká František Rejzek ze společnosti Broker Consulting. Takovéto společnosti půjčují do 50 % ceny zástavy a zpravidla se spokojí se zástavou nemovitosti. Tyto společnosti ovšem využívají neznalosti a neinformovanosti občanů a hypotéka od nich je zatížena velmi nevýhodnými úroky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.