« Zpět

Zajímáte se o hypotéku na družstevní byt?

| 26. května 2004 - 13:40 | Zprávy | Hypotéky

Poskytování hypoték na družstevní byty umožnila novela zákona o dluhopisech, která nabyla účinnosti od 1. května. Podle ní lze nyní hypotéku použít na cokoli, tedy i na převod členských práv k družstevnímu bytu, což dříve možné nebylo.

Dosud byli zájemci o koupi družstevního bytu odkázáni buď jen na své úspory a úvěry od stavebních spořitelen, nebo na drahé bankovní úvěry. Výhodou hypotéky, na rozdíl od spotřebitelského úvěru, je až o polovinu nižší úroková sazba. Podle odborníků tak mohou hypoteční úvěry značně ovlivnit zájem o družstevní byty. Ceny těchto bytů jsou zejména v Praze a jiných velkých městech i přes určitý pokles v poslední době natolik vysoké, že bez hypotéky je pro většinu lidí koupě takového bytu nerealizovatelná.Zájemci proto jistě uvítají, že banky tyto hypoteční úvěry již nabízejí. Vedle klasické hypotéky začala řada bank poskytovat i tzv. americkou hypotéku. Jde vlastně o hypoteční spotřebitelský úvěr, za nějž lze pořídit nejen družstevní byt, ale i auto, dovolenou, prakticky cokoliv. Stejně jako klasická hypotéka je i americká hypotéka zajištěna zástavním právem k nemovitosti. Družstevním bytem se ručit nedá, protože se za nemovitost nepovažuje. Zájemce o hypotéku proto musí zastavit buď svou nemovitost nebo nemovitost třetí osoby, například rodičů. Oproti klasické hypotéce má americká hypotéka často pevný úrok po celou dobu splácení. To může, ale také nemusí být výhodné. Většinou lze tento úvěr předčasně bez sankcí splatit, což u klasické hypotéky s výjimkou doby, kdy se na další období stanovuje pevná sazba, možné není. I klasická hypotéka má své výhody. Jsou to zpravidla nižší úroky, možnost více si půjčit nebo delší doba splatnosti. Při rozhodování jakou hypotéku zvolit je proto dobré zvážit, co mi jednotlivé produkty mohou nabídnout a čím pro mne mohou být výhodné. Odlišnosti jsou i v samotné nabídce bank. Některé banky vytvořily na družstevní byty speciální produkt vycházející z americké hypotéky. Řada bank vedle toho nabízí zájemcům o družstevní byty standardní hypoteční úvěr. Produkty se budou zřejmě dále vyvíjet a rozšiřovat. Prozatím mezi nimi existují dost velké rozdíly.
Příklady současné nabídky některých bank
ČESKÁ SPOŘITELNA nerozlišuje mezi hypotékou na družstevní byt a klasickou hypotékou. Hypotéku lze získat až do 90 procent ceny zastavené nemovitosti a s dobou splatnosti až 25 let. Klient si může zvolit pevnou sazbu na různě dlouhou dobu, například pět let. V takovém případě se úrok může pohybovat okolo pěti procent.ČESKOMORAVSKÁ HYPOTEČNÍ BANKA nabízí zájemcům úvěr na družstevní bydlení do 70 procent hodnoty zastavené nemovitosti se splatností až 30 let, s úrokem např. od 6,6 procenta při pevné sazbě na pět let. Úvěr je možné během trvání smlouvy kdykoli zcela nebo zčásti splatit bez sankcí. HVB BANK zájemcům o družstevní byt nabízí standardní hypoteční úvěr Majordomus HIT ve výši od 700 000 do 3 miliónů korun s pevným úrokem na jeden rok, tři roky a pět let. Banka poskytuje také americkou hypotéku, u které je úrok vázán na dobu fixace sazby a délku splatnosti. Při milionovém úvěru s délkou splatnosti 15 let a pevnou sazbou na pět let činí úrok 6,24 procenta ročně. Výše měsíční splátky je v tomto případě 8618 korun.RAIFFEISENBANK poskytuje na družstevní byt americkou hypotéku do 70 procent ceny zastavené nemovitosti na dobu až 15 let. Úrok je pevný po celou dobu splácení. Například při splatnosti 15 let činí 8,43 procenta. Úvěr lze kdykoli předčasně splatit.ŽIVNOSTENSKÁ BANKA nabízí na družstevní byt také americkou hypotéku do výše 60 procent z ceny zastavené nemovitosti. Minimální výše hypotéky musí být aspoň 800 000 korun. Při pevné sazbě na pět let začíná úrok na 9 procentech. Maximální doba splatnosti je 20 let.KOMERČNÍ BANKA poskytuje na koupi družstevního bytu jak běžnou hypotéku za zvýhodněných sazeb, tak americkou hypotéku. Americká hypotéka má pevně stanovený úrok od 9,8 procenta ročně po celou dobu splatnosti. Úvěr se poskytuje jen do 50 procent ceny zastavené nemovitosti a hypotéka má nejvýše desetiletou splatnost. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.