« Zpět

Zájem o nové byty nyní pomalu roste

| 10. září 2008 - 10:36 | Zprávy | Hypotéky

Za čtvereční metr nejlevnějšího bytu v Praze 1 se platí 80 000 korun. Po jarním útlumu se zájem lidí o nové bydlení opět zvyšuje. Potvrzují to nejen realitní makléři, ale i statistická data.

Poptávku vyvolalo zpomalení růstu cen bydlení. Za čtvereční metr nejlevnějšího bytu v Praze 1 se platí 80 000 korun
Po jarním útlumu se zájem lidí o nové bydlení opět zvyšuje. Potvrzují to nejen realitní makléři, ale i statistická data. Zatímco do června byly měsíční objemy nově poskytnutých hypoték, s výjimkou února, nižší než ve stejných měsících minulého roku, v červenci nastal zlom. Podle Hypoindexu, který statisticky zaznamenává vývoj trhu, poskytly banky úvěry za zhruba 12,2 miliardy korun, zatímco loni v červenci to bylo o půldruhé miliardy méně.
Přitom o měsíc dřív byl rozdíl více než šest miliard v neprospěch letošního června. Za první pololetí klesl objem poskytnutých hypoték meziročně o 20 procent. "Nemyslím, že jde o pokles. Je to jen prodloužení schvalovacího procesu, který kumuloval v červenci. Mnoho rodin zjišťuje, že hypotéku v požadované výši nezíská a znovu zvažují své možnosti - ceny, lokality, způsob bydlení a podobně. O hypotéku pak znovu požádají, jen třeba až za dva měsíce. Za prvních šest měsíců roku jsme realizovali dvojnásobné tržby oproti stejnému období loňského roku," uvedl Petr Illetško, ředitel realitní kanceláře AAAbyty.cz.
Růst objemu hypoték je důsledkem růstu prodeje bytů. "V prvním pololetí došlo k poklesu poptávky na trhu nemovitostí, zejména v důsledku zvýšení DPH na stavební práce. Zároveň došlo ke stagnaci a v některých případech, jako u starších panelových bytů, i k poklesu cen. První oživení poptávky po nemovitostech jsme zaznamenali již v červnu. V červenci došlo k dalšímu mírnému posílení. Domníváme se, že nejde o krátkodobý výkyv, ale o trendovou záležitost, kterou podporuje zejména pokles cen úvěrů. Počty prodaných nemovitostí se nyní zvyšují o jednotky procent a podobný růst očekáváme i v dalších měsících. Mírně začínají růst i ceny nemovitostí," uvedl Antonín Šmejkal, realitní specialista společnosti MEXX Reality.
Vyšší zájem o byty zaznamenal i Petr Podlešák, jednatel pražské realitní kanceláře Re/Max Alfa. "Loni jsme za osm měsíců pronajali a prodali 360 nemovitostí, to byla zhruba jedna operace na makléře měsíčně. Letos jsme zvýšili počet makléřů na padesát, zároveň vzrostla intenzita jejich práce na půldruhé operace za měsíc. Ke konci letošního srpna máme na kontě 600 prodejů a pronájmů nemovitostí," řekl Podlešák.
Ke zvýšení zájmu o nové byty přispělo zpomalení růstu jejich cen. Zatímco loni se ceny v Praze zvýšily průměrně o 20 procent, letos za pololetí jen o pět. V Ostravě loni o 35 procent, letos za pololetí o tři procenta klesly. Navíc někteří developeři poskytují k bytům bonusy, například šek na nákup nové kuchyně. Central Group dokonce garantuje pětiprocentní zúročení zálohy na byt. V tomto případě jde jen o reklamní trik, protože pokud klient byt koupí, žádné úroky nedostane. Bonusy mají klientům zpříjemnit fakt, že ceny nových bytů už neklesnou. "Nic nenasvědčuje tomu, že by mělo v nejbližší době dojít k nějakému zásadnímu poklesu. Trh sice ochladl, ale vyhledávané lokality jsou stále v kurzu.
V Praze 1 začínají ceny na 80 000 korunách za čtvereční metr, v Praze 3 a 6 to je 55 000 korun," řekl šéf firmy Hot Reality Plus Radim Koliba.

SIGNÁLY TRHU

V prvním pololetí se zahájila výstavba 21 931 bytů, což je o 14 procent více než ve stejném období loňského roku.
V prvním pololetí se dokončilo 16 515 bytů, což je o 9,5 procenta více než v loňských prvních šesti měsících. *
Za dvanáct měsíců do konce července nejvíce vzrostly ceny bytů v cihlových domech v Hradci Králové, a to o 20 procent.
Nejvíce poklesly ceny bytů v cihlových domech v okrajových částech Prahy, a to o 4 procenta.
Nejvíce vzrostly ceny bytů v panelových domech v Brně, a to o 20 procent.
Nejvíce klesly ceny bytů v panelových domech v Plzni, a to o 5 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.