« Zpět

Zájem o hypotéky se znovu zvedá

| 5. září 2008 - 10:43 | Zprávy | Hypotéky

Hypoteční banka uzavřela o prázdninách o 11 procent víc úvěrů. Realitní trh by mohl ožít. Zájem Čechů o koupi bytů, který v první polovině roku ochladl, v znovu oživuje. Naznačují to signály o zvýšení poptávky po hypotékách během dvou letních měsíců, které včera HN potvrdilo několik významných bank.

Hypoteční banka uzavřela o prázdninách o 11 procent víc úvěrů. Realitní trh by mohl ožít
Zájem Čechů o koupi bytů, který v první polovině roku ochladl, v znovu oživuje. Naznačují to signály o zvýšení poptávky po hypotékách během dvou letních měsíců, které včera HN potvrdilo několik významných bank. Lídr letošního trhu v nově uzavřených obchodech, Hypoteční banka, dokonce oznámila, že v červenci a srpnu dosáhla jedenáctiprocentního nárůstu objemu hypoték.

"Klienti uzavřeli hypotéky bezmála za osm miliard korun. Naše čísla uvádějí spekulaci o dramatickém poklesu zájmu o hypotéky do reality a dá se z nich odvodit, že trh s bydlením má stále potenciál," říká Jan Sadil, šéf Hypoteční banky, které se v 1. pololetí propadl objem hypoték o osm procent.Během prázdninových měsíců šlo víc peněz na hypotéky i z dalších bank.

"Nové obchody rostly zhruba o jednu pětinu proti loňsku," uvedl Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

"Léto nám přineslo dobré obchody. Meziročně jsme zaznamenali nárůst nových hypoték přibližně o 30 procent, podobný růst jsme přitom zaznamenali také oproti prvnímu pololetí letošního roku," říká i mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.

Oživení zájmu o hypotéky potvrzují také hypoteční makléři. "Červenec byl pro nás rekordní a srpen byl rovněž velmi dobrý. Dařilo se nám zvedat počty hypoték prakticky ve všech tuzemských bankách, s výjimkou České spořitelny. Je to zásluhou větších prodejů bytů v regionech, hlavně v Ostravě," říká Libor Ostatek ze společnosti Golemfinance. Podle něj rostly objemy hypoték i Komerční bance a ČSOB a na hypotečním trhu se začala více projevovat i polská mBank.

Letošní celoroční výsledek trhu by tak nakonec nemusel být tak špatný, jak naznačil pětinový pokles v pololetí. Podle odhadu Golemfinance bude druhá část roku výrazně lepší, objem poskytnutých hypoték se tipuje kolem 70 miliard korun, tedy zhruba na stejné úrovni jako loni. V prvním pololetí přitom banky na hypotékách půjčily necelých 60 miliard. Větší prodeje bytů na podzim odhadují i realitní kanceláře. "Očekáváme, že poptávka po bytech na podzim vzroste," říká Vojtěch Krátký, regionální ředitel sítě realitních kanceláří RE/MAX v Česku. Znovuvzkříšení ochablé poptávky přineslo podle makléřů zlevňování hypoték, se kterým některé banky začaly už před srpnovým snížením základní sazby ČNB. V Česku jsou teď hypotéky o stovky korun levnější než na jaře. Navíc se nakumulovaly dříve podané žádosti, protože banky vyžadují více dokladů. Zájem podpoří banky také novými kampaněmi. Například ČSOB už začala od tohoto týdne odpouštět zájemcům poplatek za zpracování, který je u milionové hypotéky osm tisíc korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.